Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Jasna i pravična dodjela drvne mase

Prvi put drvoprerađivači moraju dokazivati prodaju gotovih proizvoda
27. siječnja 2018. u 08:21 1 komentara 948 prikaza
Drvna industrija
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Hrvatske šume objavile su javni poziv za prodaju godišnje količine trupaca od 2,1 milijun prostornih metara prema okvirnim ugovorima do 2027., a rok za podnošenje zahtijeva je 2. veljače, priopćili su jučer iz Ministarstva poljoprivrede.

sabor Lovrinović za besplatno branje šumskih plodova; Beljak traži decentralizaciju HŠ-a

S novim modelom raspodjele drvne sirovine fokus je na proizvođačima namještaja (razred dovršenosti VIII) i na proizvođačima (0-III) s godišnjom isporukom do 10.000 m³ koji su uglavnom jedini poslodavci u ruralnim područjima. Među kriterije koje moraju ispuniti svi prijavljeni prvi puta je uvrštena obveza dostavljanja izvješća o prodaji gotovih proizvoda.

– Drago mi je da su drvoprerađivači zajednički sjeli i izradili transparentan model dodjele drvne mase. Malim proizvođačima koji su ključni za održivost radnih mjesta u ruralnim područjima osigurali smo 20% više drvne mase, a proizvođače namještaja izdvojili u poseban razred kako bi im osigurali dodatnu sirovinu – kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao da su uvedene i nove procedure nadzora prometa drvom.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Drvna industrija
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Žrnovnica Splitsko požarište Optužbe s prve crte zgarišta: Državno se obnavlja, a od naše odštete - ništa trupci, drva Drvna industrija Cijene trupaca rastu, pilanama više sirovine, a finalistima 25% rabata Hrvatske šume Javna nabava Hrvatske šume, Jadroplov i Croatia Airlines pali na testu
PREVENCIJA
Brzi test na koronu još ne stiže, ali klasični su testovi pouzdaniji: 'Evo gdje ih naći'
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • klara.kos.73:

    dobro ste se sjetili. Malo pročešljajte Hrvatske šume i pilane-da vidite što je biznis. Sve zakonito, nigdje kriminala. Niti sam u šumama niti u pilana-ali korupcija i kriminal vrište s cesta kojima prolazekanioni puni trupaca. Gdje ih više sijeku.