Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTIRAO PORUKE

Beus Richembergh: 'Katolički puk predvode nedovoljno obrazovani i šovinistički biskupi'

Goran Beus Richembergh
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
18.08.2019.
u 17:44

Beus Richembergh navodi kako poruke nisu novosti i kako posljednjih 20-ak godina hrvatski katolički puk predvodi generacija biskupa koji se odlikuju nedovoljnom obrazovanošću, šovinizmom i manjkom teološkog autoriteta.

Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh na Facebooku je komentirao nedavne poruke biskupa za blagdan Velike Gospe.

Beus Richembergh navodi kako poruke nisu novosti i kako posljednjih 20-ak godina hrvatski katolički puk predvodi generacija biskupa koji se odlikuju nedovoljnom obrazovanošću, šovinizmom i manjkom teološkog autoriteta. 

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Zastupnik ističe kako se sjećajući veličina kao Franić, Tamarut, Badurina i Kuharić da se sadašnji biskupi doimaju poput patuljaka. Beus Richembergh napominje kako se dobar dio biskupa teško nosi s pastoralnim porukama pape Franje, te da nijednoj hrvatskoj dijacezi nije dozvoljena distribucija hrvatskoga izdanja najprestižnijeg svjetskog teološkog časopisa Concilium

U statusu stoji i kako na progres i otvorenost neke zajednice bitno utječe i to kakvi su joj duhovni vođe i autoriteti. 

Status prenosimo u cijelosti. 

- Poruke koje smo imali prilike čuti od biskupa o nedavnoj Velikoj Gospi nisu nikakav novum. Takve budalaštine slušamo već godinama u prigodi raznih crkvenih blagdana i one su već postale pravilo. Naime, hrvatski katolički puk već dvadesetak godina predvodi generacija biskupa koja se odlikuje nedovoljnom obrazovanošću, primitivnim šovinizmom, pastoralnom impotentnošću i manjkom relevantnog teološkoga autoriteta. Štoviše, razina njihovoga ostrašćenoga antiintelektualizma i teološko-misaone lijenosti takva je da se može slobodno reći da Hrvati tako loš i neobrazovan episkopat nisu imali još od Haulika.

Sjećajući se veličina kakve su bili Franić, Tamarut, Badurina pa i Kuharić (koji nije bio intelektualac od formata ali je bio iznimno mudar i odgovoran čovjek, a imao je užase i jednoga Kokšu koji je to bio par excellence) ili Kos (koji nije imao neku posebnu formalnu naobrazbu ali je bio odličan erudit i tečno je govorio latinski i francuski te prevodio s tih jezika), ovi sadašnji (uključivši i nedavno umirovljene Ivasa, Bogovića i Jezerinca) doimaju se poput patuljaka. Uz njih takve nema šanse da stasaju neki novi teološki kolosi poput Turčinovića, Šagi Bunića, Dude ili Šagija. Njihove su uzdanice Miklenić i Matulić i ne mogu dalje od toga. Ni jedan nije intelektualni kapitalac, a kad neki od njih i pokušaju otvoriti prozore spoznaje, poput biskupa Uzinića koji se na ljetnu teološku školu drznuo pozvati neke strane 'liberalne' teologe, ovi drugi na njega polude.

Poznato je već i to da se dobar dio ovdašnjih biskupa (kao i svećenstva) blago rečeno jako teško nosi s pastoralnim porukama pape Franje. Dovoljno je znati da u nijednoj hrvatskoj dijecezi nije dozvoljena distribucija hrvatskoga izdanja najprestižnijeg svjetskog teološkog časopisa Concilium, pa da sve bude jasno.

Foto: Reuters/PIXSELL

Uz to, događa se presedan da je hrvatski katolički episkopat po prvi put u povijesti rigidniji i konzervativniji ali i šovinistički obojeniji od najvećih muških redovničkih zajednica! Tko vjeruje a tko ne, tko se smatra dijelom Crkve, a tko joj ne pripada ovdje je manje važno jer je ovo stvar koja se izravno tiče svih nas. Naime, na progres i otvorenost neke zajednice bitno utječe i to kakvi su joj duhovni vođe i autoriteti.

Uz ove naše, kojima su novac i podguzništvo jedino mjerilo stvari, teško da se može išta pametno i budućnosti okrenuto postići jer oni pripadaju nekom ne samo pretkoncilskom nego i onom davnom vremenu prije Hrvatskog narodnog preporoda, napisao je Beus Richembergh.

 

Komentara 157

ZW
zweistein
18:15 18.08.2019.

kaže beus richembergh da on nije emir tahirović, a ne zna beknuti njemačkog i u isto vrijeme je predcjednik hrvatsko-turskog društva......kako to, kako to

JB
JOKI_BROKI
18:21 18.08.2019.

Vrijeđanje Hrvata je postalo tradicija kod VL. neobrazovan mu je onaj ko je ga rodijo i odgoijo. sramota da se marginalcima daje ovoliki prostor.

DU
Deleted user
18:11 18.08.2019.

Baš me zanima zašto "hrvatski"mediji daju prostor ovakvim pik zibnerima, u njihovom takmičenju pljuvanja po hrvatskoj katoličkoj crkvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije