Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Hrvatski krvnik od Zagreba više 
nije zabio gol

snodgrass (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
15.10.2013.
u 07:44

Snodgrassovih “pet minuta slave” u Škotskoj i Belgiji traju četiri mjeseca, donosi Max!

Sve je bilo spremno za slavlje, u Maksimir je došla “najgora Škotska u povijesti” za koju se su se hrvatski nogometaši danima spremali uživajući u gostoprimstvu Hercegovine, donosi Max!

“Poslužit će nam za nabijanje gol razlike. Bit će tri-četiri-pet nula”, samouvjereno je samo pola sata prije utakmice najavljivao prvi čovjek HNS-a Davor Šuker.

Zaslužio spomenik

A onda šok! Ta Škotska koja do tada u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nikoga nije uspjela pobijediti, s četiri poraza i dva jedva izvučena remija iz šest utakmica, s tek tri postignuta i devet primljenih pogodaka, ugasila je usred Maksimira hrvatsku vjeru u izravni plasman u Brazil i opasno poljuljala atmosferu oko reprezentacije. Junak te škotske pobjede, strijelac jedinog pogotka Robert Snodgrass (26) i dalje uživa u svojih “pet minuta slave”. U domovini ga obožavaju, ali tek je u Belgiji pravi heroj.

– Neki ludi Belgijci stalno mi šalju poruke, govore mi da sam njihov nacionalni heroj nakon što sam zabio Hrvatskoj, da mi spomenik treba podići. Šalju mi čokolade, na žalost, ne i pivo – priznaje krilni napadač Norwich Cityja.

Snodgrassu je bio to tek drugi pogodak za Škotsku i prvi u službenoj utakmici nakon što je u prijateljskom ogledu dvije godine ranije zatresao mrežu Danske. Nakon što je zabio Stipi Pletikosi u 26. minuti utakmice u Maksimiru Škot više ni jednom, ni u reprezentaciji niti u klubu, nije tresao mreže, osim možda na treningu, a nastupio je u još devet utakmica. Bila mu je to i jedina utakmica ove godine u dresu reprezentacije koju je odigrao svih 90 minuta. Inače ga, u pravilu, Gordon Strachan vadi iz igre nakon sat vremena.

– Bilo je puno omalovažavanja i bahatosti s hrvatske strane uoči utakmice i to smo iskoristili kao motiv više. Naš ponos je bio u igri – objašnjavao je Snodgrass, jedan od čak 21 legionara u škotskoj reprezentaciji.

Cijena na tržištu mu je nakon zagrebačke predstave naglo skočila, no Norwich nije pristao na šest milijuna eura tešku ponudu West Hama za igrača kojeg je prije samo godinu dana platio 2,5 milijuna Leedsu. Danas je Snodgrass jedan od najskupljih škotskih nogometaša, tek je mladi napadač Blackburna Jordan Rhodes, inače vjerojatni starter protiv Hrvatske u Glasgowu, na nogometnom tržištu cjenjeniji od njega.

Međutim, promjena kluba ovoga mu je ljeta bila najmanja briga. Škotski nogometaš početkom kolovoza imao je obiteljsku dramu koja je, pukom srećom, završila bez tragičnih posljedica. Njegova trudna nevjenčana supruga, s kojom ima šestogodišnju kćer, pri velikoj je brzini izgubila nadzor nad upravljačem svoga automobila u Glasgowu, sletjela s ceste, nanizala nekoliko rasvjetnih stupova pa probila metalnu ogradu i zabila se u izlog trgovine. Niti ona niti plod nisu stradali. Spasila ih je isključivo robusna konstrukcija Range Rovera koji je izdržao sve te silne udarce.

– Bilo je to nekoliko užasno stresnih dana dok su bili u bolnici, hvala Bogu da je sve dobro završilo – sve je što je Snodgrass rekao o nesreći koja se dogodila nedaleko od četvrti u kojoj je odrastao.

>> Snodgrass poručio Hrvatima: U našoj je igri bilo puno ponosa

“Obožavam Strachana!”

Jedan je od rijetkih škotskih reprezentativaca koji karijeru nije gradio u gigantima iz Glasgowa, Celticu ili Rangersima. Istina, njegov voljeni klub Celtic ponudio mu je ugovor u juniorskim danima, no procijenio je kako na Parkheadu neće dobiti pravu šansu i odlučio je ostati u Livingstoneu. No, nije Celtic bio najveći klub koji je želio tada talentiranog dječaka. Čak je i Barcelona 2006. pokazala interes nakon njegovih impresivnih nastupa na Europskom prvenstvu za igrače do 19 godina na kojem su Škoti otišli do finala i u kojem su izgubili baš od Španjolaca, predvođenih Gerardom Piqueom i Juanom Matom.

- Izvršni direktor Livingstonea razgovarao je s nekim ljudima iz Barcelone, ali to je bilo zadnje što sam čuo. Još uvijek do dana današnjeg ne znam puno o tome, ali očito je da nisam završio u Barceloni - izjavio je nedavno Snodgrass. Njegov put do Premiershipa trajao je sedam godina u kojima je igrao po nižim ligama Škotske i Engleske.

– Robert je izgradio karijeru polako. On je poput sporog plamenika koji je postupno gradio svoj put do Premiershipa, a izgleda kao da je tamo čitav život – kazao je bivši škotski izbornik Craig Levein.

Tek je prošlo ljeto, u 25. godini, dobio priliku igrati u Premiershipu. nakon što je prethodno iskusio škotsku drugu ligu, a potom se s Leedsom, gdje je pet godina bio jedan od glavnih igrača s ukupno po 40 pogodaka i asistencija, tukao s batinašima u League One i Championshipu.

– Očvrsnulo me to igranje u Championshipu. Momci u Premiershipu su kao od stijene odvaljeni, nevjerojatno je koliko su fizički pripremljeni – veli Snodgrass.

O Gordonu Strachanu, “čovjeku koji ga je učinio boljim nogometašem”, govori u superlativima, izborniku gotovo spjeva ode na svako pitanje o njemu.

– Strachan je donio magiju u momčad. Više ne ulazimo u utakmice s mišlju pobijedit će nas, već pobijedit ćemo! Kada nam nešto objašnjava veli: “Dovoljno ste dobri da to i to napravite ili vas ne bih ni pozvao. Ovdje ste jer vjerujem u vas!”. Sa Strachanom igramo bez straha, s vjerom u dobar rezultat. Ni protiv Hrvatske mnogo ljudi nije vjerovalo u nas, ali momčad je vjerovala. I vjerujemo da opet možemo pobijediti.

Poput dobrog dijela otočkih nogometaša i Snodgrass je imao nesporazume sa zakonom, policija je čak izdala i nalog za uhićenje jer se nije pojavio na prekršajnom sudu nakon što je na raskrižju oduzeo prednost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije