Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obitelj

I kad je na okupu, obitelj većinu vremena provede uz televizor

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 05.04.10., Cakovec, Hrvatska- Komunikacija u obitelji. ILUSTRACIJA. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
05.04.2010.
u 16:50

Svaki treći učenik nikad ne izlazi s roditeljima ili braćom u kino, kazalište ili na koncert, a svaki peti ima zajednički obiteljski ručak samo vikendom

Slobodno vrijeme trebamo provoditi baveći se nekim sportom, druženjem s prijateljima i obitelji. Trebali bismo imati neki prostor u kojem bismo se okupljali vikendom, umjesto da idemo na piće i da se, po običaju, dečki napiju. Razgovor s roditeljima pomaže.

Razmišljanja su to i prijedlozi učenika šestih, sedmih i osmih razreda međimurskih osnovnih škola o tome kako spriječiti ovisnost. Istraživanje je proveo Autonomni centar ACT iz Čakovca, u sklopu projekta "Zajedno i dalje", u koji je uvrštena i zaštita zdravlja, to jest promidžba zdravih stilova života.

Na pitanje kako provode slobodno vrijeme, više od polovice učenika odgovorilo je da gledaju televiziju ili sjede pred računalom. Tek svaki peti čita knjigu. Nešto manje od polovice bavi se sportom ili nekom drugom aktivnošću.

I kad je obitelj na okupu, u 62 posto slučajeva gleda se televizor. Svaki treći učenik nikad ne izlazi s roditeljima ili braćom u kino, kazalište ili na koncert. Svaki peti ima zajednički obiteljski ručak samo vikendom, a u ostale dane jedu kad tko stigne.

Trećina ih svaki dan jede slatkiše, grickalice i pije gazirana pića. Oko 70 posto učenika zadovoljno je svojom težinom, a 22 posto ih misli da su predebeli.

- Većina učenika dobro procjenjuje stanje uhranjenosti jer podatak o 22 posto približno odgovara podacima o broju preuhranjene djece u Međimurskoj županiji - ističu autori istraživanja, provedenog među 3000 učenika.

Polovica djece povremeno izlazi, obično na proslave rođendana, a vani ostaju najkasnije do 23 sata. Cigaretu je zapalilo njih 37 posto, no nije im se dopalo, a povremeno ili redovito puši svaki deseti učenik, što znači da cigarete kupuje približno 300 učenika.

Zaključak je istraživanja koje je Autonomni centar ACT proveo s partnerima, da je dob u kojoj mladi Međimurci počinju eksperimentirati s cigaretama i alkoholom sve niža,  a važan zaštitni čimbenik je dobro funkcioniranje obitelji. Pokazalo se, naime, da je među djecom koja piju i puše zastupljen veći broj onih koja odrastaju u slabo povezanim obiteljima.

a Zbog nedostatne i neiskrene komunikacije u obitelji i nedovoljno slobodnog vremena provedenog zajedno događa se bijeg mladih u neprihvatljiva ponašanja. Alkohol i cigarete tek su početak. Treba stoga, kažu u ACT-u, nov način rješavanja problema, u kojem uz stručnjake i mlade sudjeluju i roditelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije