Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istražuju se i prodaja PSG-a, veze s Airbusom, dovođenje Neymara...

Situacija je za francuskog asa ozbiljnija nego se u prvi mah činilo
20. lipnja 2019. u 15:14 1 komentara 129 prikaza
Platini
Foto: Reuters

Odvjetnik Michela Platinija William Bourdon promptno je pokušao sanirati štetu za svojeg klijenta navodeći jučer kako zapravo nije uhićen, već tek priveden na ispitivanje.

Michel Platini Odvjetnik objasnio Obrat u slučaju Platini!? Francuz izašao iz pritvora, nije ni bio uhićen?

Međutim, to nimalo ne umanjuje ozbiljnost situacije u kojoj se sada nalazi. Ubrzo su počeli izlaziti detalji o mogućoj Platinijevoj odgovornosti, odnosno slojevitosti odnosa tog velikog francuskog igrača, bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja i Katara. Dakle, iako istrage oko eventualne korupcije u dodjeli SP-a 2022. toj zemlji Bliskog istoka nisu urodile optužnicama, svejedno su uzročno-posljedične veze prilično uočljive.

Ručak sa Sarkozyjem

Francuski Le parquet national financier koji istražuje moguća kaznena djela iz područja financija Platinija i događaje oko dodjele organizacije SP-a 2022 bavi se od 2017. Michel Platini bio je jedan od 22 člana koji su o tome odlučivali. Ono što posebno zanima francuske istražitelje jest sada već famozni ručak tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i Platinija koji se dogodio devet dana prije odlučnog glasovanja.

Kako ispada, u Sarkozyjevu su društvu bili sadašnji katarski emir Tamim al-Thani te premijer šeik Hamad bin Jassim. Platini je naznačio kako mu je bilo jasno da je Sarkozyjeva namjera bila navesti Katarce da preuzmu njegov omiljeni klub PSG, a zauzvrat će Sarkozy osigurati Platinijev glas i utjecaj. No britanski Guardian također navodi kako im je Platini rekao da je već ranije odlučio da će glasati za Katar. I tu je spor jer Sepp Blatter tvrdi da su on i predsjednik Uefe imali džentlmenski dogovor kako će se “navijati” za Sjedinjene Države.

Michel Platini Izgubljena utakmica Platini je bio u rangu Messija i Cristiana Ronalda, ali ljagu sa svojeg imena teško će oprati

Šest mjeseci nakon glasanja katarski fond Qatar Sports Investments doista je preuzeo PSG koji odjednom prestaje biti u financijskim teškoćama. Toliko da su sada mogli kupiti nogometaše poput Neymara i Kyliana Mbappéa.

Katarska televizijska produkcija beIN kupila je odmah i televizijska prava na francusku nogometnu ligu Ligue 1 te ih drži i sada. U tome je jako zanimljiva činjenica da je predsjednik Qatar Sports Investmentsa, PSG-a i beIN-a jedan te isti čovjek Nasser al-Khelaifi.

Izigrali Tursku

Digresije radi spomenimo da je u takvom kontekstu bombastična kupnja Neymara za 200 milijuna eura imala smisla jer taj uloženi novac nekako treba i vratiti.

Michel Platini Korupcijska afera Uhićen Michel Platini, istražitelje zanima kako je Katar došao do domaćinstva SP-a!

Već 2011. Airbus zaključuje prodaju čak 50 zrakoplova Qatar Airwaysu. U jednoj od tema Platinijeva razgovora s istražiteljima možda leži i odgovor na pitanje što je on sam uopće imao od toga – organizaciju Europskog prvenstva u nogometu 2016. u Francuskoj. Iako je favorit za organizaciju prvenstva bila Turska, ipak je prvenstvo dobila Francuska što je bilo iznenađenje. Bila bi to kruna Platinijeve karijere u sportskom menadžmentu. Bila bi, da 2015. i on i Sepp Blatter nisu odstranjeni iz nogometa.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka