Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za zdravlje

HZJZ bi skupo cjepivo iako štiti jednako kao i jeftino

cjepivo
Foto: Arhiva VL
1/3
VL
Autor
Diana Glavina
29.09.2010.
u 10:11

Djecu se ne može docijepiti pediacelom jer se daje samo do druge godine života. Ministar zdravstva odbio potpisati prijedlog programa cijepljenja za djecu.

Prijedlog obveznog programa cijepljenja za sljedeće tri godine iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stigao je u Ministarstvo zdravstva na potpis resornom ministru Darku Milinoviću. Bez njegova potpisa program cijepljenja ne može u daljnju proceduru, ali, kako doznajemo, ministar je za sada odbio potpisati predloženi program HZJZ-a i želi dodatne konzultacije. Glavni su razlog tome prije svega stručni, a potom i financijski prijepori oko jednoga cjepiva.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ravnatelj dr. Željko Baklaić, koji je potpisao prijedlog programa cijepljenja, preporučuju i ostaju na tome da u obvezni program uđe posve određeno “pet u jedan” cjepivo koje, inače, daje imunost na difteriju, tetanus, pertusis, poliomielitis i hemofilus influence B. Sporno je što HZJZ preporučuje i zauzima se za cjepivo pod imenom pediacel, koje proizvodi samo jedna kompanija u svijetu, Sanofi Pasteur.

Ista kvaliteta


Specifičnost je ovoga cjepiva u tome da komponenta pertusisa ili hripavca sadrži pet antigena (tijela koja pokreću imunološku reakciju u organizmu), za razliku od cjepiva “pet u jedan” drugih proizvođača koji u komponenti za zaštitu od hripavca imaju samo tri antigena.

Postoji li razlika u kvaliteti i imunogenosti?

– Razlike nema. Dva antigena više u cjepivu pediacel za hripavac u postizanju zaštite u djece posve su nebitna. Pokazuje to iskustvo kao i sva stručna literatura – ističe pedijatar KBC-a Rebro prim. dr. Darko Richter koji se, među ostalim, specifično bavi područjem imunologije i cijepljenjem. Dodaje također da pediacel nije loše cjepivo, ali, izdvaja, registrirano je za cijepljenje djece samo do navršene druge godine života.

– To znači da se u vremenu kada djecu treba docijepiti, između treće i četvrte godine, mora upotrijebiti cjepivo drugog proizvođača. Nije to neki težak stručni grijeh, ali, ako nije nužno, takav model cijepljenja liječnici ne preporučuju – govori prim. Richter.

Izravna pogodba

Ne zna zbog čega HZJZ planira model cijepljenja kojim pedijatri nisu oduševljeni, ali smatra da bi se epidemiolozi HZJZ-a u odabiru modela obveznog cijepljenja morali više konzultirati s liječnicima, posebno pedijatrima.

Zanimljivo je također da je, prema dostupnim podacima, pediacel ušao u obvezni program cijepljenja u samo dvije zemlje u svijetu, u Kanadi i u Velikoj Britaniji.

I prije tri godine, u 2008. godini, prvi su put njime cijepljena i djeca u Hrvatskoj. Iako i tada u liječničkim krugovima taj novitet nije prihvaćen s oduševljenjem, pa je bilo i reakcija Hrvatskoga društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, u javnosti je ostalo nezapaženo da je HZZO cjepivo kupio izravnom pogodbom s proizvođačem. No druge mogućnosti jednostavno i nije bilo. Dakle, druga strana ove priče jest financijska. Naime, iako je, kako tvrdi prim. Richter, prema svim znanstvenim studijama, kvaliteta zaštite posve ista kod svih cjepiva za hripavac koja imaju između dva i pet antigena, logično je da je onaj s pet antigena – najskuplji.

Ako se prijedlog programa cijepljenja ne promijeni u dijelu koji se odnosi na cjepivo “pet u jedan”, HZZO će biti prisiljen cjepivo kupiti izravnom pogodbom.

Naime, osim Sanofi Pasteura koji proizvodi cjepivo s pet antigena u komponenti pertusisa, alternativna cjepiva “pet u jedan” drugih proizvođača sadrže tri antigena u komponenti pertusisa pa zato i ne mogu ući u konkurenciju na javni natječaj.

Procjene su da će nas, bez tržišnoga natjecanja, cjepivo u tri godine stajati tridesetak milijuna kuna više nego što je potrebno.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar lastan
lastan
11:31 29.09.2010.

Slažem se s 1504975.

DJ
djakputnik
12:18 29.09.2010.

Upravo tako. Svojedobno je ministar zdravstva bio dr. Shimadzu, a ovaj sada, nastavlja dobro uhodanom stazom. Prvo je vjerovatno mrknuo lani na cjepivu protiv svinjske gripe koje nikome nije trebalo, a sada ovo.

S1
s1504975
10:36 29.09.2010.

Ma jedina prava razlika je sto uz skuplje cjepivo ide veca provizija za pregovarace!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije