Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istraživanje pokazalo: 82 posto Hrvata za slobodnu nedjelju

Iznimke bi bile trgovine na kolodvorima, zračnim i trajektnim lukama, nacionalnim parkovima, benzinskim postajama te odmorištima
15. svibnja 2019. u 15:22 6 komentara 727 prikaza
Trgovina
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Četiri petine građana, odnosno njih 82 posto podržava uvođenje slobodne nedjelje u svim trgovinama u našoj zemlji, pokazuje istraživanje na tu temu koje je provela hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u suradnji s agencijom Promocija plus.

Zagreb: Sučeljavanje za EU izbore, Marijana Petir i Hrvoje Zekanović Petir i Zekanović Burno sučeljavanje: 'Vaš pokušaj da me vežete uz četnika Vučića ispod svake je razine'

Istraživanje je provedeno od 11. do 15. ožujka na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika, a cilj je bio utvrditi stavove građana o uvođenju slobodne nedjelje u trgovinama te utvrditi kupovne navike nedjeljom.

Iako postoje razlike u razini podrške građana uvođenju neradne nedjelje, promatrano prema socio-demografskim obilježjima, u svakoj od tih skupina značajno je više podržavatelja nego protivnika neradne nedjelje, pokazuje istraživanje predstavljeno u srijedu povodom Međunarodnog dana obitelji.

Žene su češće zagovornice slobodne nedjelje, taj prijedlog podržava 87 posto žena te 77 posto muškaraca. Veća koncentracija zagovornika slobodne nedjelje je u starijim dobnim skupinama, dok su mladi češće protivnici slobodne nedjelje, kazao je direktor Promocije plus Agan Begić predstavljajući rezultate.

Marijana Petir Marijana Petir: 'Moramo mijenjati praksu da stranačka pripadnost bude kriterij za posao'

Veći broj zagovornika slobodne nedjelje među srednje i niže obrazovanima 

S obzirom na razinu obrazovanja veća je koncentracija zagovornika slobodne nedjelje među srednje i niže obrazovanima, dok je kod visokoobrazovanih zabilježena veća koncentracija zagovornika zadržavanja rada nedjeljom. Veća se koncentracija zagovornika slobodne nedjelje bilježi u skupinama s manjim primanjima.

Istraživanje je pokazalo da je u Dalmaciji i Slavoniji veća koncentracija zagovornika slobodne nedjelje, dok su zagrebačka i sjevernojadranska regija s većim udjelom protivnika slobodne nedjelje. Također, veća potpora nedjelji je u manjim naseljima.

S povećanjem broja članova obitelji se povećava podrška slobodnoj nedjelji, pokazuje istraživanje.

Luigi di Maio ZATVORENE TRGOVINE Zabrana rada nedjeljom talijanski BDP smanjila bi za 9,4 milijardi eura

Zagovornici uvođenja neradne nedjelje ističu kako je nedjelja dan za obitelj i odmor, dok protivnici uvođenja neradne nedjelje smatraju kako ne treba braniti rad, da moramo raditi jer smo turistička zemlja, no istovremeno ističu kako je rad nedjeljom neadekvatno plaćen.

Više od dvije trećine građana kupuje nedjeljom

Istraživanje je također pokazalo da više od dvije trećine građana (68 posto) kupuje nedjeljom, od čega njih 18 posto svaku nedjelju, a kupovina je usmjerena na prehrambene proizvode (75 posto).

Eurozastupnica Marijana Petir kazala je da im je cilj potaknuti našu Vladu i Sabor da donesu zakonodavstvo koje će osigurati slobodnu nedjelju, ustvrdivši da ovo istraživanje pokazuje da je to volja građana, a ne samo zaposlenih u trgovini.

Marijana Petir Zastupničko pitanje Petir EK: Što ste poduzeli da zaustavite pravnu agresiju Srbije?

"Želimo kroz ovo istraživanje i aktivnosti koje provodimo podcrtati da je jako važno da se za sve zaposlene za koje je to moguće, izuzevši hitne službe, pokuša naći rješenje i osigura zakonodavstvo sa slobodnom nedjeljom, kao i dostojanstveno radno vrijeme za sve zaposlene", kazala je Petir.

Osnivač Hrvatskog saveza za nedjelju fra Bože Vuleta kazao je da je, s obzirom na pokazatelje u ovom i drugim istraživanjima, nastavak ovakve prakse neprihvatljiv.

Hrvatskog saveza za nedjelju uputio Ministarstvu gospodarstva svoj prijedlog

Naglasio je da su Ministarstvu gospodarstva u travnju uputili prijedlog za rješenje ove problematike sa šest točaka prijedloga. Predlažu da trgovine budu otvorene od ponedjeljka do petka od 6 do 20 sati, a subotom od 6 do 18 sati; da trgovine obavezno budu zatvorene blagdanima i neradnim danima te da trgovine nedjeljom rade pet puta godišnje po izboru samih poslodavaca.

Otac i dijete Nova pravila Europarlament usvojio novi zakon - najmanje deset radnih dana plaćenog očinskog dopusta

Kao iznimke od zabrane rada nedjeljom predlažu trgovine na kolodvorima, zračnim i trajektnim lukama, nacionalnim parkovima, benzinskim postajama i odmorištima na autocestama te također predlažu novčano kažnjavanje nepoštivanje radnog vremena i zatvaranje trgovina pri trećem prekršaju.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić izrazila je podršku prijedlogu Hrvatskog saveza za nedjelju.

"Nismo za zabrane, već da se napravi reda, a zakon je jedini način da se to riješi. Ovo istraživanje pokazuje da javnost podupire takav način vrijeme je da vlast konačno krene u rješavanje tog pitanja", poručila je Štulić.

Sučeljavanje za EU izbore

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • stefj:

    Je, baš. A centri i trgovine u nedjelju pune... Ovo je nešto kao Josipovićeve ankete s ljubljenim predsjednikom i 90% podrške... A ovo je opet čisti populizam. U Italiji postoji rasprava za neradnu nedjelju, s time da su tamo bar ... prikaži još! izračunali da će ih to koštati 1% BDP-a. Kod nas opet dreka, tko viče jače, a kad će faliti novaca, onda ćemo opet djecu i unuke zaduživati... Zemlja smo gdje se ljudi bave svime i svačime, osim reformama. Da se bar mediji založe za neku reformu, bar pola ko što se zalažu za ovakve gluposti... Danas 3/4 (čak i više) dućana ne radi nedjeljom, jer im se ne isplati. Da se ostalima ne isplati, prestali bi raditi i oni...

  • narko:

    Ovo mi je jako sumnjivo. Kad tih 82% ne bi kupovali nedjeljom trgovine bi bile prazne pa se vlasnicima ne bi isplatilo držati otvoreno. Ili su svi ti navedeni nesposobni kontrolirati svoje ponašanje pa trebaju državu koja će i to propisati

  • Koka_Loka:

    Koja glupost! Da se rad nedjeljom bolje placa, svi bi se trgali za radne nedjelje. Govorim iz osobnog iskustva.