Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tijekom godine ispisano 488 učenika 2. razreda

Na ljetne praznike koji traju do 4. rujna odlazi 38.342 učenika iz svih hrvatskih osnovnih škola kojima je nastava završila jučer.
15. lipnja 2017. u 17:04 7 komentara 5277 prikaza
Učenici
Pogledajte galeriju 1/4

Učenici prvih razreda osnovnih škola, njih 42.035 koliko ih je u cijeloj Hrvatskoj, jučer su u svojim učionicama predstavama, sportskim aktivnostima i druženjem prvi put obilježili kraj školske godine.

Župan primio učenike koji su sudjelovali ili pobijedili na državnim natjecanjima Jasna poruka Mladi punker kod župana došao u majici s natpisom Iluzija demokracije

Istom su se razlogu, početku ljetnih praznika, veselila i 38.342 hrvatska učenika koji su ove godine završili svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

Manje učenika nego lani

Najmanje je tako osmaša, koji bi na jesen trebali krenuti u srednje škole u Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, dok ih je najviše, očekivano, u Gradu Zagrebu gdje je osnovnoškolsko obrazovanje s jučerašnjim danom završilo 6677 učenika. U Zagrebačkoj županiji kraju školske godine veselilo se njih 3040. Ipak, ova školska godina završava se s ukupno 754 učenika manje nego što ih je u školama bilo s početkom prošle školske godine.

Ne propustite Ovo su važni datumi za srednjoškolce

Naime, prema podacima e-matice, u školskoj godini 2015./2016. u osnovnim su školama u svim razredima bila 322.044 učenika, dok ih je ove školske godine sveukupno 321.290. No promatraju li se samo učenici koji su jučer završili sedme razrede, slika je nešto pozitivnija. Kada na jesen ti učenici krenu u novu školsku godinu, bit će ih više nego ih je bilo ove godine u osmom razredu. Veći broj osmaša bilježit će se tako u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj, Požeško-slavonskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Sljedeće godine Hrvatska će tako imati i manji broj učenika petih razreda – ove ih godine nastavu završava 40.281, dok od jeseni u pete razrede kreće 39.317 učenika koji su sada završili četvrti razred osnovne škole.

Upisi još traju

Prateći samo jednu generaciju, primjerice ovogodišnje učenike trećih razreda osnovnih škola, Hrvatska nema razloga za slavlje – do kraja ovogodišnje školske godine iz sustava su ispisana 393 devetogodišnjaka. Slika nije bolja ni među učenicima drugih razreda koji su prošle godine prvi put kročili u obrazovni sustav. Njih od upisa do ovogodišnjeg kraja školske godine nedostaje čak 488.

Koliko će ove jeseni učenika upisati prve razrede osnovnih škola, još nije poznato – upisi nisu završili. Ljetni praznici učenicima osnovnih i srednjih škola trajat će do 4. rujna kada počinje nova školska godina.  

Kalendar 2017./2018. godine

Prvo polugodište     

4. rujna - prvi je radni dan nove, 2017./2018. školske godine  

27. 12. 2017. -  počinje zimski odmor, božićni blagdani ne računaju se u praznike

15. 1. 2018. - kraj je školske godine za maturante. Počinju pripreme za maturu     

Drugo polugodište 

29. 3. 2018. - počinju proljetni praznici učenicima osnovnih i srednjih škola  

22. 5. 2018. - kraj je školske godine za maturante. Počinju pripreme za maturu  

18. 6. 2018. - završava školska 2017./2018. godina     

    
 

 

 

Blaženka Divjak Ministrica Divjak: 'Sigurnosni aspekt provedbe državne mature je prioritet' Posjet školi Antonija Sandrić Mišura i Dario Šarić 'probudili' košarku u Šibeniku Kolinda Grabar-Kitarović Grabar-Kitarović: 'Nemamo vremena, moramo sprintati kako bismo dostigli razvijene države'   
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • sdpesticid:

    gdje su hrvatska djeca, hrvatski učenici ? zašto su ispisani ?

  • Deleted user:

    nema veze, ima plenković 2. djece a i bozanić ima nekoliko to je hrvatska a ne vi ostali

  • krakatau:

    slava budi ocu biskupu kosicu iz siska. ovo je i njegovih ruku djelo.