Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadatak do 2022.

Gospodarenje otpadom: trajno reciklirati, pa i da ne propadne novac EU

Ministar Slaven Dobrovič kaže da je bitno stalno i podučavati građane
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.11.2016.
u 07:00

Gospodarenje otpadom - uvesti kružnu ekonomiju kako bi se i 50% otpada razvrstavalo već u kućanstvu

Novi plan gospodarenja otpadom predstavljen je jučer užem krugu članica Hrvatske gospodarske komore. U Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2016. do 2022. godine ugrađeni su principi tzv. kružne ekonomije koja podrazumijeva trajnu reciklažu resursa, i to tako da otpad postaje iskoristiva sirovina u svakom idućem proizvodnom procesu.

Plan se temelji na hitnom podizanju razine svijesti društva na stupanj najnaprednijih europskih država koje gotovo 50 posto otpada razvrstavaju već u kućanstvima te ga recikliraju.

Dosad planirani regionalni centri za mehaničko-biološku obradu otpada smanjili bi kapacitet, dok bi se ukupni sustav više oslanjao na reciklažna dvorišta, sortirne linije, centre za ponovnu oporabu, kompostišta, kućno recikliranje i podučavanje građana. Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović rekao je da je donošenje PGO-a uvjet za korištenje 475 milijuna eura iz Kohezijskog fonda. 

>> Ne donese li se plan gospodarenja otpadom, gubimo pola milijarde eura iz EU fondova

>> Bruxelles za Dobrovićev plan gospodarenja otpadom

Komentara 1

OV
Ovozemaljski
07:30 08.11.2016.

Dobrovic i Most su se ulovili otpada, a znamo tko drzi taj biznis u svijetu, politicari i mafija, ali ideje o potpunom recikliranju i stvaranju sirovina u potpunosti podrzavam, samo neka nam odvoz smeca ne poskupi radi toga za parsto posto. Ako vam bude falilo love dajem vam prijedlog da pocnete otpustati silne direktore u komunalnim i vodovodnim poduzecima, nemojte samo opet po leđima građana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije