Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija

Italija proglasila izvanredno stanje u Genovi, oglasio se i operator vijadukta!

Genova
Foto: IPA/PIXSELL
1/8
15.08.2018.
u 22:50

Čuli smo zahtjev predsjednika regije i proglasili izvanredno stanje u trajanju 12 mjeseci, izjavio je premijer Giuseppe Conte

Talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je u srijedu da uvodi "izvanredno stanje u trajanju od 12 mjeseci u Genovi gdje se u utorak vijadukt srušio i usmrtio 42 osobe, prema zadnjim podacima.

"Čuli smo zahtjev predsjednika regije i proglasili izvanredno stanje u trajanju 12 mjeseci", izjavio je Conte novinarima nakon izvanrednog sastanka vlade u Genovi.

Pogledajte snimku rušenja viadukta u Genovi

"Izdvojili smo za prve intervencije 5 milijuna eura iz nacionalnog centra za izvanredna stanja", rekao je.

"To je prva mjera vlade nakon tragedije", rekao je premijer. Dodao je da će proglasiti nacionalni dan žalosti koji će biti na dan pogreba žrtava. 

Vijadukt bio ključni prometni pravac u gradu

Podsjetimo, vijadukt se urušio u utorak tijekom nevremena. Gotovo 240 vatrogasaca pretraživalo je cijelu noć ruševine uz pomoć pasa tragača ne bi pronašli preživjele.

Nekih 30 do 35 automobila i tri kamiona palo je s visine od 45 metara kada se vijadukt Morandi, koji mještani zovu Bruklinski most, urušio. Vijadukt se nalazi iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta.

Bio je ključan prometni pravac u gradu povezujući ceste koje idu prema Francuskoj i Milanu.

"Ljudi koji žive u Genovi voze se preko tog vijadukta nekoliko puta na dan", rekao je zamjenik ministra za infrastrukturu i promet Edoardo Rixi, koji je podrijetlom iz Genove.

Foto: IPA/PIXSELL

Premijer Giuseppe Conte, koji je u utorak prekinuo ljetovanje kako bi obišao mjesto nesreće, napisao je na Facebooku da je doživio "najduži i najteži dan kao premijer".

Obećao je da će se provesti provjera stanja talijanske cestovne infrastrukture kako se ovakva tragedija ne bi ponovila.

Operator: Ispunili smo sve obveze

Tvrtka Autostrade per l'Italia, operator autoceste na kojoj se u utorak srušio vijadukt u Genovi objavila je u srijedu da može dokazati da je ispunjavala sve ugovorne obveze iz koncesije koju joj talijanska vlada kani ukinuti. Talijanska vlada je nakon sastanka u srijedu objavila da će tvrtki  koja je dio grupe Atlantia iz Milana (a u kojoj 30 posto udjela ima obitelj Benetton), oduzeti koncesiju te je pozvala vodstvo tvrtke da podnese ostavku i najavila da će joj nametnuti velike globe.

"Vezano za najavljeno ukidanje koncesije, Autostrade per l' Italia uvjerena je da će moći dokazati da je uvijek korektno ispunjavala svoje obveze kao koncesionar", objavila je u pripoćenju.

"Nadzor i održavanje provodili smo u skladu s najboljim standardima. Na ovom stupnju nije moguće dati poudzano objašnjenje za razloga urušavanja" mosta u Genovi, dodaje tvrtka i napominje daje dionicu Genove analizirala tromjesečno.

Genova
1/17

 

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar miyamoto
miyamoto
23:21 15.08.2018.

Treba staro rusiti te iznova graditi, bas kao Njemacka. Budite oprezni u prometu jer neodgovornost izmice kontroli

DU
Deleted user
21:05 15.08.2018.

U sličnom stanju je i petlja na Držićevoj međutim Banderos već ima plan za postavljanje dekorativne rasvjete tako da će mo imati daleko najljepše urušavanje prometnice u Europi. To nema ni pešta ni beč

VI
Vito
08:20 16.08.2018.

Potresu Skoplju 1963.g. dokazao je i pokazao kako je korisna i koliko je potrebna armatura u betonu. __ Arhitekt koji je gradio "poznati" skopski neboder je u vrijeme potresa "gulio" zatorsku kaznu zbog "pretjerane uporabe armature" u "njegovom" neboderu. __ Nakon što su vidjeli " njegov" neboder koji je jedina zgrada koja nije oštećena u tom potresu oslobodili su ga "krivnje". __ No, "standardi" gradnje su u to vrijeme bili "takvi".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije