Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sud analizirao presudu iz Italije i ponovno utvrdio da nema dokaza

USKOK je Prnjata teretio da je od 2005. do 2007. oprao 3,6 milijuna kuna i 1,9 milijuna eura. On se jučer na sudu nije pojavio. Tražio je da ga ne dovedu.
05. rujna 2018. u 18:47 56 komentara 10056 prikaza
Stjepan Prnjat
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ja, Stjepan Prnjat, svojevoljno ne želim nazočiti objavi presude na Županijskom sudu u Zagrebu”, stoji u rukom pisanoj izjavi koju je Prnjat poslao zagrebačkom Županijskom sudu na kojem mu je jučer objavljena nepravomoćna presuda zbog optužbi da je zajedno s članovima svoje obitelji – majkom, sestrama i suprugom – prao novac zarađen na trgovini drogom.

Stjepan Prnjat Optužbe za pranje novca Prnjata na sud doveli specijalci, presuda će mu biti idući tjedan

Pritvoren u Rijeci

Prnjat je trenutačno u istražnom zatvoru u Rijeci jer je u sklopu akcije “Nana” osumnjičen za krijumčarenje 100 kilograma kokaina iz Južne Amerike. Optužbe za pranje novca ostatak su postupka koji je svojedobno protiv njega vođen u Rijeci. U međuvremenu je u ožujku uhićen u Sloveniji te izručen Hrvatskoj. Od tada je u dva navrata pod jakim mjerama osiguranja i u pratnji specijalne policije iz Rijeke dovezen na sud u Zagreb. USKOK ga tereti da je od 2005. do 2007. oprao 3,6 milijuna kuna i 1,9 milijuna eura. U Rijeci je zbog toga bio oslobođen, no presudu je ukinuo Vrhovni sud, a suđenje je premješteno u Zagreb. I na novom suđenju, uz isto obrazloženje, Prnjat je nepravomoćno oslobođen optužbi. Optužbi su oslobođeni i članovi njegove obitelji.

Stjepan Prnjat PRANJE NOVCA Stjepan Prnjat pod jakim osiguranjem doveden na sud gdje je zanijekao krivnju

– Stjepanu Prnjatu se zbog zloporabe droge sudilo u Italiji, a paralelno je vođen i postupak u Hrvatskoj zbog pranja novca. Sud u Rijeci ga je oslobodio optužbi za pranje novca zbog nedostatka dokaza, a Vrhovni sud je tu presudu ukinuo. Vrhovni sud tražio je da se pomnije analizira presuda iz Italije. Ovo vijeće je to učinilo, nakon čega smo zaključili da nema dokaza da su optuženici počinili to za što ih se tereti – kazao je sudac Zdravko Majerović u obrazloženju nepravomoćne presude.

Presuda iz talijanskog Trenta bila je temelj optužbe protiv Prnjata i njegove obitelji za pranje novca. No u toj presudi, koja je pravomoćna, stoji da optužba nije dokazala pranje novca. Prnjat je bio osuđen na 10 godina i osam mjeseci zatvora, a bila mu je izrečena i novčana kazna od 40.000 eura. Uz to mu je zaplijenjena imovina vrijedna oko 500.000 eura, s time da mu je naknadno dio te imovine vraćen.

Haker 'Operacija snovi' Europol uhitio 58 ljudi, 'oprali' više od 390 milijuna eura

Optužba nije dokazala

U obrazloženju presude talijanskog suda stoji da je Prnjat prije inkriminiranog vremena posjedovao zakonito stečena financijska sredstva. Radilo se o 1,7 milijuna kuna koji su bili uloženi u gradnju stambenog objekta. Talijanski je sud zaključio da nije bila riječ o novcu stečenom preprodajom droge. Nadalje, talijanski je sud utvrdio i da nije bilo sporno da je Prnjat na bankovnom računu u Sloveniji u jednom trenutku imao oko pet milijuna eura, no sud je smatrao da optužba nije dokazala da je taj novac zaradio preprodajom droge. Talijanski sud zaključio je i da optužba nije dokazala da je Prnjat stan u Lovranu i brod kupio novcem od preprodaje droge. Prema talijanskoj presudi, Prnjat je na preprodaji droge zaradio oko 60.000 eura, a dio preprodaja za koje su ga teretili nije utvrđen. USKOK će se žaliti na presudu.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • SoloHan:

    U Japanu bi se glavni državni odvjetnik ubija triput dnevno, najmanje.

  • elkomadante:

    kada ce uskok dorh i suci odgovarati vlastitom imovinom ?

  • Tomisl:

    Bjedno pravosudje !!!