Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERORISTIČKI NAPAD U BEČU

Potvrđena smrt napadača i civila, policajac teško ranjen: I vojska na ulicama traga za napadačima

Foto: REUTERS
1/20
03.11.2020.
u 01:48

Policija je potvrdila kako je napadnuto šest različitih meta diljem središta grada.

U ponedjeljak navečer došlo je do terorističkog napada u središtu Beča. Policija je potvrdila kako je napadnuto šest različitih meta diljem središta grada. Ubijen je jedan napadač, dok se za drugima traga. Potvrđena je smrt dvije osobe, među kojima je jedan civil, a 15 je ranjeno. Austrijski mediji navode kako su brojke ubijenih veće, no u ovom trenutku nema službene potvrde. 

VIDEO Opsadno stanje u Beču. Policija je objavila da je napad imao islamistički motiv.

Tijek događaja:

1:32 - Šef bečke policije Gerhard Pürstl kazao je kako je ranjeni policajac teško ozlijeđen i u ovom trenutku je na operaciji. Naveo je kako su prvu dojavu dobili u 20 sati.  Generalni direktor za javnu sigurnost Franz Rug kazao je da na ulici se trenutno nalazi 150 pripadnika Cobre, te značajan broj drugih policijskih dužnosnika. 

- Naredba dana je osigurati nužnu sigurnosti - istaknuo je. 

 

1:22 - Ministar je ustvrdio na konferenciji za medije kako je barem jedan napadač u bijegu, te da je grad Beč 'crvena zona'.

1:16 -  Ovo je najteži dan za Austriju u mnogo godina. Nekoliko ranjeno, nekoliko mrtvih. Terorist je ubijen automatskim oružje - izjavio je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer te dodao: - Ako je moguće, ostanite doma. Izbjegavajte centar grada. Suspendirano je obvezno školovanje u Beču. 

Ministar se zahvalio hitnim službama i nadometnuo: - Tko napadne jednog od nas, napao nas je sve. 

1:10 - Napade u Beču, u kojima su u ponedjeljak navečer poginule najmanje dvije osobe, oštro su osudili, uz ostale, talijanski premijer Giuseppe Conte, češki premijer Andrej Babiš, španjolski premijer Pedro Sanchez i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

"U našoj zajedničkoj europskoj kući nema mjesta mržnji i nasilju", napisao je Conte na Twitteru na talijanskom i njemačkom oštro osudivši napade u Beču, dok je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio poručio da "Europa mora reagirati" nakon ovoga "kukavičkog napada".

 

 

Čaški premijer Andrej Babiš na Twitteru je izrazio solidarnost s Austrijom. "Zgrožen sam napadom na sinagogu u Beču i želim izraziti solidarnost s cijelim austrijskim narodom i mojim prijateljem (kancelarom) Sebastijanom Kurzom, napisao je Babiš.

Španjolski premijer Pedro Sanchez istaknuo je da s pozornošću prati vijesti koje stižu iz Beča "u noći bola izazvanoga još jednim bezumnim napadom".

"Mržnja neće pokoriti naše društvo. Europa će se čvrsto suprotstaviti terorizmu. Suosjećamo s obiteljima žrtava i izražavamo solidarnost s austrijskim narodom", napisao je Sanchez.

Solidarnost Austriji izrazio je i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis istaknuvši da je potresen strašnim napadima u Beču. "Europa je jedinstvena nasuprot teroru", napisao je Mitsotakis. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas napisao je da "ne smijemo ustuknuti pred mržnjom koja pokušava podijeliti naša društva".

"Premda razmjeri terorističkih napada još nisu poznati, u mislima smo uz ranjene i žrtve tih strašnih trenutaka", stoji u tweetu njemačkoga ministra.

Predsjednica Europske unije Ursula von der Leyen na istoj je društvenoj mreži napisala da je "zgrožena i tužna". "Suosjećam s obiteljima žrtava i austrijskim narodom. Europa izražava punu solidarnost s Austrijom. Mi smo jači od mržnje i terora", napisala je von der Leyen.

1:07 -  Rita Katz, čelnica organizacije SITE, objavila je na Twitteru kako cirkulira na internetu fotografija prema kojoj odgovorni za napad u Beču su članovi ISIS-a.

- Na internetu cirkulira fotografija koja navodno prikazuje napadače na Beč. Fotografiju prati i zavjet vjernosti vođi ISIS-a Qurashija, nasljednika ubijenog  Abu Bakr al-Baghdadi. Autentičnost fotografije još uvijek nije potvrđena - stoji u tvitu. 

 

0:56 - Američka tvrtka SITE, koja se specijalizirala za monitoring islamističkih web stranica, citirala je na svojoj stranici jednog džihadista o napadu u Beču.

 - Džihadist kaže da je napad u Beču osveta za austrijsko sudjelovanje u koaliciji predvođenoj SAD-om - navode. 

0:45 - U Ministarstvu unutarnjih poslova održat će se izvanredna konferencija za medije. 

0:08 - Češka je policija u ponedjeljak navečer počela provoditi kontrolu na granici s Austrijom nakon simultanih oružanih napada u ponedjeljak navečer u središtu Beča.

"Policija provodi kontrole vozila i putnika na graničnim prijelazima s Austrijom kao preventivnu mjeru nakon terorističkog napada u Beču", objavila je češka policija na Twitteru.

0:03 -  Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je u ponedjeljak navečer da je Beč bio meta gnusnog terorističkog napada i dodao da je vojska izašla na ulice i štiti glavni grad kako bi se policija mogla fokusirati na protuterorističke operacije. 

"Trenutačno u našoj republici prolazimo kroz teške sate. Zahvaljujem snagama sigurnosti koji riskiraju svoje živote. Policija će odlučno djelovati protiv počinitelja gnusnog napada", rekao je Kurz. 

Foto: REUTERS/Ann Wang

0:02 -  Europska unija snažno je u ponedjeljak navečer osudila simultane terorističke napade u središtu Beča, koje je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao "kukavičkim činom".

"Europska unija snažno osuđuje taj kukavički čin koji gazi život i naše ljudske vrijednosti. Suosjećam sa žrtvama i stanovnicima Beča nakon večerašnjega strašnoga napada. Mi smo uz Austriju", napisao je Michel na Twitteru.

Šef europske diplomacije Josep Borrell napisao je da je "šokiran i potresen" napadima, ocijenivši da je riječ o "činu kukavištva, nasilja i mržnje".

"Suosjećam sa žrtvama i njihovim obiteljima, kao i s građanima Beča. Mi smo uz vas", dodao je u svojem Tweetu.

"Posvuda na našem kontinentu ujedinjeni smo protiv nasilja i mržnje", poručio je predsjednik europskoga parlamenta David Sassoli.

23:47 - Parlamentarne stranke SPÖ i FPÖ zatražile su odgađanje posebne sjednice Nacionalnog vijeća koja se trebala održati sutra. Naime, one su ih zatražile prije nego što se dogodio teroristički napad. 

23:38 - Najmanje dvije osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova. 

23:33 - Na Twitteru se oglasio austrijski kancelar Sebastian Kurz. 

-  Drago mi je što je policija uspjela već eliminirati jednog od napadača. Nećemo si nikada dopustiti da budemo zastrašeni terorizmom i borit ćemo sve protiv ovih napada svim mogućim načina - kazao je kancelar. 

 

23:32 - Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer istaknuo je da su napadači teško naoružani i opasni. 

- Još uvijek je u tijeku teroristički napad - kazao je i navodao kako je zahvalan što je policija 'eliminirala' jednog od njih. Zamolio je građane da izbjegava javna mjesta. Podsjetio je kako je u bijegu nekoliko napadača, zbog čega ne želi davati više detalja od tih. 

23:26 -  Svi svećenici iz Hrvatske katoličke misije u Beču, čije je sjedište udaljeno samo deset minuta hoda od mjesta napada, su dobro, piše 24sata. .

23:17 - Twitterom se širi navodna snimka uhićenja napadača, međutim još uvijek nema nikakve potvrde. 

 

23:11 Pogledajte fotografije večeras iz Beča

1/20

23:07 -  Austrijski kancelar Sebastian Kurz se trenutno nalazi u ministarstvu unutarnjih poslova na kriznom sastanku.

22:29 - U bečku bolnicu primljeno je 15 žrtva napada, izjavio je Christoph Mierau. Najmanje sedmero je teško ozlijeđeno, piše Die Presse.

22:58 - U tijeku je navodno evakuacija Muzeja primijenjenih umjetnosti. Nije poznat razlog, javljaju svjedoci, piše Der Standard

22:55 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je napad u Beču. 

- Mi Francuzi dijelimo šok i tugu zbog austrijskog naroda koji je večeras pogođen napadom u srcu njihova glavnog grada - Beča. Nakon Francuske, prijateljska zemlja je ta koja je napadnuta. Ovo je naša Europa. Naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla. Nećemo odustati - naveo je. 

