Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže 20.000 kuna

Zagrebačko Sveučilište podnijelo je tužbu protiv studenta Hrvatskih studija

Hrvatski studiji
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
11.12.2017.
u 21:18

Sveučilište tuži studenta Luku Kovača jer je zbog izjave povodom provale u prostore Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima

Zagrebačko Sveučilište podnijelo je tužbu protiv studenta Hrvatskih studija, Luke Kovača i to zato što je kao potpredsjednik studentskog zbora početkom studenog novinarima dao izjavu povodom provale u prostore Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima.

Kazao je tada Kovač, da ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali da postoji mogućnost da se iza toga (provale op.a) skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge. Sveučilište u Zagrebu zbog te izjave smatra da im je time nanesena šteta pa po odvjetničkom društvu "Mihočević&Bajs" traže svoja prava tvrdeći da se radi o neistinitom navodu studenta. Traže 20 tisuća kuna, ali i da presuda, po pravomoćnosti, a o trošku studenta, bude objavljena u cijelosti u četiri tiskovine.

- Šokiran sam ovim saznanjem, to je skandalozno i nezapamćeno da jedna visokoobrazovna ustanova podiže tužbu protiv svojih studenata, to je u suprotnosti s poslanjem i misijom Sveučilišta, štoviše sloboda govora je i Ustavom zajamčena. Ja studente učim da kritički misle i da se ne boje iznositi svoje mišljenje. Ovaj čin podizanja tužbe protiv vlastitih studenata vraća nas u teška olovna vremena i nema veze s demokracijom. Student je opravdano izrazio sumnju, i nije jedini koji je posumnjao da uprava stoji iza provale u prostorije studentskih udruga. Dok sam ja bio prodekan za nastavu i studente, pojedinci su i tada predlagali podizanje tužbi protiv nekih studenata, no, ni pod koju cijenu nisam to dopuštao. Nažalost sada su ti naumi ostvareni. - kazao je Marjan Marino Ninčević, profesor s Hrvatskih studija.

Komentara 2

RA
rastamanaman
22:09 11.12.2017.

ajmo, kako ono? "moramo zaustaviti odljev naših mladih"

TA
tanjaraf
05:12 12.12.2017.

Hoće li Boras tužiti i one stotine studenata, koji su mu zviždali? Koliko Mamic uništava nogomet, toliko ovaj uništava Sveučilište. Ali to nam je manja briga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije