Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

KBZ zatražio sazivanje glavnih skupština PIK-a Vinkovci, Vupika i Zvijezde

KBZ zahtjev temelji na nalozima svojih klijenata koji su vlasnici 6,85 posto dionica PIK-a Vinkovci, 9,67 posto dionica Vupika i 13,06 posto dionica Zvijezde.
22. prosinca 2017. u 14:56 0 komentara 527 prikaza
pljačka,Kreditna banka
Foto: Grgur Žučko/pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Kreditna banka Zagreb (KBZ) zatražila je od uprava PIK-a Vinkovci, Vupika i Zvijezde sazivanje glavnih skupština, radi postavljanja zahtjeva za naknadu štete koju je tim tvrtkama izazvao Agrokor d.d. i još nekoliko pravnih osoba.

Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor Mislav Šimatović Sada je jasno, i dobavljači će morati preuzeti dio tereta

KBZ zahtjev temelji na nalozima svojih klijenata koji su vlasnici 6,85 posto dionica PIK-a Vinkovci, 9,67 posto dionica Vupika i 13,06 posto dionica Zvijezde. Pri tome traži da se na dnevni red uvrste odluke o postavljanju zahtjeva za naknadu štete koju je tim društvima izazvao Agrokor. 

Za PIK Vinkovci taj je iznos do maksimalno 20,03 milijarde kuna, Vupik 19,6 milijardi kuna, a za Zvijezdu 24,03 milijarde.

KBZ traži i donošenje odluke o postavljanju zahtjeva za naknadu štete koju je PIK-u Vinkovci, Vupiku i Zvijezdi izazvala skupina osoba - Agrokor d.d., Knighthead Capital Investments S.a.r.l., Knighthead Capital Investments II S.a.r.l, Kala Investments S.a.r.l., Madison Pacific Trust Limited, do maksimalnog iznosa od 1,06 milijardi eura.

U obrazloženju svrhe i razloga sazivanja i održavanja glavne skupštine društva, banka navodi da je  Agrokor d.d., kao najveći pojedinačni dioničar, koristeći svoj utjecaj naveo uprave triju društava da pristupe jamstvima za dugove Agrokora d.d. i povezanih društava koji su nastajali u razdoblju od 2013. do rujna 2016. godine. 

Nadalje, uvidom u ugovor o najstarijem kreditu od 8. lipnja ove godine, navode iz banke, jasno je i da je u razdoblju od otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru d.d. i njegovim povezanim i ovisnim društvima nastavljeno korištenje utjecaja najvećeg pojedinačnog dioničara, ovaj puta s drugim osobama, i navođenje na poduzimanje radnji koje nisu u interesu PIK-a Vinkovci, Vupika i Zvijezde.

U tom dokumentu između ostalog stoji da tri društva bezuvjetno i solidarno jamče da će, kad god Agrokor d.d. ne plati bilo koji iznos po dospijeću, odmah po zahtjevu platiti taj iznos kao da su glavni dužnici.

Zagrebačka burza Afera agrokor Na Zagrebačkoj burzi ponovno se trguje dionicama Agrokorovih kompanija

KBZ upozorava da su tri tvrtke pristupile ugovoru o najstarijem kreditu kao jamci za Agrokor d.d. nad kojim je u tom trenutku bio aktualan postupak izvanredne uprave te da su takvim postupkom postali jamci kompaniji koja je u pravnom statusu samo jedan korak prije stečaja, pri tome pristajući založiti svu slobodnu imovinu i intelektualno vlasništvo, a sve ponovno samo za račun jednog dioničara.

Opravdano je za pretpostaviti kako su, koristeći svoj položaj kreditora Agrokora d.d., Knighthead Capital Investments S.a.r.l., Knighthead Capital Investments II S.a.r.l, Kala Investments S.a.r.l., Madison Pacific Trust Limited uvjetovali Agrokoru odobravanje kredita uspješnim korištenjem utjecaja na PIK Vinkovce, Vupik i Zvijezdu, zaključuju iz KBZ-a.

Pogledajte galeriju: Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe

pljačka,Kreditna banka
1 / 19
Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor
Predrag Štromar ŠTROMAR: Subvencioniranjem kredita više od 2330 obitelji povoljnije došlo do stana Boris Vujčić Otpisi veći od 70 posto Banke su osigurane, ne strahuju od ‘haircuta’ Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor NEĆE IĆI LAKO Marica Vidaković poderala Ramljakovu nagodbu!
Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.