Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nove lažne diplome: S diplomom fizike i tehnike radio u osnovnoj školi

S lažnim papirima jedna osoba radila u Ministarstvu, troje u osnovnim školama, četvero u srednjim, dvoje u centrima koji rade s djecom
25. ožujka 2019. u 19:55 22 komentara 3208 prikaza
Blaženka Divjak i Darko Horvat ugostili šesteročlanu delegaciju Europske svemirske agencije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Deset varalica u ukupno pedeset radnih dana. Statistika je to kojom se može pohvaliti ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon što je prije dva mjeseca pokrenula antikorupcijsku mjeru s namjerom, kako je kazala, čišćenja sustava odgoja i obrazovanja od onih koji su se dokopali poslova u osnovnim, srednjim školama, odgojno-obrazovnim institucijama i agencijama na temelju krivotvorenih diploma.

Blaženka Divjak Ministrica Blaženka Divjak: Ne znam tko je autor Akcijskog plana

‘Fizičar’ i vozač

Meta krivotvorina na kojoj su varalice navodno studirale, logično je, u većoj mjeri Filozofski fakultet u Zagrebu i Rijeci, a posljednji otkriveni slučaj, koji je obznanila ministrica Blaženka Divjak, jest krivotvorina s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Osim lažne isprave s PMF-a, kazala je Divjak, otkrili su i lažnu svjedodžbu vozača motornog vozila, koju je osoba iskoristila kako bi se zaposlila u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju – i to na poziciji vozača.

Oba posljednja “lažnjaka” završila su kao i njihovih osam prethodnika – izvanrednim otkazom i prijavom DORH-u.

Blaženka Divjak Bitka oko reforme Ministrica Blaženka Divjak već je 
dva puta bila spremna dati ostavku

– Posljednje dvije nedavno otkrivene krivotvorene isprave su diploma Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te svjedodžba za vozača motornog vozila. Osoba s diplomom fizike i tehnike radila je od 2015. godine u jednoj osnovnoj školi, dok je osoba s krivotvorenom svjedodžbom radila u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju kao vozač. Obje osobe više ne rade s mladim ljudima, a institucije u kojima su varalice radile obavijestile su nadležna tijela koja postupaju po daljnjoj proceduri – poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

U statistici lažnih isprava koje su dosad pronađene u obrazovnim institucijama četiri su iskorištene za zapošljavanje u srednjoj, tri u osnovnoj školi, dvije su svjedodžbe korištene da bi si osobe osigurale poslove u centrima koji rade s djecom, a jedna je krivotvorina, od koje je i krenula cjelokupna provjera svjedodžbi svih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, pronađena u Ministarstvu obrazovanja. Podsjetimo, ta je zaposlenica imala lažnu diplomu Hrvatskih studija, a u Ministarstvu obrazovanja nekoliko je godina radila administrativne poslove. Njezina se krivotvorina otkrila tek nakon što je zaposlenica iz mjere stručnog radnog osposobljavanja, onda i ugovora o djelu, potpisala ugovor o radu na određeno vrijeme.

Blaženka Divjak čita uvrede koje je primila U povodu dana žena VIDEO Blaženka Divjak čitala uvrede koje je primila: 'Glupa kokoš, ubij se sama...'

Tko su lažnjaci – imenom i prezimenom i u kojim su to osnovnim i srednjim školama radili – u Ministarstvu obrazovanja ne žele otkriti.

– Ministarstvo nije ovlašteno davati podatke o konkretnim osobama. Međutim, ako je u natječajnom postupku priložena lažna dokumentacija, osobi prestaje služba izvanrednim otkazom ugovora o radu, a onda i prijava DORH-u. Svi koji su se zaposlili na temelju krivotvorenih diploma sigurno taj posao ne mogu zadržati.

Za postupak provjere nadležni su ravnatelji škole koji su sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju poslovni i stručni rukovoditelji školske ustanove odgovorni za zakonitost rada i stručni rad ustanove – kazali su tako u Ministarstvu obrazovanja.

Sveučilište u Zadru LAŽIRANJE OBRAZOVANJA Novo otkriće: Predavala povijest u gimnaziji s lažnom diplomom

Podsjetimo, provjera vjerodostojnosti isprava oko devet tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske potrajat će do kraja ove godine, a u cijeli proces provjere krajem ove ili početkom sljedeće godine bit će uključeni i zaposlenici na visokoškolskim ustanovama.

Isprave na besplatnoj provjeri

– Oko 60 posto visokih učilišta odlučilo je besplatno provjeriti diplome i tako pomoći Ministarstvu obrazovanja u antikorupcijskoj akciji provjera diploma.

Očekujem da će škole do kraja godine provjeriti diplome u svojim redovima. Najvažnije od svega jest da varalice maknemo što dalje od mladih ljudi i da zaštitimo sustav i vratimo povjerenje roditelja – poručila je za Večernji list ministrica Divjak.

>> Pogledajte video: Blaženka Divjak čita uvrede koje je primila

 

 

 

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • batva11:

  Nije dobro da se kontroliraju samo diplome VSS potrebno bi bilo provjeriti i diplome SSS te majstorsih ispita pa bi se onda vidjelo stvarno stanje.Sd se čudimo a nitko ne postavlja pitanje provjere diploma prilikom zapošljavanja što je očiti propust.Ili ... prikaži još! su se odgovorni podmičivali ili su do kraja neodgovorno i površno radili svoj posao.Problem je u tome što kod nas nitko za ništa ne odgovoara pa se zuato i rade ovakvi propusti.

 • petar1951:

  Gdje su imena i prezimena ?

 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  Eto. A vi se uhvatili one Ane koja guli Todorićku i slične budaletine.. kao nema diplomu iz psihologije i bla bla. Hr atska je u Vortexu idiota na puno važnijim mjestima i mi ih plaćamo!