Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska zajednica županija: Pokrenuto rješavanje vlasništva nad domovima za starije i nemoćne

Županije posljednjih 16 godina vode brigu od domovima, osiguravajući znatna financijska sredstva iz proračuna, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk
27. siječnja 2021. u 16:54 0 komentara 136 prikaza
Online sastanak
Foto: Hrvatska zajednica županija
Pogledajte galeriju 1/3

Prošlu godinu obilježili su pandemija koronavirusa i potresi, ali i solidarnost koju su građani pokazali. Oko 5 milijuna kuna financijskih sredstava za potresom pogođena područja donirale su i županije, a Grad Zagreb je za gradove Petrinju, Glinu, Sisak, Hrvatsku Kostajnicu te općine Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko i Gvozd izdvojio po 300.000 kuna. Kako je istaknuto danas na online sastanku župana, donirani su stambeni kontejneri, vatrogasna vozila, psi tragači, prehrambeni proizvodi, odjeća, a ponuđen je i smještaj za sve koji su ostali bez svojih domova. 

Ilustracija Pogrešna procjena Vodeći njemački ekonomist: Evo gdje je EU pogriješio kod kupnje cjepiva

- Pomoć neće stati, ponovit ćemo analizu potreba u tim područjima i nastaviti raditi ono što radimo od prvog potresa u ožujku 2020. - a to je brza reakcija i pomoć na terenu, zaključeno je na sastanku ne kojemu se razgovaralo i o aktivnostima za nastavak decentralizacijskih procesa, između ostalog i inicijativi Hrvatske zajednice županija da se riješi pitanje vlasništva nad domovima za starije i nemoćne.

Vlada je krajem prošle godine donijela zaključak za uređenje zemljišnoknjižnog stanja na nekretninama koje koriste domovi za starije i nemoćne, s ciljem prijenosa prava vlasništva na osnivače domova – jedinice lokalne i područne samouprave.

"Decentralizacija, za koju se zalažemo godinama, mora biti primijenjena i na područje socijalne skrbi, posebice kada govorimo o domovima za starije i nemoćne. Županije posljednjih 16 godina vode brigu od domovima, osiguravajući znatna financijska sredstva iz proračuna, kako za redovito poslovanje, tako i za poslovanje van standarda ove ustanove“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

žičaru odgađao pet puta 'Megalomansku ljepoticu' koja stalno zapinje Bandić otvara tik pred izbore

Za potrebe izrade Nacionalnog plana za razvoj socijalnih usluga u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju provedena je analiza među županijama koja je pokazala okvir razvoja usluga koji će biti osnova za povlačenje europskih sredstava. Analizom su utvrđeni i prioriteti razvoja socijalnih usluga koji su, prema kategorijama stanovništva, usmjereni na stariju populaciju, ali i na usluge rane intervencije kod djece s neurorizicima do treće godine života.

"Važno je da dobro artikuliramo interese županija kako bi što kvalitetnije pokrile potrebe naših građana. Stavovi županija su usuglašeni bez obzira na brojne različitosti, što samo potvrđuje naše djelovanje prema nacionalnoj razini“, rekla je zamjenica župana Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.