Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobra vijest za potrošače! Hrvatsko tržište preplavit će jeftini proizvodi

Znatno niže cijene sirove nafte dobra su vijest za potrošače, ali ne i za hrvatske proizvođače koji moraju tražiti nove formule za opstanak
29. veljače 2016. u 09:45 122 komentara 38442 prikaza
trgovina
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Golem pad cijena sirove nafte, koja je prije samo godinu i pol dana vrijedila tri puta više nego danas, izazvao je velike promjene. Ne samo u geopolitičkom smislu jer su zemlje izvoznice nafte izgubile dio svoje strateške važnosti ili jer su pojedine arapske zemlje ostale bez novca kojim su financirale ekstravagantne projekte ili širenje islamskog radikalizma po svijetu.

Opipljive promjene

Promjene su i puno “opipljivije” za prosječnog stanovnika Zapada, među ostalim, i za građane Hrvatske, i to mahom nabolje. Cijeli niz proizvoda i usluga pojeftinio je zbog smanjene cijene sirove nafte na svjetskom tržištu. Slično je i u Hrvatskoj. Pada cijena benzinskih i dizelskih goriva, ali očekivati je da će uskoro pasti i cijene nizu proizvoda koji su na tržištu. Ipak, ova pojava može izazvati prilično velike probleme za dio hrvatskih proizvođača, od malih poljoprivrednika do velikih industrijskih sustava.

– Pad cijena nafte pozitivan je za gospodarstvo, ali realno ovdje Hrvatska imamo problem. Smanjen trošak proizvodnje i transporta u kombinaciji s činjenicom da je za tvrtke iz Europske unije zatvoreno rusko tržište znači da će nas uskoro preplaviti jeftini proizvodi, od poljoprivrednih proizvoda do proizvoda metalurgije, kojima hrvatski proizvođači ne mogu konkurirati. Već sada se na hrvatskom tržištu nudi svinjetina iz Danske po cijeni koja je hrvatskim proizvođačima apsolutno neisplativa i kojom ne mogu pokriti ni troškove – kaže glavni tajnik udruženja stranih ulagača u Hrvatsku Igor Zgrabljić.

Prilično je izvjesno kako će Hrvatsko tržište pratiti cjenovne trendove tržišta ostalih zemalja Europske unije jer veliki europski proizvođači će, uz niske cijene transporta, bez problema preplaviti cijelu Europu svojim proizvodima, samo da se riješe punih skladišta i nađu svojevrsnu kompenzaciju za danas zatvoreno rusko tržište. Ovo je dobra vijest za potrošače, ali svakako ne i za hrvatske proizvođače, koji će trebati tražiti nove formule za opstanak na tržištu. Problem je i u neizvjesnosti jer nitko ne može reći koliko će situacija s jeftinom naftom trajati. Je li riječ o mjesecima ili godinama?

Problem neizvjesnosti

– Hoteli na Jadranu upravo formiraju cijene za ljeto i svi koriste cijene ulaza/sirovina i od prošle godine. Nitko se ne usuđuje kalkulirati s nižim cijenama jer nitko ne može zajamčiti da nafta za mjesec ili dva neće poskupjeti, čime bi porasla i cijena cijelog niza ulaznih troškova poput hrane ili troška transporta – kaže Zgrabljić.

>> Pad cijena nafte i sporiji kineski rast pritisnuli godišnju dobit BASF-a

Što će biti jeftinije

Jeftinija benzinska i dizelska goriva

Već sada cijena goriva na crpkama u Hrvatskoj tridesetak je posto niža nego prije dvije godine, čime je znatno pojeftinilo korištenje osobnih automobila.

Veća potražnja za nekretninama u Hrvatskoj

S jeftinijom mogućnošću dolaska u Hrvatsku očekuje se da će sve više Austrijanaca, Nijemaca, Nizozemaca... početi kupovati vikendice na hrvatskoj obali.

Niže cijene transporta

Velike kompanije koje organiziraju prijevoz pošiljaka poput FedEx-a ili UPS-a već su najavile moguće pojeftinjenje svojih usluga zbog cijene energenata.

Zabava i izlasci

Zbog niske cijene poljoprivrednih proizvoda past će i cijene u restoranima, ali i cijena vina, piva, sokova... Očekuje se i porast potražnje ugostiteljskih usluga.

Narudžbe za brodogradilišta

Kupci se lakše odlučuju i na kupnju manjih ili srednje velikih brodica, pa je realno očekivati da će mala hrvatska brodogradilišta dobiti dodatne narudžbe

Povoljnija putovanja u inozemstvo

Jeftinijim gorivom niskobudžetne aviokompanije dobivaju mogućnost proširenja ponude te zrakoplovne karte postaju još pristupačnije.

Poljoprivredni proizvodi

Zbog niske cijene pogonskog goriva za traktore ili grijače u plastenicima i na farmama te niske cijene umjetnih gnojiva pojeftinit će niz poljoprivrednih proizvoda.

Povećana prodaja vozila i kamiona

Rast će i prodaja automobila u salonima. Očekuje se da će i Hrvati više kupovati nove automobile umjesto polovnih. Rast će i prodaja teretnih vozila.

Bankarske usluge i krediti

Uz opći pad cijena i moguće povećanje štednje, očekuje se kako bi i banke trebale sniziti kamate i olakšati kreditna opterećenja dužnicima i korisnicima kredita.

Veći raspoloživi prihod

Smanjenjem troškova goriva, prehrane, eventualnih izdataka za bankarske troškove povećava se raspoloživi prihod prosječnog zaposlenog.

Elipso

 • Somelier:

  Razočaran sam. Mislio sam da će Hrvatsko tržište preplaviti Hrvatska roba kad ono tamo jeftina roba sa novim rokovima trajanja iz EU.

 • Avatar docCL
  docCL:

  Ha ha nesto ce pojeftiniti. Nafta je u dvije godine pojeftinila tri puta a gorivo samo 30 posto. Gdje je razlika. Pojela skupa drzava politicari bankari i tajkuni.

 • netkonitko:

  Odlična vijest za hrvatske potrošače da će zbog dampinga još više firmi propasti pa će s nula kuna prihoda moći u izlozima gledati jeftino smeće iz uvoza. Vidjet ćemo da li će i ova vlast nastaviti tamo gdje je stao ... prikaži još! propali apotekar Jakovina, koji je uspio samo proizvodnju mlijeka zatrt za 30%. Mislim za te uhljebe plaćamo najveće poreze u EU, a štite državu kako je ni najgori neprijatelj ne bi štitio...