 

22:48 - Kako javlja Kurier, na ulice izlazi vojska kako bi pomogla policiji. Sve bolnice su u pripravnosti. 

22:47 -  Policija je potvrdila sljedeće informacije: Oko 20 sati je došlo do više pucnjeva, a sve je počelo na  Seitenstettengasse, nekoliko osoba je bio naoružano automatskim puškama, pucalo se na šest mjesta, jedna osoba je preminula, nekoliko je ozlijeđeno, među njima i jedan policajac, a jedan osumnjičeni je upucan i ubijen od strane policije

 

22:46 - Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Harald Sörös izjavio je za medije da je civil ubijen u napadu, te je upucan jedan od napadača. Napadi su izvršeni na šest različitih lokacija diljem Beča, prenosi Der Standard

22:26 - Navodno je došlo do talačke krize u nekoliko barova u sedmom distriktu, piše Heute. Međutim, policija je objavila tvit u kojem moli da se ne objavljuju neprovjerene informacije zbog čega neki od medija pretpostavljaju kako misle o talačkoj krizi koja do sad nije potvrđena. 

22:17 - Navodno je i talačka kriza u Hilton hotelu, međutim još uvijek nema potvrde, piše Kurier

22:15: - Policajac koji je ranjen u napadu je preminuo, prenosi Der Standard

22:00 -  Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer potvrdio je kako je riječ o terorističkom napadu. On pretpostavlja kako je bilo više napadača, da ima ranjenih, međutim moguće je i da ima mrtvih. Napadači su koristili automatsko oružje, piše Der Standard. 

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je jedan od od napadača mrtav, a drugi je prema nekim informacijama u bijegu dok neki mediji javljaju da je uhićen. Potvrdili su i da je ranjen policajac, međutim više od toga nisu željeli navesti. 

Prema pisanju portala Kurier,  trenutno je sedmero mrtvih, uključujući jedan policajac i četvero teško ranjenih. Međutim, u ovom trenutku nema službeno potvrde.  

 

 

Policija je obavijestila građane da izbjegavaju centar Beč. 

 

Ključne riječi

Komentara 111

JO
jorgen
21:56 02.11.2020.

To stiže i nama za par godina. Već sada nevladine udruge rade na infiltraciji migranata u RH; organiziraju brojne volonterske akcije kojima ih se nastoji integrirati tek u tolikoj mjeri da im se odobri azil. Plaćeno iz stranih izvora. Centar za mirovne studije u suradnji s VCZ-om radi na njihovoj asimilaciji. Paralelno se kroz NGO-ove guraju kampanje o postupanju organa RH prema migrantima kojima se vrši pritisak na popuštanje u svim kriterijima - sve dok se konačno ne postigne ono što čak i pojedine stranke (poglavito Možemo!) zalažu - otvorene granice za migracije prema bilo kojoj osnovi. U javnost se kroz medije puštaju emotivne priče i racionalizacije poput potrebe za radnom snagom. Ništa od toga nije istina, toga su svjesni. Zadatak je infiltracija nekompatibilne kulture. Upravo zato zemlje poput Poljske i Češke dobivaju po prstima jer nisu primile dovoljno _određenih_ migranata - primili su preko milijun Ukrajinaca koji bježe od sukoba, ali to nije ciljana skupina - cilj je uvoz religijsko/kulturnog trojanskog konja. Tome nema kraja dok se ne uspostave odlučne vlade kao u Mađarskoj, koje primarno gledaju interese vlastitog naroda.

FR
franjo2
21:30 02.11.2020.

Pričajte što hoćete ali ja samo vidim ili mi ili oni drugog riješenja nema. Ako nešto nepoduzmemo za tridesrt godina kada budu većina oni će nas ubijati kao životinje, bit ćemo robovi. Pogledajte status jednog Kršćanina u Pakistanu ili Egiptu pa tamo su Kršćani građani trećeg reda bez ikakvih prava, žive kao robovi. Rijetko tko govori istinu o jadnom životu Kršćana u većinskim Muslimanskim državama.. Doista ni približna prava nema Kršćanin u Muslimanskim državama kao Musliman u Kršćanskim državama.

ST
stefj
22:12 02.11.2020.

Multikulturalnost... Pred nekoliko stotina godina zaustavili smo ih ovdje, sada su promijenili taktiku i osvojili su cijelu Europu. Još malo pa će uvesti porez za sve krivovjernike i počet će preobraćanje stanovništva... Ono što su lijevi htjeli i za što su navijali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije