Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ nije protiv Istanbulske konvencije, Plenković želi pokazati mišiće

Istanbulska konvencija je dokument čijom ratifikacijom želimo osnažiti zaštitu žena žrtava nasilja
12. ožujka 2018. u 14:51 41 komentara 2536 prikaza
sabina glasovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Sabina Glasovac (SDP) komentirala je u N1 studiju najavljenu ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Andrej Plenković Ideološka podjela HDZ-ovi konzervativci koordinirano krenuli kritizirati Plenkovića?

Govoreći o večerašnjem susretu Predsjedništva HDZ-a na kojemu će se raspravljati i o Istanbulskoj konvenciji, rekla je: "U HDZ-u ne postoji toliko snažan otpor Konvenciji, Plenković više želi pokazati mišiće. On ima protivnike na drugim mjestima. Dok nije bio predsjednik stranke, ta ista stranka je prozivala SDP zašto ne ratificira Istanbulsku konvenciju. Ova predstava za javnost pomoći će premijeru da zaradi bodove u Bruxellesu i učvrsti svoj utjecaj, pokazat će se kao veliki gazda čija je riječ zadnja. Stranka će donijeti odluku o ratifikaciji." 

Na pitanje hoće li premijer uspjeti izaći na kraj s pričom oko Istanbulske konvencije koja se napuhala do te mjere da i u Saboru ima problematičnih izjava vezanih za nju, rekla je: 

"Mislim da čak i kada ne bi HDZ dao podršku Istanbulskoj konvenciji, u Saboru bi se postigla većina za ratifikaciju. Vjerojatno zato nije upućena u Sabor, iako je prijedlog već godinu dana u ladici predsjednika Sabora. Istanbulska konvencija je dokument čijom ratifikacijom želimo osnažiti zaštitu žena žrtava nasilja. Sve druge priče su priče grupacija koje žele steći političke bodove. Scenarij je već viđen, ista priča kada smo uvodili zdravstveni odgoj, građanski odgoj, željeli provesti kurikularnu reformu... Nije se dogodilo ništa što najavljuju Glasnović, Zekanović... To su paranoje i za takve stvari postoje liječnici. To su fake news kojima se truje Hrvatska."

"Uvjerena sam da će Istanbulska konvencija biti ratificirana. Hoće li put biti trnovit, ne mogu znati jer nisam vidovita", kaže Glasovac.

Što se tiče ograda od konvencije koje je spominjala ministrica demografije Nada Murganić, Glasovac smatra da se treba ograditi od financijskog pomaganja žrtvama nasilja.

"Istanbulska konvencija košta. Preuzimamo obveze koje imaju financijske implikacije na proračun. Samom ratifikacijom ne možemo intervenirati u sadržaj, ali možemo iskazati određene ograde u smislu kako ćemo tretirati i hoćemo li primijeniti naknadu štete za žrtve nasilja. Očekujem ogradu u tom pogledu, jer nemamo financijske mogućnosti za to u ovom trenutku."

Pogledajte i današnju sjednicu Sabora:

sabina glasovac
1 / 10
Sjednica Sabora nastavljena raspravom o OPG-u
Tolušić da je već odavno pročitao Istanbulsku konvenciju Tolušić: Pročitao sam Istanbulsku konvenciju oglasio se Plenković: Ja sam hrvatski premijer i to je moj posao Hrvoje Zekanović Zekanović: Neće se njenim usvajanjem ništa dogoditi preko noći, to je sistem kuhanja žabe u hladnoj vodi
 • bikica7:

  Kada ova individuva zagovara Plenkovića onda je jasno da su HDZ i SDP sijamski blizanci.Plenković malo po malo rastače kršćansko tkivo HDZ-a.

 • Avatar Prskator.Vlado
  Prskator.Vlado:

  Točno, Zlatousnom Anemičaru bi pristajalo da se je svojevremeno učlanio u Sdp, Radničku frontu ili Sdss. Takvi su njegovi demokršćanski uzusi...

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  jesam /bio?/ glasač HDZa ,ali držeći se poznate izreke" Drag mi je Platon,ali draža istina"moram napisati:ako HDZ nastavi ovako /bez reformi,dolazak Vučića,potom Carigradska povelja/ naredni izbori će im donijeti slab rezultat...možda bi im bilo najbolje udružiti se sa SDPartijom.. sve ... prikaži još! više i više se slažu...