Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska na udaru oluja

VIDEO/FOTO Na snazi je narančasti alarm. Tuča oštetila brojne aute: 'Bila je veličine breskvice'

Foto: Čitateljica, DHMZ
1/10
25.07.2023.
u 18:23

Dok Hrvatska očekuje novo nevrijeme, građani zbrajaju posljedice noćašnjeg nevremena

Zbog grmljavinskog nevremena, narančasto upozorenje izdano je za područje osječke, zagrebačke, karlovačke, gospićke i riječke regije. "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", upozorava Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Neki dijelovi zemlje još uvijek zbrajaju štetu od nevremena proteklih dana.

VIDEO Olujna tuča uništila stakla brojnih automobila u Dramlju: 'Ovako nešto nisam nikad doživjela'

Pratite tijek događaja:

18:22 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) izvijestila je da je trenutno na području Slavonije bez struje oko 2400 korisnika, a ne bude li novih vremenskih nepogoda potpunu uspostavu napajanja očekuju u srijedu. HEP je precizirao da je bez struje trenutno 1500 korisnika na području Slavonskog Broda i Novske, oko 550 na području Vinkovaca, Vukovara i Županje te oko 350 na području Kutine, Pakraca i Lipika.

"Ne bude li novih vremenskih nepogoda, potpuna uspostava napajanja za korisnike na pogođenim područjima očekuje se tijekom sutrašnjeg dana", priopćila je nacionalna elektroenergetska kompanija. Istaknuli su da je do danas u 12 sati, najvećem broju korisnika na pogođenim područjima u Slavoniji vraćena redovna opskrba. U Slavoniji je u ponedjeljak bez struje bilo oko 4700 korisnika, te je tada, u odnosu na nedjelju njihov broj smanjen za četvrtinu.

U sanaciji kvarova na olujom pogođenim područjima angažirano je više od 500 radnika HEP ODS-a (Operator distribucijskog sustava). Njima se, temeljem zaključaka sastanka s predsjednikom Vlade kojemu je prisustvovao i predsjednik Uprave HEP-a, pridružilo i 20 dodatnih ekipa iz distribucijskih područja na kojima su uspješno otklonjeni kvarovi te ostalih dijelova Hrvatske. HEP ODS je pogođenim županijama na raspolaganje stavio sve raspoložive agregate za proizvodnju električne energije. Procjenjuju da je šteta na elektroenergetskim objektima i mreži velika. Procijenjeni trošak nužne sanacije, potrebne kako bi korisnici što prije dobili električnu energiju iznosi oko 21 milijun eura, a očekuje se da će trošak potpune sanacije elektroenergetske mreže na pogođenim područjima biti višestruko veći.


16:34 - Na području Crikvenice, tuča je sinoć napravila štetu na kućama i automobilima.

"Krov cijeli auta mi je gotov, bočno i prednje vjetrobransko staklo. Tuča je bila veličine breskvice, ogromno, strašno", opisao je jedan muškarac za HRT, a drugi je kazao: "Imamo četiri auta koja su stradala, vjetrobranska stakla, žmigavci, ulegnuća na krovovima, vratima".


16:18 - Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) spustio je razinu upozorenja s crvene na narančastu za zagrebačku i osječku regiju. 

Foto: DHMZ


15:06 Iako Ravnateljstvo civilne zaštite i dalje upozorava na oluju koja nam se preko BiH približava, prema radarskim slikama, čini se da je prešla naše krajeve.


14:33 - Nevrijeme s tučom veličine oraha zahvatilo je nešto nakon dva sata sinoć zapadni dio Grada Crikvenice i nanijelo štetu na automobilima i kućama pa se štete zbrajaju kako bi se utvrdilo ima li uvjeta za proglašenje elementarne nepogode. Nevrijeme je najviše štete izazvalo na području Dramlja i Jadranova. Zbog tuče koja je padala tek desetak minuta oštećeno je više automobila, fasada kuća i krovova. Samu Crikvenicu oluja je ovog puta zaobišla.

GALERIJA  Oluja u Lovranu srušila stablo staro više od 50 godina. Oštećena šetnica do Opatije

1/5

Komunalno redarstvo Grada Crikvenice, tehnička služba i djelatnici komunalnog poduzeća Eko-Murvica od utorka ujutro obilaze teren i obavljaju izvide kako bi se prikupili podatci o nastaloj šteti, izvijestio je Grad Crikvenica. Pozivaju se građani da putem elektroničke pošte, na posebnom obrascu uz fotografije prijave štete.

Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Grada Crikvenice će procijeniti ukupnu štetu i utvrditi postoje li uvjeti za proglašenje elementarne nepogode.

Nevrijeme s tučom zahvatilo je otprilike u isto vrijeme i sjeverni dio otoka Krka, posebno Omišalj. I tu je oštećeno desetak automobila, razbijena su im stakla i oštećene karoserije. Oštećene su i kuće, kao i fasada zgrade dječjeg vrtića. Tako se i u Općini Omišalj prikupljaju podatci o nastalim štetama.


14:06 - Dok Hrvatska očekuje novo nevrijeme, građani zbrajaju posljedice noćašnjeg nevremena. "Bilo je baš nekako zlokobno, kad su počele kugle padati. Počelo je oko 2,25 pa do 2,35 ujutro. Mislim da je malo onih koji su noćas u Omišlju spavali", rekla nam je Ivanka Jolić.


12:53 - Veliki olujni sustav kreće se iz Bosne i Hercegovine prema Slavonskom Brodu i nastavit će na sjeveroistok. Uskoro će stići do granice s Hrvatskom. Bit će prolazno olujnog vjetra, jakih pljuskova te je moguća i tuča, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

12:41 - Atmosfera "ključa" i dalje, objavio je DHMZ na svojem Twitteru.

12:19 - Slovenske vlasti upozoravaju na nastavak nevremena ili jake kiše u utorak, a postoji i opasnost od poplave, osobito na sjeveroistoku Slovenije. Na snazi je za cijelu zemlju narančasto upozorenje, dok na jugu postoji mogućnost popodnevne oluje s tučom. Očekuje se da će se vrijeme postupno stabilizirati u srijedu, navodi STA.


11:50 - Nešto prije 10 sati u Zagorje je stiglo nevrijeme. Nalet vjetra, pljusak, grmljavina diljem Zagorja, jedino je u okolici Tuhlja pala sitna tuča, javlja Zagorje.com.


9:51 - Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je upozorenje. "Prognostičari DHMZ-a izdali su crveno upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za danas, 25. srpanj: za zagrebačku regiju, osobito Hrvatsko zagorje, Međimurje i Podravinu te osječku regiju - istočnu Hrvatsku od sredine dana. Moguće je grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom, olujnim vjetrom i većom količinom oborine u kraćem vremenu. "Upozorenje za lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme i dalje je na snazi u regijama: Rijeka, Karlovac i Gospić, a mjestimice izraženiji pljuskovi mogući su i u kninskoj i splitskoj regiji", kažu.

9:07 - DHMZ izdao je crveno upozorenje za dvije regije. Lokalno grmljavinsko nevrijeme može se očekivati osobito u Međimurju, Zagorju i Podravini. "Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti", stoji u upozorenju.

Foto: DHMZ

8:49 - Veliki olujni sustav kreće se prema Hrvatskoj i najprije će stići do Istre. Zatim će zahvatiti Kvarner te središnje i istočne krajeve. Lokalno će biti grmljavinskog nevremena uz obilniju oborinu, prolazno olujan vjetar i tuču, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Danas će biti promjenljivo i vrlo nestabilno vrijeme uz pljuskove i grmljavinu, mjestimice i olujna nevremena, osobito u zapadnim predjelima. U Dalmaciji najviše sunčanih razdoblja. 

Izdana su upozorenja za cijelu zemlju. Lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme. "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", stoji u upozorenju.

Video: Zlokobni prizori nad Zagrebom: Dolazak oluje na zapadnom dijelu grada

VEZANI ČLANCI:

"U manje toplu srijedu na Jadranu će prevladavati umjerena, ponegdje i jaka bura i tramontana, pri čemu će biti pljuskova, grmljavine, vjerojatno i olujnih nevremena, tuče i pijavica. U stabilniji, sunčaniji, ali i svježiji četvrtak još razmjerno vjetrovito, pa petak mirniji i topliji, često opet i vruć te pretežno sunčan. I u unutrašnjosti srijeda još promjenjiva i vjetrovita, s kišom, grmljavinom, ponegdje i nevremenom, te za srpanj neuobičajeno svježa, a četvrtak uglavnom suh i sunčaniji, te ujutro još svježiji od srijede. Ta dva dana bit će najhladnija u ovome srpnju. Već u petak toplije, ponegdje i vruće, nekima i sparno, te još većinom stabilno", javlja glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Video: Oluja u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 54

TO
Torrente
09:22 25.07.2023.

Masovna histerija, još poznata kao kolektivna histerija ili kao kolektivno opsesivno ponašavanje je sociopsihološki fenomen pri kojem se manifestiraju isti ili slični simptomi histerije kod više od jedne osobe.

AK
Aka
08:06 25.07.2023.

Zamisli izvještaj analitičara koji bi napisao poslovni izvještaj sa ovoliko neodređenosti: moguće je, ponegdje, povremeno, pa se upitaj jel' bi taj dobio plaću za taj mjesec i jel' bi ostao više raditi u nekoj firmi?

DU
Deleted user
09:27 25.07.2023.

Kad sam bio klinac ovakvih oluja bilo je svako ljeto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije