Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gost kolumnist

Imamo priliku i obvezu svoje gospodarstvo i društvo učiniti snažnijim i otpornijim

Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters
1/5
14.12.2017.
u 21:01

Za Večernji list piše Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

Europska unija obilježila je svoju 60. obljetnicu u ožujku u Rimu. Bila je to prilika da se okupimo i osvrnemo na ono što nam je naša Unija pomogla ostvariti.

Bio je to i trenutak da pogledamo kako će Europa i dalje ispunjavati obećanje dano budućim naraštajima. Ta je zamisao temelj Bijele knjige Europske komisije o budućnosti Europe i rasprave koja je njome započela.

Važan je dio te rasprave način na koji ćemo zajednički izvući pouku iz prethodnog desetljeća. Iako svjetska financijska kriza koja je izbila prije deset godina nije započela u Europi, tijekom nje na vidjelo su izišle znatne slabosti u pogledu funkcioniranja našeg financijskog sustava i u pogledu institucijskog ustroja europodručja. I dovela je do najdublje i najduže recesije našeg doba. Dok oblikujemo svoju budućnost, ne možemo si dopustiti istu pogrešku. Zajedno moramo izgraditi bolje gospodarske i socijalne strukture koje građanima Europe omogućavaju više stabilnosti i sigurnosti. Sada je pravi trenutak za to.

Zahvaljujući odlučnim naporima gospodarstvo EU posljednjih se nekoliko godina neprekidno širi. Nezaposlenost je, iako još nedopustivo visoka u nekim zemljama, dosegla najnižu razinu od 2008. Javne financije dovode se u red, a ulaganja rastu. Banke u EU gotovo su udvostručile svoje omjere kapitala, a količina loših kredita u stalnom je padu. Utvrdili smo nova pravila da porezni obveznici ne bi morali plaćati za banke u poteškoćama. Povjerenje u euro nikad nije bilo veće. Kako kaže stara izreka, željezo se kuje dok je vruće. Sada imamo priliku i obvezu svoje gospodarstvo i društvo učiniti snažnijim i otpornijim. U tom je duhu Europska komisija predstavila plan u kojem je utvrdila put do većeg jedinstva, učinkovitosti i demokratske odgovornosti u ekonomskom upravljanju na razini EU. Temelj mu je dugogodišnji rad, a cilj jačanje rasta, podupiranje konvergencije i poboljšanje makroekonomske stabilnosti u korist svih građana.

Euro je uvijek bio projekt koji nas ujedinjuje. On je jedinstvena valuta EU, a po zastupljenosti je sada druga valuta na svijetu. Snažno europodručje dobro je za jedinstveno tržište i EU u cjelini. Pogotovo zato što su sve naše države članice (osim dvije) zakonski obvezne uvesti euro kada ispune uvjete. Izlaskom Ujedinjene Kraljevine gospodarstava europodručja činit će 85 posto ukupnoga gospodarstva EU. Pri određivanju budućeg smjera ne smijemo nikoga izostaviti. Kao dio plana već smo iznijeli prijedloge za dovršetak bankarske unije i unije tržišta kapitala kako bi se smanjili preostali rizici u bankarskom sektoru, diversificirali izvori financiranja realnoga gospodarstva i kako bi se osigurala bolja raspodjela privatnih rizika.

Europska komisija prošli je tjedan predstavila daljnje inicijative kao odgovor na obveze koje sam preuzeo u svojem govoru o stanju Unije u rujnu. One uključuju uspostavu Europskog monetarnog fonda kako bi se zemljama kojima je to hitno potrebno pružila potpora za financijsku stabilnost, a porezni obveznici zaštitili od troškova posrnulih banaka. Predložili smo i uključivanje Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u zakonodavstvo EU. Na taj će se način pojednostavniti pravni okvir i učvrstiti postojeća pravila za zdrave javne financije, uključujući fleksibilnost koja se njima predviđa. Predstavili smo nove proračunske instrumente za potporu nacionalnim reformama, instrument za konvergenciju za države članice koje su u postupku uvođenja eura i funkciju stabilizacije za očuvanje razine ulaganja u slučaju velikih gospodarskih šokova.

Kako bi se sve to objedinilo, predložili smo uspostavu funkcije europskog ministra gospodarstva i financija, koji bi koordinirao različite zadatke i pobrinuo se da ekonomsko upravljanje na razini EU postane jednostavnije, dosljednije i učinkovitije.
Početnu raspravu o vlastitim idejama 27 čelnika EU održat će na ovotjednom prvom sastanku na vrhu država unutar, ali i izvan europodručja. Time će se pripremiti put za konkretne odluke koje će se donijeti u 2018. godini.
Vjerujem da ćemo preuzeti zajedničku odgovornost i nakon krize okrenuti novu stranicu, ne čekajući udar nove oluje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije