Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oštar odgovor Košiću: Ministar i biskup se moraju držati svojih nadležnosti

Osnovni ciljevi kurikularne reforme su osposobiti učenike za bolje suočavanje sa zahtjevima 21. stoljeća u profesionalnom, društvenom i osobnom životu što podrazumijeva da je učenik sposoban rješavati kompleksne probleme i kritički promišljati, učiti i biti inovativan i kreativan, ali i učiti i raditi u zdravoj suradnji s drugima, poručila je Divjak
17. kolovoza 2019. u 11:12 141 komentara 7431 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je sisačkom biskupu Vladi Košiću koji je na blagdan Velike Gospe tijekom misnog slavlja kritizirao školu za život i uvođenje informatičkih pomagala. 

Proslava blagdana Velike Gospe u Mariji Bistrici Kardinal Bozanić u Mariji Bistrici 'Isus Krist rodio se kao Židov i nije skrivao ljubav prema svome narodu'

Biskup se među ostalim, zapitao je li to ispravan put ako se ne uvažavaju sugestije stručnjaka, ako se sve više izostavlja odgojni vid, a naglašava samo obrazovanje, i to uvođenjem tehničkih informatičkih pomagala, te je li to onda samo tehnizacija, odnosno informatizacija obrazovnog procesa koji se sve više lišava odgojne dimenzije.

Ministrica Divjak na svom je Facebook profilu obrazložila kurikularnu reformu i objavila odgovor biskupu Košiću, ali i ostalima koji kritiziraju školu za život i kurikularnu reformu. 

 

 

"S obzirom na objave vezane uz odgojnu ulogu škole te ulogu moderne tehnologije u obrazovanju valja se podsjetiti da prema hrvatskim zakonima i međunarodnim konvencijama svako dijete ima pravo na obrazovanje. Djeca imaju pravo na dotok informacija ili sadržaja utemeljenih na suvremenim znanstvenim i obrazovnim standardima važnim za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti, a koje se prenose na objektivan, kritički i pluralistički način. Zadaća je javnog školskog sustava da bude neutralan i uravnotežen te da omogući djetetu ostvarivanje tog prava.

Proslava Velike Gospe Bozanić: 'Obitelj je sveta ustanova, treba ju čuvati'

U pripremi kurikularne reforme vodili smo se spomenutim načelima, a svi su dokumenti pripremljeni u skladu sa Zakonom i temeljem širokih konzultacija sa stručnom i općom javnošću.

Osnovni ciljevi kurikularne reforme su osposobiti učenike za bolje suočavanje sa zahtjevima 21. stoljeća u profesionalnom, društvenom i osobnom životu što podrazumijeva da je učenik sposoban rješavati kompleksne probleme i kritički promišljati, učiti i biti inovativan i kreativan, ali i učiti i raditi u zdravoj suradnji s drugima. Cilj je, također, pružiti jednake prilike za kvalitetno obrazovanje svim učenicima u Hrvatskoj.

Aljmaš: Obilježavanje Velike Gospe u svetištu Gospe od Utočišta Đuro Hranić: 'Djeca se ne rađaju zato što su roditelji komotni, ne žele obavezu'

U kontekstu osposobljenosti za život i rad u 21. stoljeću provodi se i digitalna transformacija škola, koja podrazumijeva digitalizaciju koja je u službi zdravog pedagoškog pristupa i u suglasju s dobi učenika. Bez digitalnih kompetencija, naša djeca neće imati šanse na tržištu rada, a neće imati niti jednake mogućnosti sudjelovanja u društvenom životu 21. stoljeća jer već sada se za većinu servisa predviđa online upotreba. 

To pravo na jednake prilike nitko nema pravo djeci oduzeti. Javni školski sustav mora odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva.

Procesija u Sinju Svetkovina Velike Gospe U procesiji u Sinju 50 tisuća ljudi, među njima i premijer: Tu sam kao vjernik
 

Škola i Crkva ne trebaju se u svemu slagati, jer svatko ima svoj zasebni resor, kao što ministar i biskup imaju različite nadležnosti i trebaju ih se držati. Naime, zadaća je javnog školstva da svim učenicima osigura jednake prilike za obrazovanje, a samim time i za kvalitetan život u suvremenom svijetu. Međutim, da bi učenici u tome uspjeli moraju naučiti rješavati probleme, kritički misliti, uvažavati druge i drugačije te o domoljublju učiti kroz djela, a ne kroz riječi", stoji u objavi ministrice Divjak na Facebooku. 

Pogledajte i video Proslava blagdana Velike Gospe u Sinju

 

 

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu