Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć iz EU

Ipak se može! Ove dvije županije povukle su najviše iz fondova EU!

pelješki most
Ponting/Pipenbaher consulting engineers
18.05.2013.
u 12:30

Projekti - 
Trošit će se za jačanje institucija, obrazovanje, lječilišta... Osječko-baranjska i Sisačko-moslavačka županija su zajedno povukle više od 222 milijuna eura europskih sredstava.

Hrvatska nema objedinjenu statistiku o povlačenju sredstava iz programa financiranja Europske unije pa je u statistici koju vodi Središnja agencija za financiranje programa i projekata Europske unije (SAFU) ubilježeno svega 65 milijuna eura, a povučeno je, prema nekim procjenama, oko 400 milijuna eura europskih sredstava. Ipak, i u tim djelomičnim podacima kao najuspješnije, uz Grad Zagreb, izdvajaju se dvije županije: Osječko-baranjska i Sisačko-moslavačka. Zajedno su povukle više od 222 milijuna eura europskih sredstava, a u ladicama imaju desetke projekata koji čekaju natječaj.

Deset velikih projekata

Osječko-baranjska županija povukla je dosad 128 milijuna eura na temelju 273 projekta iz svih programa pretpristupnih fondova EU – za poduzetničke inkubatore, jačanje institucija i prekograničnu suradnju sveučilišta. Jedna je od rijetkih županija koje su objavile sve projekte koje je EU dosad financirao.

– Željeli smo da ljudi sami nauče pecati ribu – objašnjava direktor županijske razvojne agencije Stjepan Ribić. U njegovoj agenciji stalno je zaposleno deset ljudi, a još šest radi po projektima i glavni cilj im je naučiti tvrtke, institucije i udruge da što kvalitetnije razvijaju projekte, ali brine ih, kaže Ribić, to što Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova još nije donijelo operativne planove za alokaciju novca iz kohezijskih i strukturnih fondova.

– Operativni programi su osnova jer bez njih neće biti moguće otvoriti ni natječaj, a kamoli povući sredstva. Bojim se da nećemo povući ni lipu europskog novca – upozorava Ribić. U ministarstvu tvrde da nema razloga za strah jer su operativni programi u procesu izrade.

– Imamo gotov draft za drugu polovicu 2013., ali tek se od dana ulaska u EU može pokrenuti procedura odobravanja tog plana – kaže ministar Branko Grčić i podsjeća da će se taj novac trošiti do 2016. Što se tiče operativnih programa za alokaciju od 2014. do 2020., oni su u pripremi i bit će predani u roku, odnosno do prvog dana 2014. ministarstvo je pripremilo deset velikih infrastrukturnih projekata koji su spremni za fondove EU, a vrijede više od 600 milijuna eura. Riječ je o tri pruge, pet vodovoda i dva tehnološka projekta.

Plan za luku Crnac

Projekte su pripremili i u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj se mogu pohvaliti s ukupno 94 milijuna eura povučena iz pretpristupnih fondova, a za novo razdoblje već su pripremili 68 projekata. Važno je, kažu, da se usmjere na projekte u kojima mogu dobiti najveće iznose, a to su u njihovu slučaju projekti istraživanja termalnih voda i lječilišta uz standardne infrastrukturne projekte. Ističu da su već povukli 1,5 milijuna eura za izradu glavnog plana luke Crnac, a sada bi EU trebao financirati i znatan dio troškova gradnje luke, što je iznos od oko 30 do 40 milijuna eura. Naglašavaju da bi vjerojatno bili i najuspješnija županija kada bi imali položaj poput Osječko-baranjske županije koja graniči sa zemljom Europske unije, što joj omogućuje veću alokaciju iz programa prekogranične suradnje.

Lista najuspješnijih županija prikazana u tablici izrađena je na temelju podataka SAFU, koji nije nadležan za ugovaranje cjelokupnog programa IPA pa su uključeni projekti iz programa CARDS, Phare i ISPA te IPA I za pomoć u tranziciji i jačanje institucija, IPA III C za regionalnu konkurentnost te dijela IPA III A za tehničku podršku i dijela komponente za zaštitu okoliša.

>>Država daje 14 milijuna kuna za 29 'malih kapitalnih projekata'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije