Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN GOSPODARENJA OTPADOM

HUP: Zbog Dobrovića ćemo izgubiti 3,5 milijardi eura

Otpad
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
30.12.2016.
u 19:00

Vlada mora plan usvojiti do kraja ove godine, inače ostajemo bez novca iz fondova EU. Iako je to bilo najavljivano, plan jučer nije bio na dnevnom redu Vlade

 Novi Plan gospodarenja otpadom koji je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića nije donesen na jučerašnjoj sjednici Vlade, zadnjoj u ovoj godini, iako je Hrvatska dobila rok od Europske komisije za usvajanje tog plana do kraja ove godine.

U suprotnom ćemo ostati bez 475 milijuna eura iz fondova EU koje imamo na raspolaganju za zbrinjavanje otpada, a prijete nam i penali EU.

Plan nije ni bio na dnevnom redu jučerašnje sjednice Vlade iako je samo dan prije ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac najavljivala suprotno i da će plan biti donesen. Dobrović je izjavio da plan jučer nije bio na sjednici Vlade jer postoji potreba da se doradi jedan njegov mali dio.

– Prijepora nema i bit će donesen vjerojatno na sljedećoj sjednici – poručio je Dobrović.

Uvjerava da formalno nedonošenje plana 2016. ne znači ništa posebno i da neće prouzročiti nikakve štete za Hrvatsku. U Ministarstvu zaštite okoliša su pak jučer na naše pitanje zašto plan nije donesen, odgovorili da je usuglašen s partnerima, međuresorno usklađen i da nema nikakvih razmimoilaženja.

– Plan nije uvršten na današnju sjednicu Vlade iz formalnih razloga, odnosno zato što službenici Ministarstva nisu na vrijeme doradili jednu tablicu – tvrde u Dobrovićevu ministarstvu.

Iako Dobrović tvrdi da oko plana nema prijepora i da nije donesen samo zbog jedne sitnice, dobro upućeni sugovornici kažu nam da je to daleko od istine.

Prema njihovim riječima, Plan gospodarenja otpadom je u zadnji tren s dnevnog reda sjednice Vlade skinuo premijer Andrej Plenković, i to nakon oštre reakcije Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na predloženi plan.

Dobrović je, kažu, dobio zadatak da postigne konsenzus s HUP-om i tek onda će plan proći na Vladi.

Hrvatska bi, smatraju upućeni, mogla proći bez penala EU i ako bi početkom 2017. donijela plan. U HUP-u su nam jučer kazali da ne mogu još ništa govoriti o planu dok ne vide njegovu finalnu verziju. Poslali su, kažu, svoje očitovanje Ministarstvu i Vladi, no još nisu dobili povratnu informaciju.

A u tom dopisu HUP-a koji Večernji list ima u posjedu, jasno se navodi da Udruga poslodavaca ne podržava usvajanje plana. U HUP-u upozoravaju Vladu i Ministarstvo da nacrt prijedloga plana nije usklađen s obvezama koje je Hrvatska preuzela pristupanjem EU niti s operativnim programom putem kojeg je Unija za ugovorene obveze Hrvatskoj osigurala sredstva iz fondova EU. Zbog toga neće biti moguće, upozoravaju, povući ta sredstva ako se donese ovaj plan.

– Predlagatelj nije proveo procjenu učinaka, nacrt plana nema stručne ni financijske podloge kao ni studiju financijske izvedivosti pa će ga EU odbiti, a time ćemo ostati bez mogućnosti korištenja 3,5 milijardi eura iz Operativnog programa Konkuretnost i kohezija čija su sredstva namijenjena prometnoj i vodnokomunalnoj infrastrukturi i zašiti okoliša – navode u HUP-u.

Upozoravaju i da se tim planom sustav gospodarenja otpadom temelji na objektima za primarnu selekciju koji trenutačno ne postoje te će za njihovu gradnju i puštanje u pogon biti potrebno više godina s obzirom na to da nisu predviđeni u prostorno-planskim dokumentima.

U HUP-u ukazuju i na to da planom nisu predviđeni pogoni za zbrinjavanje industrijskog i tehnološkog neopasnog i opasnog otpada te zaključuju da s takvim manjkavim sustavom nije moguće ispuniti utvrđene ciljeve na nacionalnoj razini i razini Europske unije.

Plan je nerealan, upozoravaju u HUP-u, pa tako navode da nije moguće do 2022. odvojeno prikupljati 60 posto otpada, s obzirom na to da se trenutačno odvaja samo 18 do 25 posto.

Također, smatraju da je nerealno postavljen i cilj od 40 posto odvojeno prikupljenog biotpada jer ne postoji infrastruktura za njegovo prikupljanje i obradu.

HUP je naveo da traži žurnu korekciju plana i da ga može podržati samo ako se njime predvide prijelazna rješenja do potpune implementacije sustava primarne selekcije, ako se u njega uvrste pogoni za industrijski i tehnološki otpad, ako se sredstva za financiranje centara za gospodarenje otpadom povećaju s 1,6 na 2,5 milijardi kuna te ako se kod odvojenog prikupljanja postavi cilj od 50 posto, a u slučaju biootpada 15 posto.     

>> Još se ne zna gdje je 7 bačvi s opasnim otpadom: 'Ne znam ja ništa o tome...'

Komentara 12

SU
sudac22
21:39 30.12.2016.

Pa šta su radili SDP političari 4 godine, osim što su krali i zapošljavali u državne ustanove četničku gamad

DE
derin
23:28 30.12.2016.

SDP prve tri godine nije radio nista, onda se zadnju godinu trgnuo, onda dosao dobrovic sa svojim fantaziranjem i bajkama, sad nas je doveo u situaciju da izgubimo milijarde i trajno riješimo pitanje otpada, ovako ce nam ostati neriješene eko bombe od odlagališta i sami cemo morati tražiti milijarde, ako ovo padne, cijeli most mora dati ostavku iz vladu.

GU
gulogulotasmania
23:52 30.12.2016.

U nas još uvijek nema kulture u bacanju smeća. I boce i plastika i hrana sve u jedan kontejner. Nemoš ti stoku educirat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije