Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promaknuća

Hrvatska vojska dobila tri nova generala

promaknuća (1)
MORH
27.05.2013.
u 17:20

Predsjednik je također promaknuo kontraadmirala Antu Urlića u čin viceadmirala

Oružane snage RH dobile su tri nova generala koje je predsjednik RH Ivo Josipović promaknuo povodom Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske. Riječ je o brigadirima Ivici Kinderu i Ivici Olujiću koji su promaknuti u čin brigadnog generala, te kapetanu bojnog broda Marileu Staničiću koji je promaknut u čin komodora (brig. gen. u Kopnenoj vojsci). Predsjednik je također promaknuo i zamjenika načelnika Glavnog stožera OSRH kontraadmirala Antu Urlića u čin viceadmirala (gen. pukovnik u Kopnenoj vojsci). Navedenim imenovanjima OSRH ima 28 časnika u činu generala.

Od navedenih visokih časnika koji su promaknuti javnosti je vjerojatno najpoznatiji Urlić, koji je prije dolaska na sadašnju dužnost bio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. Cijelu je karijeru proveo u mornarici, a od završetka Mornaričke akademije u Splitu 1977., preko uključenja u Domovinski rat kao dragovoljac 1991. do danas obnašao je niz dužnosti.

Komodor Staničić od listopada 2011. na dužnosti je načelnika Uprave za planiranje GS OS RH., karijeru je počeo na podmornicama kao navigacijski časnik te kasnije i zamjenik zapovjednika podmornice, a također je dragovoljac Domovinskog rata od 1991. Kao zapovjednik 156. brigade HV-a u listopadu 1992. sudjeluje u iskrcavanju u Konavle i zauzimanju položaja na graničnoj crti nasuprot Trebinju. Aktivno je bio uključen u aktivnosti sudjelovanjau Partnerstvu za mir, a nakon što je Hrvatska postala članicom NATO-a imenovan je čelnikom radnog tima za integraciju Oružanih snaga u NATO. Sudjelovao je u misiji ISAF u Afganistanu kao zapovjednik hrvatskog kontingenta.

General Kinder sudionik je Domovinskog rata kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, a jedan je od najobrazovanijih hrvatskih časnika, magistrirao je 1999. iz područja međunarodnog javnog i privatnog prava a doktorirao je 2011. na temu "Strane vojne baze - međunarodni aspekti". Uz više tečajeva i kraćih stručnih studija, završio je i Ratnu školu Kopnene vojske SAD-a, gdje je stekao i magisterij strategijskih studija. Jedan je od rijetkih hrvatskih časnika koji se školovao i u Kini gdje je završio Međunarodni tečaj na Školi za obrambene studije Sveučilišta nacionalne obrane Narodno-oslobodilačke vojske NR Kine. Prvi je hrvatski vojni izaslanik pri Ujedninjenim narodima u New Yorku, a od 1. siječnja je na dužnosti pročelnika Vojnog kabineta predsjednika RH. Bio je član Državne komisije za granice RH i Komisije Vlade za granice, a ima i zvanje stručnog suradnika na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je desetak znanstvenih i stručnih radova iz područja međunarodnog prava i međunarodnih odnosa.

General Olujić načelnik je Uprave za logistiku Glavnog stožera, a 2006. bio je prvi nacionalni vojni predstavnik RH u Savezničkom zapovjedništvu za transformaciju u američkom Norfolku gdje je, zajedno s časnicima NATO-a bio kreator integracijskog plana za prijemm RH u NATO. 2011. je proveo devet mjeseci u misiji ISAF u Afganistanu, gdje je utemeljio Školu Vojne policije u Kabulu za što je dobio pohvale američkih saveznika. 

>> 'Udruge nisu podržavale niti Domovinski rat, niti generale'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije