Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČUVANJE PRIRODNIH BOGATSTAVA

Hrvatska dobiva novi park prirode na području Hrvatskog zagorja

Jutarnja magla krasi brežuljke pored Varaždina
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
21.02.2024.
u 06:00

Intenzivno se radi na zaštiti Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske i Ravne gore na čijem će se području protezati park

Očuvanje kvalitete života i zdravlja ljudi kroz očuvanje seoskih domaćinstava i kulturno-povijesne baštine te ublažavanje trenda depopulacije samo su neki od ciljeva novog parka na području Hrvatskog zagorja čije se proglašenje očekuje u idućoj godini.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja jučer je, naime, izvijestilo kako se intenzivno radi na aktivnostima oko zaštite Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske i Ravne gore na čijem će se području protezati budući park prirode, o čemu se razmišljalo još 2009., a nakon što je tu ideju 2021. oživjelo više saborskih zastupnika, gradonačelnika i načelnika te dva župana, krenulo se u provedbu.

S Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom prošlog je mjeseca usuglašen obuhvat budućeg parka na površini od oko 31.000 hektara te održane konzultacije s predstavnicima 14 gradova i općina.

POVEZANI ČLANCI:

– Proglašenjem parka prirode očekuje se da prirodne i krajobrazne vrijednosti u sinergiji s bogatom kulturno-povijesnom baštinom postanu osnova razvoja ovog dijela Hrvatskog zagorja. Park prirode prilika je za prepoznatljivost i dodatnu promociju područja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, razvoj održivog turizma, rekreativnih sadržaja u prirodi, ukupan razvoj područja te veću i lakšu dostupnost EU fondova za financiranje projekata očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti – ističu iz Ministarstva. Parkovi prirode donose i nova radna mjesta i bolji gospodarski prosperitet čitavoga kraja.

FOTOGALERIJA Raskošna imanja u Hrvatskoj: Posjećivali ih velikani, a sada propadaju

Jutarnja magla krasi brežuljke pored Varaždina
1/41

– Uvjeti koje park prirode propisuje nešto su stroži u odnosu na uobičajene, no planska aktivnost svih dionika u procesu doprinosi prirodnoj ravnoteži, održivom razvoju, očuvanju prirodnih bogatstava te bioraznolikosti. Očuvana priroda jedan je od najvažnijih razloga doseljavanja mladih u našu općinu te prilika za sve da iskoriste ovakve uvjete za proizvodnju domaće hrane ili bavljenje turizmom – komentira svoje viđenje parka prirode Josip Beljak, načelnik općine Stubičke Toplice, čije je 80% površine obuhvaćeno Parkom prirode Medvednica. Iz Ministarstva gospodarstva kažu kako je prije proglašenja novog parka prirode potrebno dovršiti reviziju stručne podloge, izraditi geodetsku podlogu s preciznim granicama, provesti javni uvid i razmotriti primjedbe, a potom izraditi tekst zakona o proglašenju parka i provesti proceduru usvajanja u Saboru.

VIDEO Pula dobila prvu rotacijsku garažu u Hrvatskoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije