Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hladni rat 2.0

Igre velikog rata: NATO žestoko odgovorio Rusiji

NATO
Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
1/3
26.10.2018.
u 08:15

Atlantski savez podigao je 50 tisuća vojnika u svojoj najvećoj vježbi od 1981., samo mjesec dana nakon najveće vojne vježbe u povijesti Rusije u kojoj je, na dalekom istoku te zemlje, sudjelovalo 300 tisuća ruskih vojnika

Dvadeset i devet zemalja saveznica, plus Finska i Švedska, započele su jučer u Norveškoj terenski dio najveće NATO-ove vojne vježbe od kraja Hladnog rata. Nazvana “Trident Juncture 18”, ova vojna vježba ima zamišljeni scenarij napada agresorske države na jednu NATO saveznicu i brze mobilizacije NATO-ove kolektivne obrane.

Za one kojima poruka takvog scenarij nije jasna, samo napomena da se NATO-ova vojna vježba s oko 50 tisuća vojnika događa samo mjesec dana nakon najveće vojne vježbe u povijesti Rusije, u kojoj je, na dalekom istoku te zemlje, sudjelovalo 300 tisuća ruskih vojnika.

Impresivna logistika

– “Trident Juncture” šalje jasnu poruku i našim saveznicama i bilo kojem potencijalnom protivniku: NATO ne želi konfrontaciju, ali spremni smo braniti sve saveznike od bilo kakve prijetnje – rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Hrvatska također sudjeluje s 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM ili engleski akronim DCM) Bojne veze Hrvatske kopnene vojske, koji pružaju komunikacijsko-informacijsku potporu u provedbi vježbe. Ostim toga, u dijelu vježbe u kojem sudjeluju i zapovjednici, Hrvatska sudjeluje i s dva stožerna časnika kao dio Združene logističke potporne skupine.

Već i sama logistika u pripremi ove vježbe bila je impresivna. Od kolovoza, na oko 180 letova te 60 brodova stigla je oprema i ljudstvo na 27 različitih lokacija diljem Norveške. Jučer su svi vojnici i oprema, “od najvećih brodova do najmanjih dronova” kako je to sročio Stoltenberg, bili na svom mjestu, spremni za početak.

NATO-u je stalo do transparentnosti pa je kroz Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju pozvao sve države da pošalju svoje promatrače, ako žele.

– Drago mi je da su Rusija, kao i Bjelorusija, prihvatile poziv – rekao je glavni tajnik NATO-a.

Norveška, domaćin ove vojne vježbe “Trident Juncture”, jedna je od pet NATO saveznica koja graniči s Rusijom. Norveške vlasti ljetos su odlučile udvostručiti broj američkih marinaca (s 330 na njih 700) koje je Norveška spremna ugostiti u bazama na svom teritoriju, i spremna ih je razmjestiti trajnije i sjevernije nego do sada (na oko 420 kilometara od ruske granice).

Osim američkih, i britanski vojnici trajnije se baziraju u Norveškoj. Rusija je, prema pisanju stranih medija, također povećala prisutnost svojih vojnika na sjeveru, blizu Europe i blizu Arktičkog oceana. Taj dio svijeta dobija na geopolitičkoj važnosti jer globalno zatopljenje otvara mogućnost ekonomske eksploatacije Arktičkog oceana, u mjeri koja ranije nije postojala.

>> Pogledajte kako je bilo na vojnoj vježbi Velebit 18

Ruska diplomacija dala je do znanja da Moskva nije sretna ni baziranjem američkih i britanskih vojnika na sjeveru, niti vojnom vježbom “Trident JUnction 18”. Nazivaju to “zveckanjem oružjem” koje će “pojačati napetosti i destabilizirati političku situaciju na sjeveru”.

Norveški vojni dužnosnici objašnjavaju da je glavnina vojne vježbe odvija tisuću kilometara od ruske granice, a zračne operacije neće se približavati ruskoj granici na udaljenosti manjoj od 500 kilometara.

– Nema razloga da se Rusi uplaše ili vide ovu vježbu kao bilo što drugo nego kao obrambenu vježbu – rekao je norveški general-pukovnik Rune Jakobsen.

Strah zbog Trumpa

Vojna vježba u praksi šalje poruku da sve NATO saveznice mogu, u slučaju napada na jednu od njih, računati na kolektivnu obranu, što je važna poruka u praksi jer je američki predsjednik Donald Trump dao nekoliko izjava koje govore da, teoretski, ne bi bio sklon priskočiti u pomoć baš svim saveznicama. Ljetos je u tom kontekstu spomenuo Crnu Goru, najnoviju članicu NATO-a. Mnoge baltičke članice NATO-a, koje su podjednake veličine ali bliže Rusiji i u većem strahu od potencijalne ruske agresije, odmah su se zabrinule zbog takvih Trumpovih teorija.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Najveća NATO-ova vojna vježba od završetka Hladnog rata koincidira s najavom američkog predsjednika Trumpa da će povući svoju zemlju iz jednog od najvažnijih hladnoratovskih sporazuma, barem za Europu: ugovora o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF). Amerikanci i čitav NATO optužuju Rusiju da svojim ponašanjem posljednjih godina krši taj sporazum, što Moskva negira. No, europski saveznici, iako podržavaju Ameriku u optužbi da je Rusija ta koja krši INF, ne misle da je najava američkog povlačenja iz tog ugovora najpametnije rješenje, pogotovo ako će dovesti do nove utrke u naoružanju koja može biti na štetu europske sigurnosti. 

>> Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik održana vojna vježba Velebit 18. Pogledajte kako je bilo!

Komentara 45

TT
TTjac
08:40 26.10.2018.

25 pripadnika HVa? Respektabilno.

RO
Rosstin
09:12 26.10.2018.

snovi su jedno a realnost drugo, zivi bili pa nikad ne vidjeli

DU
Deleted user
08:44 26.10.2018.

Moji ne idu, svi su u novotvorenom Lidlu i danima ne izlaze 😨

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije