Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska će prvi put imati Zakon o potpomognutim područjima

Također, Zakonom o brdsko-planinskim područjima uvodi se oznaka "Hrvatski gorski proizvod“ te definira gorska iskaznica
06. prosinca 2018. u 16:59 3 komentara 282 prikaza
Gabrijela Žalac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Na sjednici Sabora u Karlovcu u saborsku proceduru upućeni su po prvi puta Zakon o potpomognutim područjima čija se problematika do sada rješavala u okviru Zakona o regionalnom razvoju te novi Zakon o brdsko-planinskim područjima.

Gabrijela Žalac Na čemu smo EK: Hrvatskoj nedostaje ljudi za fondove. Žalac: Situacija je zadovoljavajuća

U iduće tri godine novim zakonima je planirano gotovo 300 milijuna kuna za potpomognuta područja koja obuhvaćaju 304 jedinica lokalne samouprave i nešto više od 1,1 milijun stanovnika te 117 milijuna za brdsko-planinska područja koja obuhvaćaju 85 jedinica lokalne samouprave i 350 tisuća stanovnika.

Time se po prvi put u Republici Hrvatskoj ciljano ulažu sredstva u potpomognuta i brdsko-planinska  područja te se osigurava sustavna kontrola provedbe zakonskih mjera, s ciljem jačanje konkurentnosti i razvojnih potencijala tih područja, a kojima se uređuje gospodarstvo, socijalna i demografska politika, stambeno zbrinjavanje i jačanje administrativnih kapaciteta. 

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić IVAN BOSANČIĆ Plan za procvat Vinkovaca: Uložit ćemo 400 milijuna kuna

Novim zakonima uvode se programi i projekti namijenjeni isključivo tim područjima, posebni kriteriji za potpore iz EU fondova te poticanje zelene proizvodnje i potrošnje javne nabave. Također, Zakonom o brdsko-planinskim područjima uvodi se oznaka "Hrvatski gorski proizvod“ te definira gorska iskaznica.
 
"Konačno ćemo imati zakone koji će se baviti problematikom potpomognutih i brdsko-planinskih područja, a s ciljem jačanja konkurentnosti na tim područjima. Uvjerena sam kako će nove mjere pridonijeti njihovom gospodarskom i socijalnom razvoju, u skladu s njihovim prostornim posebnostima. Također, u slučaju da se radi o istim mjerama koje se predviđaju po jednom i drugom zakonu, jedinice lokalne samouprave ostvaruju pravo prema onom zakonu koji je za njih povoljniji“, istaknula je ministrica Žalac.

>> Pogledajte kako su oporbeni zastupnici zauzeli govornicu

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Deleted user:

    Hgpž..ministrica je prava prototip iz plemena hdzejaca...hrvatska gorska punukrvna zena...

  • antonelić:

    naša ljepotica gabrijela , tzv." hrska godzila " trebala bi hitno ovjeriti jamstvenu karticu kod javnog bilježnika pa će gorski kotar konačno krenuti u eru blagostanja ... pa zar nije i fake doktor sanader izdao jamstvenu karticu pa smo završili ... prikaži još!i među najprosperitetnijim nacijama u europi ( između bugarske i albanije ) ...