Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zekanović:

Neće se njenim usvajanjem ništa dogoditi preko noći, to je sistem kuhanja žabe u hladnoj vodi

Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Tea Romić, Hina
12.03.2018.
u 11:38

"Najava da će HDZ podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije je duboko u suprotnosti s demokršćanskim zasadama te stranke, te smatram da je iznimno važno da uložite maksimalan trud da se to ne dogodi“, poručio je Zekanović Stieru.

Zastupnik Hrasta u Hrvatskom Saboru Hrvoje Zekanović pozvao je Davora Ivu Stiera (HDZ) da se vrati s puta iz Argentine kako bi branio demokršćanske vrijednosti na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, jer je Andrej Plenković najavio da će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

"S obzirom na to da ste član Predsjedništva te obnašate dužnost političkog tajnika HDZ-a, smatram da je zbog važnosti trenutka, odnosno zbog iznimno velikog prijepora oko ratifikacije sporne Istanbulske konvencije nužna vaša nazočnost na navedenoj sjednici. Naime, upravo ste vi političar koji u javnosti slovi kao autentični zastupnik demokršćanskih stavova", napisao je Zekanović u otvorenom pismu Stieru.

Zekanović, koji je kao član Hrasta u Hrvatski sabor izabran na listi HDZ-a, napominje da u programskim osnovama stoji da je HDZ demokršćanska stranka, što je isticano i kroz kampanju nebrojeno mnogo puta.

"Najava da će HDZ podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije je duboko u suprotnosti s demokršćanskim zasadama te stranke, te smatram da je iznimno važno da uložite maksimalan trud da se to ne dogodi“, poručio je Zekanović Stieru. 

Stier se nalazi u Argentini s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja je u nedjelju doputovala u Buenos Aires, gdje je susretom s hrvatskom zajednicom počela svoju višednevnu južnoameričku turneju, tijekom koje će osim Argentine posjetiti i Čile i Brazil.

Danas je u Saboru poručio da ne odustaje od referenduma zbog Istanbulske konvencije, ali je i pozvao HDZ-ovce da uvjere svog predsjednika i premijera Andreja Plenklovića da odustane od njene ratifikacije. Iako je pozvao HDZ-ovog Davora Ivu Stiera da se vrati iz Argentine kako bi danas na sjednici Predsjedništva odgovorio Plenkovića od ratifikacije, danas kaže da ne očekuje ništa od njega jer je jasno da se neće vratiti do popodne iz Argentine.

- Legitimno je da imam svoj jasan stav i definitivno ne dolazi u obzir da glasam za Istanbulsku konvenciju. Ovo je ključno pitanje za vladajuću koaliciji i HDZ kao demokršćansku stranku, trebaju biti svjesni svi i trebaju utjecati na premijera da to prihvati, treba vidjeti hoće li pojedinci utjecati na njegovu odluku – kaže Zekanović. Od Stiera, dodaje, ne očekuje ništa i žao mu je što je izabrao Argentinu dok se u Hrvatskoj, nastavlja, događaju ove bitne rasprave.

Premijer je njegovu najavu referenduma komentirao riječima da se "ušušurio", no Zekanović uzvraća da ne prepoznaje tu riječ pa ne zna što to znači.

- Radim što smatram da treba raditi, nastojim biti vjerodostojan, kakav je bio slogan na izborima. IHDZ i HRAST su demokršćanske stranke, a ovdje se radi o rodnoj idelogiji. Zato je 120 zastupnika u Europskom parlamentu glasovalo protiv, 60 ih je bilo suzdržano, 100 nije glasalo, 6 zemalja nikada neće o tome raspravljati... A one udruge koje se time bave likuju, priznaju da se radi o rodnoj ideologiji i sretni su – tvrdi Zekanović. Više je puta, dodaje, pročitao Istanbulsku konvenciju i u njoj, naglašava, sigurno ima rodne ideologije.

- Neće se njenim usvajanjem ništa dogoditi preko noći, to je sistem kuhanja žabe u hladnoj vodi, neće biti ništa preko noći, ali Hrvatska ide u smjeru u kojem ne bi trebala ići – kaže Zekanović te dodaje kako se već traže LGBTIQ odjeli u knjižnicama ili slikovnice u školama. Upitan slaže li se sa Željkom Glasnovićem koji je Istanbulsku konvenciju povezao i s pedofilijom ili zoofilijom, Zekanović uzvraća kako se slaže s njime u svemu, ali i kako treba malo "guglati" pa primjerice vidjeti što se sve događalo u Kanadi u kojoj je bio Glasnović, gdje imate "gole muškarce kraj djece".

Upitan vidi li te probleme u Njemačkoj koja je već ratificirala Konvenciju, Zekanović odgovara kako će ona tek sada tamo stupiti na snagu, ali ne smije se, dodaje, zanemariti podatak kako Njemačka ima najmanju stopu fertiliteta u Europi, dok u Nizozemskoj pola brakova završava razvodom.

- Nisam sad rekao da to utječe na razvode, ne direktno, ali dokument itekako šteti društvu i vrijednostima koje baštinimo. Cvijeli niz je primjera da te zemlje ne idu u dobrom smjeru, radi se o dekadenciji – uvjerava Zekanović.

Zbog svega toga, dodaje, ne odustaje od referenduma, za koji se već pripremaju.

- Bitni su nam sad koraci vlade, moramo znati u kojoj smo fazi da znamo pokrenuti pitanje, pripremamo se. Postoji mogućnost da i premijer raspiše referenrum, ja ga pozivam, to je najelegantije rješenje, pa da narod odluči, a imamo mogućnost da i predsjednica raspiše, pozivam nju neka ona malo razmisli o toj mogućnosti – poručuje Zekanović zaključivši kako je čak i papa Franjo rekao da je rodna ideologija jedno od najvećih zala za naše čovječanstvo.

Komentara 34

DU
Deleted user
12:08 12.03.2018.

HDZ u ovakvom sastavu i sa ovakvom politikom nema ama bas nista sa demokrscanstvom. To je cista KPH.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
11:08 12.03.2018.

Naravno, ne treba nam demokrašćanstvo na papiru a nitko nije iznad naroda koji se jasno očitavao po pitanju rodne ideologije !

DU
Deleted user
12:20 12.03.2018.

Suština cijele priče svodi se na to da prihvaćanjem IK zakonodavstvo RH na još jednom području ostaje bez suvereniteta. Dakle obvezuje se financirati još nekoliko tisuća društvenih parazita u vlastitoj državi i nekoliko tisuća na nivou EU koji će uu buduće diktirati i propisivati svoj svjetonazor svim Hrvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije