Naslovnica Vijesti Svijet

'Juncker je rekao da EK razmatra da bude posrednik u provedbi arbitraže'

Cerar je kazao da je u petak u Bruxellesu na rubu summita razgovarao s Plenkovićem s kojim je u stalnom dijalogu i da su obojica konstatirali da je na stručnoj razini potrebno još dodatnih napora
24. studenoga 2017. u 19:27 42 komentara 2124 prikaza
Miro Cerar
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u petak da je Europska komisija spremna posredovati u slovensko-hrvatskom sporu oko granice i da je njemu i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker rekao kako bi se radilo o osiguranju provedbe arbitražne odluke koju Hrvatska ne priznaje.

Andrej Plenković Napredak Plenković summit Istočnog partnerstva ocijenio uspješnim

"Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nam je potvrdio da u Komisiji razmatraju da budu posrednik kako bi se osiguralo da dođe do implementacije arbitražne odluke o granici", kazao je Cerar novinarima nakon završetka susreta šefova država i vlada članica EU-a na summitu o istočnom partnerstvu.

Cerar je kazao da je u petak u Bruxellesu na rubu summita razgovarao s Plenkovićem s kojim je u stalnom dijalogu i da su obojica konstatirali da je na stručnoj razini potrebno još dodatnih napora kako bi se dobro pripremili temelji za njihov bilateralni susret.
Na njemu bi, kako je rekao slovenski premijer, bilo riječi o primjeni arbitražne presude.

"Hrvatski premijer i ja u stalnom smo dijalogu i drago mi je da je k nama danas - dok smo razgovarali - pristupio predsjednik Komisije Juncker. Kazao nam je da u Komisiji ozbiljno misle kad govore o posredovanju da se realizira arbitražna presuda. To je u duhu obećanja koje  je Komisija dala", kazao je Cerar, ne želeći govoriti o pojedinostima.

"Ostaje da vidimo što će biti sljedeći korak Komisije, no Juncker je naglasio da bi se radilo o posredovanju u pravcu implementacije arbitražne presude", kazao je Cerar novinarima.

Hrvatska je istupila iz arbitražnog procesa jer ga je Slovenija nepopravljivo kontaminirala, ne priznaje arbitražnu odluku i ne namjerava je provesti dok Slovenija ustraje na tome da odluku arbitražnog suda treba primijeniti.

Dodao je kako očekuje da bi Komisija svoje namjere mogla objaviti vrlo brzo s obzirom na to da krajem godine istječe šestomjesečni rok od objave arbitražne presude, što je i rok do kada bi trebalo doći do dogovora s Hrvatskom o njenoj primjeni.

Pogledajte kako je Juncker uštipnuo Plenkovića:

[video: 22315 / Juncker šalje puse Plenkoviću] Andrej Plenković Andrej Plenković 'Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju' Vlada SJEDNICA VLADE UŽIVO Plenković o presudi: 'Tadašnji državni vrh Srbije je nedvojbeno suodgovoran' Andrej Plenković JOŠ JEDNOM ČESTITAO Premijer Plenković primio Srbića
sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

  • jureh77:

    komisija nema ingerenciju nad arbitražom

  • koraknaprijed:

    Da Hrvatska želi provesti arbitražu posrednici ne bi trebali,Cerar laže, EU želi pomoći u pregovorima a ne u arbitraži.

  • Kissinger:

    biće da se Juncker predoziral .