Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagrebačko Sveučilište podnijelo je tužbu protiv studenta Hrvatskih studija

Sveučilište tuži studenta Luku Kovača jer je zbog izjave povodom provale u prostore Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima
11. prosinca 2017. u 21:18 2 komentara 1801 prikaza
Hrvatski studiji
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Zagrebačko Sveučilište podnijelo je tužbu protiv studenta Hrvatskih studija, Luke Kovača i to zato što je kao potpredsjednik studentskog zbora početkom studenog novinarima dao izjavu povodom provale u prostore Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima.

U tijeku rušenje Provaljeno u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima

Kazao je tada Kovač, da ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali da postoji mogućnost da se iza toga (provale op.a) skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge. Sveučilište u Zagrebu zbog te izjave smatra da im je time nanesena šteta pa po odvjetničkom društvu "Mihočević&Bajs" traže svoja prava tvrdeći da se radi o neistinitom navodu studenta. Traže 20 tisuća kuna, ali i da presuda, po pravomoćnosti, a o trošku studenta, bude objavljena u cijelosti u četiri tiskovine.

- Šokiran sam ovim saznanjem, to je skandalozno i nezapamćeno da jedna visokoobrazovna ustanova podiže tužbu protiv svojih studenata, to je u suprotnosti s poslanjem i misijom Sveučilišta, štoviše sloboda govora je i Ustavom zajamčena. Ja studente učim da kritički misle i da se ne boje iznositi svoje mišljenje. Ovaj čin podizanja tužbe protiv vlastitih studenata vraća nas u teška olovna vremena i nema veze s demokracijom. Student je opravdano izrazio sumnju, i nije jedini koji je posumnjao da uprava stoji iza provale u prostorije studentskih udruga. Dok sam ja bio prodekan za nastavu i studente, pojedinci su i tada predlagali podizanje tužbi protiv nekih studenata, no, ni pod koju cijenu nisam to dopuštao. Nažalost sada su ti naumi ostvareni. - kazao je Marjan Marino Ninčević, profesor s Hrvatskih studija.

Hrvatski studiji Obrazovna zavrzlama Za 22 dana odluka – Hrvatski studiji će biti fakultet ili se ukidaju Damir Boras Bitka za Sveučilište Damir Bakić protukandidat Damiru Borasu Zagreb: Provaljeno u prostore kampusa na Borongaju Provaljeno im Nova drama s Hrvatskim studijima. Studenti: Nećemo izaći iz prostorija
RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • rastamanaman:

    ajmo, kako ono? "moramo zaustaviti odljev naših mladih"

  • tanjaraf:

    Hoće li Boras tužiti i one stotine studenata, koji su mu zviždali? Koliko Mamic uništava nogomet, toliko ovaj uništava Sveučilište. Ali to nam je manja briga.