Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski studiji: fakultet ili gašenje?

Ako se Hrvatski studiji ukinu, upisani studenti morat će se rasporediti po ostalim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu
12. prosinca 2017. u 17:50 20 komentara 1880 prikaza
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Istekom današnjeg dana isteći će i rok do kojeg su predstavnici Hrvatskih studija na adrese i Ministarstva obrazovanja i Agencije za znanost i visoko obrazovanje trebali dostaviti očitovanje o svim poduzetim i od Ministarstva propisanim koracima koje su Hrvatski studiji trebali zadovoljiti da bi se izborili za status fakulteta.

Hrvatski studiji Traže 20.000 kuna Zagrebačko Sveučilište podnijelo je tužbu protiv studenta Hrvatskih studija

Nitko nije odgovoran?!

U tri godine, koliko su imali na raspolaganju da ostvare preporuke za poboljšanja sažete u „Pismu očekivanja“ sastavljenom još u doba ministra Vedrana Mornara, vodstvo Hrvatskih studija nije uvažilo nijednu. Dapače, umjesto da realiziraju poboljšanja, u tri su godine od tadašnjeg Sveučilišnog centra koji juriša prema tituli fakulteta degradirani na sveučilišni odjel. I to sve zahvaljujući vodstvu koje je imenovao rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, na što su među prvima brojnim prosvjedima upozoravali sami studenti Hrvatskih studija. S današnjim danom vrijeme za Hrvatske studije isteklo je – po očitovanju koje bi trebali dostaviti danas, a koje podrazumijeva uvažavanje svih zahtjeva zadanih prije tri godine, Ministarstvo obrazovanja na čelu s ministricom Blaženkom Divjak odlučuje o njihovoj sudbini – ili će dobiti dopusnicu za rad ili će Hrvatskim studijima ta dopusnica biti uskraćena. A uskrata znači i službeni kraj Hrvatskih studija – najgori scenarij po kojem bi se studenti morali rasporediti po drugim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu. No to, čini se, privremeno vodstvo Hrvatskih studija ne uznemiruje. Kako neslužbeno doznajemo, i po pitanju roka vodstvo ima svoja tumačenja – za njih današnji dan nije posljednji za očitovanje. Po njima rok za očitovanje istječe u siječnju – prema datumu kada su prije tri godine zaprimili preporuke Ministarstva. – Čekamo očitovanje Hrvatskih studija. Rok je danas, iako su se pojavila dva tumačenja, a o dopusnici konačnu odluku donosi Ministarstvo obrazovanja – poručila je jučer za Večernji list Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Prije tri godine Hrvatski studiji bili su najbolje ocijenjeno visoko učilište koje izvodi programe u društvenim i humanističkim znanostima u RH. Kako to onda da su se sveli na odjel, funkcionirajući očito isključivo po volji rektora Borasa, prorektora Čovića i pročelnika Marija Grčevića, a da baš nitko tome ne može stati na kraj? Odgovora nema – lopta odgovornosti prebacuje se od Hrvatskih studija do Sveučilišta i Ministarstva.

Pogledajte kako je provaljeno u prostorije studentskih udruga:

1 / 10

Boras je mogao odlučiti

– Isključenje 60 posto nastavnika iz odlučivanja o budućnosti studija, zapošljavanje asistenata i nastavnika za nepostojeće studijske programe i bez prethodno utvrđenih potreba, nezakonito zapošljavanje nastavnika i u dobi od 65 godina, pad statusa iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel samo su dio zakonski upitnih djelovanja koje na Hrvatskim studijima provode rektor Boras, prorektor Čović i pročelnik Grčević. Mi se želimo boriti protiv urušavanja temeljnih akademskih vrijednosti u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi – nabrajaju nam neke nepravilnosti studenti Hrvatskih studija, ali i većina profesora. Da se cijela ova drama mogla izbjeći vrlo jednostavno, zna i rektor Boras – bilo je dovoljno da je na nekoj od sjednica Senata donio odluku o osnivanju fakulteta. No, za našeg posljednjeg razgovora on je tvrdio da on kao rektor nema te ovlasti. Baš suprotno. – Po primitku, tražena dokumentacija bit će proslijeđena Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, nadležnoj za utvrđivanje ispunjavanja uvjeta. Na temelju provedenog postupka reakreditacije, a uz prethodno mišljenje Akreditacijskog savjeta, Agencija donosi preporuku, a tek tada Ministarstvo može izdati preporučeni dokument – kazala je jučer ministrica Divjak.

Konkretno se ne izjašnjava, a baš je ona ta koja donosi konačnu odluku – ili će ih ukinuti ili im progledati kroz prste. A progleda li im kroz prste, prekršit će zakon jer očito je da tražena poboljšanja nisu provedena.

Legalna tvrtka ‘Za 400 kuna kupite akademski rad. Plagiranje? Nije, jer niste ga prepisali, samo ste ga platili’ Damir Boras Bitka za Sveučilište Damir Bakić protukandidat Damiru Borasu 23.03.2015., Zagreb - Studentski dom Stjepan Radic. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL Zoran Vitas Zovu lakog profita ne odolijevaju ni mladi. Domovi kao da su hosteli
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Deleted user:

  Filozofski fakultet ukinuti sto prije.

 • Deleted user:

  Svako selo ima studij! Treba hitno poukidati većinu tih studija i ostati na 4 sveučilišta. što je na 4 milijuna stanovnika više nego dovoljno. Ovi studiji služe samo za izvlačenje novaca od roditelja, stvaranje nepotrebne radne snage, osiguravanje plaća uhljebima ... prikaži još! i lažno smanjivanje broja nezaposlenih mladih osoboa u RH jer, eto oni studiraju! Studiraju mahom višu uzaludnu jer za većinu njih neće biti mjesta.

 • Avatar JEDNONOGIBRAVAR
  JEDNONOGIBRAVAR:

  Samo to hrvatski pretvorite u jugoslavenski i nitko vas neće dirati.