Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLASOVAC:

HDZ nije protiv Istanbulske konvencije, Plenković želi pokazati mišiće

sabina glasovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.03.2018.
u 14:51

Istanbulska konvencija je dokument čijom ratifikacijom želimo osnažiti zaštitu žena žrtava nasilja

Saborska zastupnica Sabina Glasovac (SDP) komentirala je u N1 studiju najavljenu ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Govoreći o večerašnjem susretu Predsjedništva HDZ-a na kojemu će se raspravljati i o Istanbulskoj konvenciji, rekla je: "U HDZ-u ne postoji toliko snažan otpor Konvenciji, Plenković više želi pokazati mišiće. On ima protivnike na drugim mjestima. Dok nije bio predsjednik stranke, ta ista stranka je prozivala SDP zašto ne ratificira Istanbulsku konvenciju. Ova predstava za javnost pomoći će premijeru da zaradi bodove u Bruxellesu i učvrsti svoj utjecaj, pokazat će se kao veliki gazda čija je riječ zadnja. Stranka će donijeti odluku o ratifikaciji." 

Na pitanje hoće li premijer uspjeti izaći na kraj s pričom oko Istanbulske konvencije koja se napuhala do te mjere da i u Saboru ima problematičnih izjava vezanih za nju, rekla je: 

"Mislim da čak i kada ne bi HDZ dao podršku Istanbulskoj konvenciji, u Saboru bi se postigla većina za ratifikaciju. Vjerojatno zato nije upućena u Sabor, iako je prijedlog već godinu dana u ladici predsjednika Sabora. Istanbulska konvencija je dokument čijom ratifikacijom želimo osnažiti zaštitu žena žrtava nasilja. Sve druge priče su priče grupacija koje žele steći političke bodove. Scenarij je već viđen, ista priča kada smo uvodili zdravstveni odgoj, građanski odgoj, željeli provesti kurikularnu reformu... Nije se dogodilo ništa što najavljuju Glasnović, Zekanović... To su paranoje i za takve stvari postoje liječnici. To su fake news kojima se truje Hrvatska."

"Uvjerena sam da će Istanbulska konvencija biti ratificirana. Hoće li put biti trnovit, ne mogu znati jer nisam vidovita", kaže Glasovac.

Što se tiče ograda od konvencije koje je spominjala ministrica demografije Nada Murganić, Glasovac smatra da se treba ograditi od financijskog pomaganja žrtvama nasilja.

"Istanbulska konvencija košta. Preuzimamo obveze koje imaju financijske implikacije na proračun. Samom ratifikacijom ne možemo intervenirati u sadržaj, ali možemo iskazati određene ograde u smislu kako ćemo tretirati i hoćemo li primijeniti naknadu štete za žrtve nasilja. Očekujem ogradu u tom pogledu, jer nemamo financijske mogućnosti za to u ovom trenutku."

Pogledajte i današnju sjednicu Sabora:

sabina glasovac
1/10

Komentara 41

BI
bikica7
15:07 12.03.2018.

Kada ova individuva zagovara Plenkovića onda je jasno da su HDZ i SDP sijamski blizanci.Plenković malo po malo rastače kršćansko tkivo HDZ-a.

Avatar Prskator.Vlado
Prskator.Vlado
15:06 12.03.2018.

Točno, Zlatousnom Anemičaru bi pristajalo da se je svojevremeno učlanio u Sdp, Radničku frontu ili Sdss. Takvi su njegovi demokršćanski uzusi...

Avatar rubinet
rubinet
15:07 12.03.2018.

jesam /bio?/ glasač HDZa ,ali držeći se poznate izreke" Drag mi je Platon,ali draža istina"moram napisati:ako HDZ nastavi ovako /bez reformi,dolazak Vučića,potom Carigradska povelja/ naredni izbori će im donijeti slab rezultat...možda bi im bilo najbolje udružiti se sa SDPartijom.. sve više i više se slažu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije