Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PULA

Hrvatski Alcatraz

06.12.2008.
u 10:44

Kad jednome na Istoku svane, preostalih devedeset i osmero s njegove strane svijeta nema pojma kako u tom trenu izgleda dan. Dva sata kasnije svanut će drugom, za još dva trećem. A onda će na red doći i ostali.

Tako svakodnevno izgleda izlazak u šetnju pritvorskim krugom zatvora u Puli. S druge strane zida koji je zatvor podijelio na Istok i Zapad takvih problema s isčekivanjem odlaska u šetnju nema. Eh, kad na Zapadu nema ni Hrvoja Petrača, ni Fikreta Abdića Babe ni izvjesnog Borisa, trojke koja dva sata dvorišta, zbog sigurnosnih razloga, uvijek ima samo za sebe. Trebali bi i oni zapravo biti na Zapadu, gdje se nalazi još 129 osuđenika. Ali, tu za njih mjesta nema jer nema niti jednokrevetnih ćelija u kakve oni zbog posebnog tretmana moraju i biti smješteni.

Baš između njih trojice mogao bi se izabrati i najpoznatiji stanovnik najsigurnijeg, al’ pretpranog zatvora, u kojem je u ovom trenu stotinjak zatvorenika viška, al’ zato, prema novom pravilniku, fali dvadesetak pravosudnih policajaca. I dok se za Petrača zna da je osuđen zbog otmice Zagorčeva sina, a Abdić kaznu izdržava zbog ratnog zločina, javnosti je ovaj treći nepoznat. Al’ njega znaju zatvorenici. Ne vole ga i smatraju ga drukerom jer je za prijašnjeg izdržavanja kazne na sudu izrekao sve ono što je u povjerljivim zatvorskim razgovorima doznao od osuđenika pa zato sada ima “specijalni” tretman.

Pa kako izgleda jedan dan u životu ovih zatvorenika, kojima je zapravo podređen cijeli sustav? Oni, razumljivo, ne rade nigdje i ujutro mogu spavati do sedam. Doručak, kao i preostala dva objeda, dobivaju u ćeliju. Ustvari, Babi se hrana ne poslužuje jer ne jede ništa zatvorsko. Naime on, poput svojih brojnih pristaša koji mu svake godine 25. rujna dolaze pod zatvorske prozore čestitati rođenadan, vjeruje da ga je hrvatsko pravosuđe nevinog osudilo i zato od hrvatske države neće ništa, pa ni hranu.

Naimirnicama se snabdjeva u zatvorskoj kantini i svodi se njegova prehrana na podgrijavanje gotovih jela, nerezivanje sudžuka, priprave jaja na malenom kuhalu kojeg ima u ćeliji... Svakoga dana pravosudna policija odvozi ga kod somopeda Stanislava Peharca, u Polikliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitiacju. Abdić liječenje sam financira. Tijekom dana pročita sve dnevne novine, prvenstveno one koje se bave poslovnim temema i biznisom. Sutradan svoj komplet tiska proslijedi ostalim zatvorenicima. Pretplaćen je i na tjednike i kažu da pročita “sve što postoji na kiosku”.

Dan Hrvoja Petrača, zbog čijeg boravaka u ovom gradu Puljani nisu odveć sretni, nije toliko sadržajan jer osim šetnje drugih izlazaka i aktivnosti nema. Kad se njega izvodi na zrak, mora se paziti da je teren potpuno čist. Nakon dva sata vraća se u ćeliju gdje ima televiziju. Kada mu dođu posjete, bilo obitelj ili odvjetnik, s njima razgovara u prostoriji koju prvosudni policajci mogu nadzirati kroz dvosmjerno staklo. Petraču je ponuđen angažman u zatvorskim novinama Oz, no još nije isporučio svoj prvi tekst.

Urednih tih novina sve donedavna je bio Saša Šušnjar, nakoć “glumac” iz spota Nine Badrić, koji je iza rešetaka dospio jer se ugostiteljima predstavljao kao novinar i glumac koji će im, uz naknadu, dovesti poznate estradnjake. Tu je kaznu izdržao, a sada se, navodno, nalazi u pritvoru no s funkcije je smjenjen jer je izgleda i u zatvoru nekom “smjestio”. Baš kao i Petračev i Borisov se boravak u zgradi izgrađenoj još za austro-ugarske, čija je namjena oduvijek ista, svodi na život pod ključem.

A kako žive ostali u ovom zdanju smještenom gotovu u centru Pule, koje od slobode dijeli sedam metara visok zid opasan bodljikavom žicom? Njih 54 imalo je sreće pa su dobili priliku da rade, bilo u zatvorskoj kuhinji, u vrtu, na održavanju čistoće ili pranju vozila ili, što je još popularnije, u nekoj od vanjskih firmi, što svojim ponašanjem u zatvoru trebaju zaslužiti:

- Sklopili smo ugovore s osamnaest poduzeća. Prošle godine zaradili smo 260 tisuća kuna i tim smo novcem poboljšali uvjete života u zatvoru – farbali smo, krečili, sanirali kupaonu – objašnjava upravitelj Tihomir Marović. Plaće zatvorenika koji neki od fizičkih poslova rade vani iznose oko tisuću kuna, odnosno 25 posto od ukupno naplaćenog rada. Oni unutra slabije su plaćeni:

- Ne mogu raditi svi koji bi htjeli pa zato imamo listu čekanja – kaže upravitelj. Na što će se potrošiti ove godine zarađeni novac, možda je još prerano govoriti, al’ mogao bi opet barem dio novca otići na uređenje jednog od šest odjela. I sada se u zatvoru radi, i to na povećanju broja smještajnih mjesta. Čini se to tako da se prostorije koje su nekoć služile za jednu od aktivnosti zatvorenika, kao što su likovna i glazbena sekcija, pretvaraju u spavaonice.

Probija se zid između te prostorije i kupaonice susjedne ćelije, tako da i stanari ove nove sobe imaju pristup sanitarnom čvoru. Pripremaju se i telefoni koji će raditi na takozvane pametne kartice, odnosno zatvorenici će moći zvati samo brojeve za koje imaju dozvolu i koji će biti pohranjeni na kartici. Zbog gužve koja vlada u zatvoru, aktivnosti zatvorenika obavljaju se vani. U krugu za štenju imaju sprave za vježbanje, pred ulazom u glavnu zgradu radi samoouki kipar... Na hodnicima zaključanih odjela nalazi se tek stol za stolni tenis. On je na šestom odjelu pomaknut u stranu, a centralno mjesto na ovom katu zauzima dio staklenog zida s pogledom na more:

- To je pogodnost – domeće pravosudni dok ulazimo najprije u dvokrevetnu, a zatim u ćeliju s osam ležaja. Onu u kojoj spava njih dvanaest, a koja se nalazi u pritvorskom dijelu, na istoku, nismo vidjeli.

Možda će koja zarađena kuna otići i za nabavku knjiga za zatvorsku knjižinicu u kojoj je oko 1700 naslova, od kojih zatvorenici i pritvorenici mjesečno pročitaju oko 200. Vole sve od Paola Coelha, čita se o alternativnim načinima življenja, popularni su krimići. U malenoj prostoriji za knjigama susrećemo muškarca koji u kartone članova knjižnice upisuje što su posudili.

- Vi ste knjižničar? - pitamo ga nakon što nam je objasnio da se prije otpusta zatvorenika provjerava i jesu li razdužili knjige koje su čitali.

- Ne, ja sam specijalist opće medicine – odgovara. Tad shvatismo da je to bivši liječnik kaznionice u Lepoglavi. Izdržava kaznu jer je osuđen da je od zatvorenika primao mito.

I zatvor u Puli ima svoju ambulantu. Ovisnici o drogama, a takvih je ovdje popriličan broj, za terapiju dobivaju Subutex. Taj se lijek stavlja pod jezik i nakon nekoliko minuta rastopi. Terapiju zatvorenici uzimaju uz prisustvo pravosudnih policajaca zato što se znalo dogoditi da zatvorenici tablete prodaju. Doduše, zna se to i sada dogoditi pa ima situacija da zatvorenik ne rastopi u ustima tabletu već proguta Subutex i, kako se u tom slučaju ne rastopi već ostane gotovo cio, zatim ga na silu ispovraća te proda za kutiju-dvije cigareta. I to je dio života iza rešetaka, baš kao i činjenica da se ponekad ovdje dogodi topla muška ljubav.

Trenutno takvih parova nema, barem ih nitko nije registrirao, niti je itko prijavio silovanje. Posljednja prijava za nasilni seks dogodila se kad optuženi nije tužitelju platio uslugu. Zaljubljene nije ulovila ni jedna od brojnih kamera u ovom zatvoru. Upravo zbog prije godinu postavljenog sustava video-nadzora Pula je proglašena najsigurnijim zatvorom. Snima se sve, osim ćelija. Snimke se čuvaju sedam dana, no ako se na njima vidi kakav incident, onda se čuvaju i duže - dok treba. Bez nadzora je i green-room kojeg ovaj zatvor ima. Snimati ovdje zapravo niti ne treba jer se ne radi ni o kakvom svečanom salonu već je riječ o takozvanoj gumenjari. U sobu bez prozora obloženu zelenom gumom, u kojoj vam ne vrijedi udarati glavom o zid, dovode se

zatvorenici na smirivanje. Tu mogu maksimalno ostati 24 sata, no najčešće im za predomišljanje treba od 15 minuta do dva sata. Nešto dalje od ove nepopularne nalazi se popularnija soba, ona za intimne trenutke zatvorenika. U njoj su bračni krevet i na ormariću stari kazetofon, malena kuhinjica te kupaonica. Baš kao i sve prostorije u zatvoru u Puli, i ova je soba pod ključem.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije