Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Insinuacije o mom doktorskom radu pokušaj su političke diskreditacije'

To je teška uvreda znanstvenoj zajednici – posebice Fakultetu političkih znanosti, gdje je tema moje disertacije prošla potreban verifikacijski postupak, kaže predsjednica.
01. travnja 2019. u 15:18 20 komentara 872 prikaza
Zadar: Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala svečanoj sjednici u povodu Dana Sveučilišta u Zadru
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović insinuacijama je nazvala navode "Jutarnjeg lista” od ponedjeljka da piše doktorat na temu koja je već obrađena kod istog mentora, a drži ih pokušajem političke diskreditacije te, ponajviše, teškom uvredom znanstvenoj zajednici, posebno Fakultetu političkih znanosti.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović Istraživanje Predsjednica i dalje najpopularnija, Bernardić i Plenković najnepopularniji političari

“Ovakve insinuacije pokušaj su političke diskreditacije, a ponajviše teška uvreda znanstvenoj zajednici – posebice Fakultetu političkih znanosti, gdje je tema moje disertacije prošla potreban verifikacijski postupak, a predstoji i dodatna verifikacija na razini sveučilišta. Obrana radnje, kao i sama radnja, bit će dostupna široj javnosti za daljnje analize, a spremna sam već i u ovoj fazi javno objaviti nacrt doktorske radnje koji sam obranila pred komisijom”, stoji u odgovoru hrvatske predsjednice na upit Hine da komentira pisanje dnevnika.

Zadar: Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala svečanoj sjednici u povodu Dana Sveučilišta u Zadru
1 / 9
Kolinda Grabar Kitarović

List navodi da je magistrica Bernardka Prašnikar na ljubljanskom Fakultetu za društvene znanosti 2014. obranila magistarski rad pod nazivom "Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije", izrađen pod mentorstvom Antona Grizolda, a da je naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar-Kitarović, kod istog mentora, "Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi,ograničenja i naučene lekcije (Libija)".

Blaženka Divjak i Darko Horvat ugostili šesteročlanu delegaciju Europske svemirske agencije Dvomjesečna provjera Nove lažne diplome: S diplomom fizike i tehnike radio u osnovnoj školi

"Za lakše razumijevanje teme magisterija Bernardke Prašnikar i doktorata Kolinde Grabar-Kitarović", list napominje da je R2P skraćenica engleskog izraza “Responsibility to protect”. "Riječ je o konceptu koji je zamišljen kao savršeniji oblik onoga što smo prije poznavali pod nazivom 'međunarodna humanitarna intervencija'. Dakle, koncept R2P, tj. odgovornosti za zaštitu, daje pravo međunarodnoj zajednici intervenirati i vojnom silom radi preveniranja masovnih zločina nad civilnim stanovništvom u nekoj državi”, dodaje Jutarnji list.

Fakultetsko vijeće zagrebačkog FPZ-a sredinom ožujka prihvatilo je izvještaj tročlanog Povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada predsjednice Republike, a da bi izvještaj postao konačan, mora još proći potvrdu sveučilišnog Senata.

Predsjednica Grabar-Kitarović na Fakultetu političkih znanosti Predsjednica studentica Grabar-Kitarović piše doktorat, samo Dejan Jović bio protiv izvještaja o ocjeni teme

U tročlanom povjerenstvu koje je pripremilo izvještaj o doktorskoj tezi Grabar-Kitarović dvoje je profesora FPZ-a - Siniša Tatalović i Lidija Kos Stanišić te prof. Grizold s ljubljanskog fakulteta, kojeg je Predsjednica i odabrala za mentora pri izradi doktorata.

Velika većina članova Fakultetskog vijeća podržala je izvještaj tročlanog povjerenstva, a podršku su mu uskratila dvojica profesora Dejan Jović i docent Marko Grdešić.

Video - Kolinda Grabar-Kitarović: Minimum je osigurati plaće od 7.500 kuna

Izvor blizak predsjednici navodi da je Grabar-Kitarović pročitala rad kolegice Prašnikar i druge radove koje su ona i prof. Grizold napisali na tu temu te ističe da predsjedničina doktorska radnja na koncept R2P gleda iz sasvim drugog kuta.

Podsjeća i da je predsjednica studirala i bavila se znanstvenim radom na renomiranim svjetskim sveučilištima, kao što su Harvard, George Washington i Johns Hopkins.

U vrijeme današnje tehnologije, plagiranje se vrlo lako otkrije, ističe isti izvor dodajući da je to i pitanje osobne časti koju, naglašava izvor, Predsjednica nikada ne bi okaljala plagirajući tuđi rad "jer je više nego kompetentna i sposobna napisati svoj”.

otkrio gdje je za valentinovo
Grašo progovorio o vezi s Hanom Huljić, ali i puncu Tončiju: 'Svaka spačka može bit' fatalna za njega'
CVH
Pametni sustavi poboljšavaju sigurnost na cestama
Najčešći uzrok prometnih nesreća su ljudske pogreške, a ovo su sustavi koji to pokušavaju ispraviti
  • žoržet:

    ja mislim da se naša predsjednica sama, svojom 'agendom' i svekolikim 'držanjem', politički i na brojne druge načine žestoko diskreditirala puno puta tijekom svog nekim čudom još neprekinutog mandata, barem kod ozbiljnog i pristojnog svijeta; hoće li spoj njezine nezajažljive ... prikaži još! ambicioznosti i častohlepnosti s nekakvim podjednako ispraznim, ne baš pametnim i frazerskim kvazidomoljubljem i 'nacionalnim suverenizmom' opet uroditi kakvim nefunkcionalnim i u konačnici za sve jadnim plodom, tek ćemo vidjeti - ali ne bi čudilo, kad su nam društvene vrijednosti izvitoperene do te mjere da mnogi dojučerašnjeg notornog 'gazdu' i besramnog eksploatatora ljudi i sustava smatraju 'borcem protiv korupcije', a gradonačelnika s poduljom uskok-dorhovskom prošlošću i sadašnjošću nastoje 'uzvisiti' doktoratom, makar počasnim i makar sveučilišta koje se srozalo do krajnjih granica i etike i autonomije.

  • corino2:

    Blago drzavi koja ima doktora Bandica I ovu kao predsjednicu.

  • Stipan:

    Sve stigne, blago njoj. Samo se može usporediti sa Isusom Kristom koji istovremeno može biti na više mjesta. U njezino školsko vrijeme se učilo da je Ljenjin putujući vlakom od petrograda do Pariza naučio francuski jezik. Može se čak i ... prikaži još!i sa njim usporediti.