Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manjak stručnjaka

Ovo je zanimanje koje kronično nedostaje Hrvatskoj

burza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
28.11.2016.
u 12:10

Navodi kako su zbog manjka dimnjačara ograničene neke od osnovnih zadaća lokalnih samouprava i dimnjačarskih subjekata, poput kvalitetne zaštite od požara, trovanja, zaštite okoliša i uštede energije

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) procjenjuju da Hrvatskoj nedostaje 300 dimnjačara zbog čega mnoga područja nemaju organiziranu dimnjačarsku službu, što bi se moglo popraviti donošenjem Pravilnika o obavljanju dimnjačarskih poslova. 

"U Hrvatskoj mnoga područja nemaju organiziranu dimnjačarsku službu, zbog nedostatka stručnih operativaca. Naša je procjena da nedostaje najmanje 300 dimnjačara za potpunu i kvalitetnu uslugu", kaže predsjednik Grupacije dimnjačara pri HGK Dejan Lončarić.

Navodi kako su zbog manjka dimnjačara ograničene neke od osnovnih zadaća lokalnih samouprava i dimnjačarskih subjekata, poput kvalitetne zaštite od požara, trovanja, zaštite okoliša i uštede energije.

Lončarić ističe da treba ispuniti osnovne preduvjete kako bi se Grupacija dimnjačara aktivnije uključila u pomoć pri izobrazbi i zapošljavanju dimnjačara. Pritom prvenstveno misli na regulaciju obavljanja dimnjačarskih poslova propisima ili podzakonskim aktima i to donošenjem jasnijih kriterija dodjeljivanja koncesija i aktivnim nadzorom izvedbe dimnjačarske usluge.

Zalaže se za jedinstven obrazovni model uz unaprjeđenu stručnu literaturu, a nudi i suradnju Ministarstvu znanosti i obrazovanja u sastavljanju dimnjačarskih školskih programa. U HGK-u nužnim smatraju donošenje Pravilnika o obavljanju dimnjačarskih poslova koji bi vrijedio za cijelu Hrvatsku.

"Pravilnik je u početnoj fazi izrade u suradnji Grupacije dimnjačara HGK i Sekcije dimnjačara Hrvatske obrtničke komore, a prijedlog će biti dostavljen Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja", kaže Lončarić. Grupacija dimnjačara radi i na sistematizaciji baza dimnjačara i koncesija te edukaciji dimnjačarskih tvrtki kao i onih s područja grijanja i energetike.

>> Sad ćemo se i za džep hvatati da dimnjačari budu sretni

Komentara 4

TH
than
13:13 28.11.2016.

Dimnjacarski skolski programi ?!?!?! Sto smo mi jos uvijek u srednjem vijeku ?!?!?! Uzmes nezaposlene, osposobis za dimnjacare i rijeseno. Kakvo skolovanje. Istina da ne znam gdje ce toliko dimnjacara raditi...

OT
Otto11
13:32 28.11.2016.

Uz građevince, konobare, kuhare, informatičare, doktore, sestre, sad nam još fali i dimnjačara. Mislim da treba preispitat rad Zavoda za zapošljavanje, njihove kriterije, te ljude koji su na burzi.

DU
Deleted user
12:14 28.11.2016.

Evo posla za kulturnjake i civilne parazitske udruge koji stalno kukaju da nemaju novčeka iz državnog proračuna .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije