Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHLAĐENI ODNOSI

Neustrašivi Iranci: Američka flota može biti uništena jednom raketom

USS Abraham Lincoln
Foto: Reuters
10.05.2019.
u 21:48

Dok Trump poziva Irance za stol, oni odbijaju te pozive jer ne žele pristati na ucjenivačku retoriku trenutnog američkog predsjednika

Iranska Revolucionarna garda u petak je poručila kako neće pregovarati sa Sjedinjenim Državama, a istaknuti klerik je upozorio da američka flota može biti "uništena jednom raketom", dok se američki nosač zrakoplova probližava Perzijskom zaljevu. 

Garda je to istaknula u odgovoru američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je u četvrtak pozvao iransko vodstvo na razgovor o odustajanju od nuklearnog programa i rekao da ne može isključiti opciju vojnog sukoba zbog povećanih napetosti između dviju zemalja. 

Istovremeno, američki komercijalni brodovi, među njima tankeri s naftom, koji plove ključnim bliskoistočnim morskim putevima, mogli bi postati meta Irana, upozorila je američka agencija za pomorstvo (MARAD). 

Američki nosač zrakolova Abraham Lincoln kojeg je Trump poslao na Bliski istok kao upozorenje Iranu, u četvrtak je prošao Sueskim kanalom. 

U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52, objavilo je američko središnje zapovjedništvo (CENTCOM), protumačivši to kao odgovor na prijetnju Irana. 

Poluslužbena iranska novinska agencija ISNA prenijela je izjavu Ajatolaha Tabatabi-Nedžada o SAD-u rekao da bi "njihova milijardu dolara vrijedna flota mogla biti uništena jednom raketom". 

Tabatabai-Nedžad je predstavnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija u gradu Esfahanu. Hamneija mnogi smatraju sklonijim tvrdolinijašima koji se protive predsjedniku Rouhaniju i njegovim umjerenim saveznicima. 

MARAD je u četvrtak upozorio da od početka svibnja postoji veća mogućnost da će Iran i njegovi regionalni saveznici djelovati protiv SAD-a i njegovih interesa. 

To uključuje i moguće napade na proizvodnju nafte, posebice nakon što je Teheran zaprijetio da će zatvoriti ključni Hormuški tjesnac kroz koji prolazi trećina svjetskog naftnog izvoza. 

Specijal o Tuđmanu - životni put

Komentara 29

Avatar Dantee
Dantee
08:10 11.05.2019.

mi , kao bezvezni clan Nato-a spadamo u " kategoriju stoke sitnog zuba " topovsko meso za Amerikance......tko, od vas ide prvi, ako dodje do sukoba ???.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
06:49 11.05.2019.

Kina brzim koracima ide ka prvom mjestu po BDPu , pa stari pas mora poceti svjetski rat da se to ne ostvari. Propala imperija ce u tom slucaju zavrsiti kao i svaka druga.

BA
Barbasmora
21:55 10.05.2019.

Tesko je biti trump...sad mora donjeti odluku napasti Iran, Venezuelu...ili oba dvije? Bolje je nabit carine kini ili sankcije? Da ne spominjem Rusije.... Uf....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije