Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužena sedmorka

Hrvatske putovnice za 10.000 eura prodavali kriminalcima

putovnice (1)
Matija Topolovec/PIXSELL
22.03.2013.
u 17:36

Tijekom istrage se doznalo da su se krivotvorenim hrvatskim putovnicama koristili kriminalci poput Sretka Kalinića Zveri, koju je po svoju krivotvorenu putovnicu izdanu na ime Drago Cesar osobno došao u PUZ, te narkobosa Darka Šarića.

Kako su hrvatske putovnice dospijevale u ruke raznoraznih kriminalaca tema je kojom se godinu dana bave istražitelji u policijsko-uskočkoj akciji Border. A ta akcija sada je rezultirala optužnicom koja je podignuta protiv sedam osoba – Zvonka Šendulovića, Marijana Dominikovića, Marinka Tupaje, Bruna Margaretića, Zorana Rudničkog, Radojke Cvetković te Darka Gojića.

Prema optužnici, Šendulović se tereti da je od 2006. do kraja 2010. na području Hrvatske, Srbije i BiH organizirao ostale okrivljenike u grupu koja se bavila krivotvorenjem hrvatskih putovnica. Te putovnice prosljeđivane su kriminalcima diljem regije. Cijena za putovnicu bila je 10.000 eura, a Šenduloviću i ostalima na teret se stavlja da su krivotvorili 68 putovnica, “zaradivši” pri tome najmanje 680.000 eura.

Mozak cijele operacije bio je Šendulović koji bi s naručiteljima dogovorio izradu krivotvorenih isprava te bi od njih preuzeo njihove fotografije te polovicu dogovorenog iznosa. Prethodno bi pribavio podatke o osobama koje imaju hrvatsko državljanstvo, a nemaju putne isprave. Te su informacije u informacijskom sustavu MUP-a zatim provjeravali Margaretić i Rudnički koji su radili kao policajci u Osijeku te Radojka Cvetković, koja je bila zaposlena kao viša referentica u Odsjeku za putovnice u PU zagrebačkoj.

Kada su dobili sve potrebne podatke o osobama na čije ime namjeravaju napraviti putovnicu, krivotvorene su punomoći za njihovo podizanje, nakon čega su se s takvom punomoći putovnice mogle podignuti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u BiH i Srbiji. Za taj dio posla bili su zaduženi Šendulović te Dominiković i Tupaja, koji su radili u konzulatu u Orašju.

Inače, tijekom istrage se doznalo da su se ovako krivotvorenim hrvatskim putovnicama koristili kriminalci poput Sretka Kalinića Zveri, koju je po svoju krivotvorenu putovnicu izdanu na ime Drago Cesar osobno došao u PUZ,  te odbjeglog narkobosa Darka Šarića. 

>> Kriminalac iz Crne Gore koristio se s čak tri lažne putovnice

Komentara 7

MO
modovisisajteMaraschino
20:53 23.03.2013.

hoće netko kupit moju? treba mi para hitno za lijekove....

AA
aabbcc
18:21 22.03.2013.

. Mozak cijele operacije bio je .... ___________ Svima vama treba vise mozga, jer bez strucnih ljudi nema nista.

LU
Lujo123
18:17 22.03.2013.

Jedna od najpoznatijih afera u posljednjih 20-ak godina oko putovnica bila je ona vezana uz krađu tzv. mostarskog kontingenta od 900 putovnica iz hrvatskog konzultata u Mostaru 1999. godine. Tadašnji hrvatski konzul u Mostaru Ćiro Grubišić (kasnije osuđen na uvjetnu kaznu zbog zloporabe položaja i ovlasti jer je oštetio Hrvatsku za 200 tisuća eura) u medijima je tvrdio kako ondje nisu nestale putovnice već da u Mostar nisu stigli obrasci za izdavanje putnih isprava te da su na osnovi takvog propusta MUP-a RH razni kriminalci te bjegunci pred zakonom i mogli tada dobivati putovnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije