Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'maćehinski odnos'

HUBOL traži za zaposlenike u zdravstvu mjesečne korekcije plaća zbog inflacije

Zagreb: Predstavljanje Nacrta prijedloga reforme hitne medicine
Josip Regovic/PIXSELL
05.07.2022.
u 16:55

Temeljni kolektivni ugovor za zdravstvo definira povećanje plaća za 4 posto, čime se Vlada intenzivno hvali zadnje vrijeme no to povećanja ne pokriva čak niti stopu inflacije zabilježenu u lipnju, ističe HUBOL u priopćenju.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražila je u utorak od Vlade da zaposlenici u zdravstvu dobiju mjesečne korekcije plaća sukladne rastu inflacije, pozivajući se na novi kolektivni ugovor sklopljen u HAC-u koji zaposlenicima jamči to pravo.

Temeljni kolektivni ugovor za zdravstvo definira povećanje plaća za 4 posto, čime se Vlada intenzivno hvali zadnje vrijeme no to povećanja ne pokriva čak niti stopu inflacije zabilježenu u lipnju, ističe HUBOL u priopćenju.

Navode kako plaća specijalista sa 7-10 godina radnog staža iznosi 12,5 tisuća kuna, dok je, prema dostupnim podacima, isti liječnik u Sloveniji plaćen oko 20 tisuća kuna. Odnos premijera i Vlade spram zdravstva i liječnika smatraju diskriminatornim.

"Sva ta samohvala Vlade pada u vodu kada uzmemo u obzir da je inflacija u lipnju 2022. u odnosu na lipanj prošle godine iznosila 10,8 posto. Svi građani ovo osjećaju svakodnevno jer su cijene hrane otišle u nebo, kao i cijene struje i benzina, a posljedično cijene drugih roba i usluga također rastu".

HUBOL smatra neprihvatljivim da povećanje plaće u zdravstvu iznosi samo 4 posto, dok se s druge strane u nekim javnim poduzećima, poput HAC-a, plaće na mjesečnoj razini usklađuju s inflacijom.

"Maćehinski odnos države spram liječnika i svih ostalih zdravstvenih djelatnika direktna je poruka građanima da su njihovo zdravlje tj. javno zdravstvo koje liječi građane, ovoj vlasti i ovoj Vladi zadnja rupa na svirali. Ovakav odnos spram zdravstva i nositelja zdravstvenog sustava - liječnika, direktno vodi u oslabljivanje zdravstvene skrbi za građane, kao i u njezinu djelomičnu nedostupnost", ocijenili su u HUBOL-u.

"Ne umanjujući važnost bilo čijeg rada, HUBOL ne prihvaća podcjenjivanje zdravstva i traži za zdravstvene djelatnike isti oblik povećanja kao što su ga dobili zaposlenici HAC-a".

Video - Majka dijete liječila opasnom kemikalijom pa se zgrozila: 'Shvatila sam što radim i prestala'

Ključne riječi

Komentara 1

DA
dam63
17:18 05.07.2022.

Sad će biti još veće liste dok im se to ne dobiju. Lista čekanja nije bilo ili su bile neznatne dok nisu zaratili sa Milanovićem kad je bio premijer. Znam jer sam prije 17 godine išao snimati ortopan o obavio to u danu, a ove je godine sin čekao mjesec dana i kad je došao skoro nije bilo nikog na RTG-u. Liste čekanja su njihov proizvod i vid bunta, dokazivanja moći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije