Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Sad ćemo se i za džep hvatati da dimnjačari budu sretni

dimnjačari
Foto: Borna Filić/PIXSELL
21.12.2015.
u 22:17

U mjesecu kad padaju cijene vode, otpada i goriva, nakon 16 godina su odlučili dići si rejting i poskupjeti

Umjesto hvatanja za gumb pri nailasku dimnjačara, čini se da bismo ubuduće od susreta s tim ljudima u crnom mogli bježati kao vrag od tamjana. Ne od sreće, već od straha da nam ne "opelješe novčanik".

Prema najavama iz zagrebačkoga dimnjačarskoga ceha, naime, čišćenje dimovodnih kanala od iduće godine poskupljuje, u pojedinim slučajevima penjanje na krov i čačkanje kuglom i kefom cijenit će se i četiri puta više nego do sada. U mjesecu kad su u Zagrebu cijene osnovnih kućnih komunalija – vode i otpada – otišle dolje, pojeftinio je i mjesečni parking, a evo, već treći tjedan, dobro po nas, "otapa" se i trošak za naftne energente, gradski dimnjačari shvatili su da im je nakon 16 godina poslovanje neodrživo i odlučili si dići rejting – sa 16 kuna po dimnjaku na, primjerice, 54 ili 60 kuna, ovisno o vrsti grijanja. I još će se umrežiti ulaskom u zadrugu koja će promicati i braniti njihove interese i, naglašavaju, ujednačiti tarifu za cijeli grad, iako unutar obrtničke komore već djeluje dimnjačarska sekcija s istim ciljevima.

No, zadrugarstvom i identičnim cijenama će se, dojma smo, suzbiti i ono malo poduzetništva u kojem su se dimnjačari, kao "slobodni strijelci" bez obveze davanja dijela prihoda u zajedničku kasu, pokušavali nadmetati kvalitetom i brzinom usluga. Ima, naime, i onih koji rade bolje od drugih, što nije valjda samo posljedica toga koliko im ljudi otvori vrata i dopusti obavljanje posla. Ako je, pak, razlog osnivanja krovnoga tijela i poskupljenja usluga borba za bolji status profesije i veće prihode onih koji još djeluju, tada će dimnjačari morati biti uporniji u isticanju potreba da su važni za našu sigurnost i zdravlje kao i policajci i liječnici, prisutniji na terenu, dostupniji i na poziv potrošača, koji ne bi smjeli samo čekati i prilagođavati se njihovu dolasku. Ako, shodno tome, i dimnjačarski poziv zbog zadovoljstva uvjetima i odnosom građana rezultira i većim interesom mladih za upisom toga zanimanja, lakše ćemo se i hvatati za džep da ih nagradimo.

Komentara 1

DA
damirtankovic
23:41 22.12.2015.

Za one koji imaju kuće jednostavno rješenje: prejdeš na Jakuševac, kupiš sajlu i kefu i sam čistiš!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije