Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK TVRTKI IZ UDRUGE

HUP reagirao: 'Naša reprezentativnost nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima'

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
21.01.2021.
u 10:55

Iz HUP-a poručuju da je njihovo temeljno načelo djelovanja dobrovoljnost udruživanja te djelovanje u interesu općeg dobra

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su poručili da su dobrovoljna udruga, u koju je učlanjenje i iščlanjenje u potpunosti prepušteno slobodnoj volji pojedinca, naglasivši i da njihova reprezentativnost nije ugrožena iznenadnim odlascima nekoliko velikih kompanija.

Večernji list u četvrtak je objavio da su Orbico i Adris, dvije među najmoćnijim članicama, izašle su HUP-a, a da izlazak najavljuju i druge tvrtke među kojima i Fortenova.

List piše i da nezadovoljni traže reforme i oštriji nastup prema Vladi, a Branko Roglić, čelnik Orbica te jedan od utemeljitelja i predsjednik NO-a HUP-a, svoj je odlazak najavio još prošlog ljeta. 

U međuvremenu, iz Adrisa su za Hinu potvrdili da su odlučili istupiti iz te udruge. "HUP je interesna i dragovoljna udruga. Kako vrijednosti koje naša tvrtka promiče nisu na najbolji način zastupane, odlučili smo istupiti iz te udruge", navodi se u njihovom kratkom odgovoru.

Iz HUP-a, pak, poručuju da je njihovo temeljno načelo djelovanja dobrovoljnost udruživanja te djelovanje u interesu općeg dobra, ali može podrazumijevati i određene pojedinačne interese. U skladu s time, tvrtke su slobodne dobrovoljno istupati iz te udruge. 

"U proteklom razdoblju HUP je bio vrlo aktivan, a naslijeđene poteškoće iz ranijih razdoblja smo savladali, iako to nije bilo uvijek jednostavno zbog složenosti same organizacije i raznorodnih interesa u različitim udruženjima unutar HUP-a. Izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života. Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje. HUP-ov angažman u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo samo još jaču aktivnost stručnih službi i članica HUP-a“, izjavio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Po riječima Marine Pulišić, predsjednice Vijeća članova HUP-a, HUP je dobrovoljna udruga pa je učlanjenje kao i iščlanjenje u HUP u potpunosti prepušteno slobodnoj volji pojedinca, dok za razloge odlaska treba razgovarati s onima koji su se na taj potez odlučili. 

"Važno je istaknuti da reprezentativnost HUP-a nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima. U proteklom razdoblju pridružile su nam se mnoge velike tvrtke kao i velik broj malih i srednjih poduzetnika koji nam pristupaju na dnevnoj razini", istaknula je.

Podsjetila je da je HUP za svoje članove izborio velike stvari samo u posljednjih par mjeseci - ukinut je porez na donacije, pojednostavljena je administracija u Zakonu o strancima, na inicijativu HUP-a u porezno priznate rashode uključeno je i cijepljenje protiv zaraznih bolesti koje poslodavac plaća radnicima te su pokrenute mnoge druge inicijative na razini granskih udruga HUP-a.

"Mi koji ostajemo, nastavit ćemo se truditi da HUP ispuni očekivanja postojećih članova, da privuče nove članove te da jednako aktivno i kvalitetno nastavi participirati u dijalogu s Vladom kao i u socijalnom dijalogu“, zaključila je Pulišić.

Komentara 1

ST
stefj
11:41 21.01.2021.

Hm, hvaliti se postignućima tipa da cijepljenje ulazi u trošak samo pokazuje da HUP ne postiže nikakve uspjehe, već samo one koje odgovaraju vladi... To što se država odrekla nešto poreza time što je priznala trošak cijepljenja, time je samo svoj trošak i trošak nekih građana prebacila na poslodavca... Ideš, koji uspjeh... Ne sjećam se niti jednog parafiskalnog nameta čije ukidanje je isposlovao HUP, naravno, jer se niti jedan nije ukinuo, samo su se stvorili novi. Ne znam niti jednu proceduru koja je pojednostavnjena radi HUP-a, niti jedan porez koji je smanjen, a da bi građani imali koristi itd... Jedina prednost HUP-a prema HGK i sličnima je u tome što se financira dobrovoljno, pa čovjek niti ne očekuje ništa od njih, ali niti ne koštaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije