Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRI POSJETI EU IZASLANSTVA AUSTRIJI

Incident u Beču: Mislio da se u autu nalazi predsjednica EU parlamenta pa bacio boju na vozilo

Foto: Snježana Herek
1/6
21.03.2024.
u 18:22

U trenutku kada je krenuo jedan od automobila iz diplomatske pratnje, luksuzni crni Metsola-BMW, iz skupine prolaznika i promatrača iskočio je jedan mladić i bacio na automobil smotuljak s crvenom bojom, pošpricavši lijevu, vozačevu stranu BMW-a. Međutim, u automobilu nije bila Roberta Metsola, nego dvije ženske osobe, od kojih je jedna vozila BMW.

Brojni austrijski mediji izvijestili su o incidentu koji se je dogodio jučer poslijepodne ispred Savenog kancelarstva u Beču, u vrijeme posjete izaslanstva Europskog parlamenta i predsjednice Roberte Metsole austrijskom kancelaru Karlu Nehammeru i njegovom timu. Nakon završene zajedničke konferencije za medije Nehammera i Mesole, kada su iz zgrade počeli izlaziti novinari manja skupina pro-palestinskih prosvjednika, u isčekivanju da u automobilu prođe i čelnica Europskog parlamenta izvikivala je parole: “Sloboda Palestini”, “Vi ste ubojice”, “Ubiti EU-sporazume” itd. 

U trenutku kada je krenuo jedan od automobila iz diplomatske pratnje, luksuzni crni Metsola-BMW, iz skupine prolaznika i promatrača iskočio je jedan mladić i bacio na automobil smotuljak s crvenom bojom, pošpricavši lijevu, vozačevu stranu BMW-a. Međutim, u automobilu nije bila Roberta Metsola, nego dvije ženske osobe, od kojih je jedna vozila BMW.

Policija je odmah intervenirala i na licu mjesta uhitila mladića, odvevši ga u zgradu Saveznog kancelarstva. To je još više uzbunilo prosvjednike koji su se potom, uz glasno izvikivanje parola, pomakli se gotovo do samog ulaza u Kancelarstvo. U međuvremenu je stiglo i brojno policijsko pojačanje. Najteže je bilo djelatniku Bečke gradske čistoće koji je pokušavao počistiti crvenu boja prolivenu i na cesti.

VEZANI ČLANCI: 

Kako piše dnevni list “Heute”, crni mercedes na koji je bačena crvena boja, a koji je bio dio diplomatskog konvoja koji je trebao ispratiti izaslanstvo Europskog parlamenta i predsjednicu do bečke zračne luke Schwechat, povučen je potom iz pratnje. Heute navodi da je s luksuznog automobila se uspjelo odstraniti 70 posto boje, kojom je pošprican. 

Kako izvještava privatna TV Puls24, jedna od prosvjednica pred austrijskim Saveznim kancelarstvom je za TV izjavila: “Mi smatramo EU odgovornom za ono što se događa u Gazi, jer se naš porez koristi za izvoz oružja tamo”. Prosvjedi su bili i dan prije na Bečkom sveučilištu, koje je posjetila Metsola, napominju mediji. U svakom slučaju za austrijsku stranu neugodan incident. 

Kako su Nehammer i Metsola rekli novinarima na zajedničkoj konferenciji, glavna tema razgovora bili su predstojeći europski izbori u lipnju ove godine. Naime, oboje sugovornika pripadaju istoj Frakciji Europske pučke stranke. Bilo je riječi i o ilegalnoj migraciji, širenju Schengena i zaštiti vanjskih granica EU, ali i o značaju pozicioniranju EU kao jakog gospodarskog, posebice industrijskog partnera i konkurenta na svjetskom tržišnom natjecanju.

Vezano za europske izbore Metsola je poručila: “Vi birate političarke i političare, koji manje više uređuju naš život”, pozvavši europske građane da izađu na birališta. Nehammer je, između ostalog, naglasio kako Austrija ove godine obilježava 30. obljetnicu članstva u EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije