Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

IBM-ovih 400.000 zaposlenika uče računalo da prevodi

IBM
AFP
24.11.2009.
u 19:52

IBM-ovih 400.000 zaposlenika iz 170 zemalja sa svojih osobnih računala podučava program “n.Fluent”, koji se nalazi na njegovim superračunalima, a služi dobrom prevođenju s jednoga na drugi jezik.

Svaki vlasnik računala posjeduje superračunalo ako se njegova snaga usporedi s najbržim računalom prije 20 godina. Njima su tada pod sigurnosnim mjerama kao u trezorima banaka upravljali sigurnosno provjereni inženjeri, najčešće vojnici ili stručnjaci koji rade na najtajnijim državnim projektima. Današnje najbrže računalo Cray XT5 u laboratorijima američkog ministarstva energije u Oak Ridgeu sastavljeno je od 181 tisuće procesora kakve imamo u boljim kućnim računalima, a koriste ga civili!

No upravo obratno, IBM nema razloga za tajnovitost. Njegovih 400.000 zaposlenika iz 170 zemalja svojim osobnim računalima "podučava" program “n.Fluent” koji se nalazi na njegovim superračunalima, a služi dobrom prevođenju s jednoga na drugi jezik. Lako je na sve jezike prevesti rečenice poput “Kiša pada” i “Trava raste”, ali strojno prevođenje nije do danas napredovalo puno dalje od toga da se riječi iz jednoga rječnika zamijene riječima iz drugog rječnika. Nema toga superračunala, osim onoga koji podučava mnoštvo ljudi iz mnogo zemalja, koje bi moglo izraz “otegnuo je papke” prevesti na engleski s “He kicked the bucket”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije