Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN BOSANČIĆ

Plan za procvat Vinkovaca: Uložit ćemo 400 milijuna kuna

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
29.11.2018.
u 22:46

Umirovljenici će dobiti božićnice, a mlade obitelji parcele za svoje domove

Umjerena klima, plodna polja, šume bogate divljači i pitka voda od davnina su privlačili ljude da žive na prostoru današnjih Vinkovaca.

Tijekom 8000 godina, za koliko se zna da traje kontinuirani život na području Vinkovaca, grad je rastao i razvijao se, a u svojoj prošlosti dao je niz poznatih osoba među kojima i dva rimska cara. U bivšoj državi postao je i središnje željezničko čvorište ovoga dijela Europe.

Domovinski rat uzeo je svoje kada je grad platio cijenu agresije. U međuvremenu došla je i prošla gospodarska kriza, koja je također uzela svoj danak.

Međutim danas, 27 godina poslije rata, u Vinkovcima ponovno ide naprijed. Radi se puno, a što je još važnije – uskoro počinje provedba niza projekata koji će Vinkovcima i njegovim građanima donijeti novu višu kvalitetu života.

– U tijeku je provedba ili uskoro trebaju početi radovi na nizu gradskih projekata vrijednih više od 400 milijuna kuna. Radi se i gradi u svakom dijelu grada. Vide to i građani koji pozdravljaju te naše napore da Vinkovcima vratimo nekadašnji sjaj i značaj – kaže gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Bez političkih igrica

On je nakon četiri godine na mjestu zamjenika gradonačelnika Vinkovaca prije godinu i pol pobijedio na izborima i postao gradonačelnik najvećeg grada u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Optimistično je najavio da 70 posto javnih investicija na području grada planira realizirati pomoću fondova EU. Složio je novu ekipu na čelu grada, počeli su se pisati i realizirati projekti što je dovelo do toga da su Vinkovci zauzeli četvrto mjesto na listi hrvatskih gradova s najvećim udjelom iskorištenih sredstava iz fondova EU.

Veliku ulogu odigrala je i gradska Agencija za razvoj i investicije VIA koja je tijekom pet godina uspješno prijavila 115 projekata ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna.

Vinkovački gradonačelnik ističe i veliku podršku ministrice Gabrijele Žalac, inače Vinkovčanke, koja im pomaže svojim znanjem, sugestijama i iskustvom. Kaže da je stoga smatra dijelom tima za bolje Vinkovce.

Sve to doprinijelo je da je niz projekata o kojima se godinama unazad glasno razmišljalo, koje se planiralo i spominjalo, ali od toga se nije dalje odmaklo, trenutačno u nekoj od različitih fazi provedbe.

– Odmah nakon što sam postao gradonačelnik, rekao sam da me ne zanimaju nikakve političke igre i igrice, nego samo projekti od kojih će naši građani imati koristi i koji će značiti bolji i kvalitetniji život u Vinkovcima. Mislim da idemo u dobrom smjeru, a to pokazuju i dokazuju svi ti odobreni projekti iako me to ne zadovoljava sasvim jer znam da može i mora biti još bolje. Ima još jako puno prostora, a i Vinkovci kao grad imaju golem potencijal. Trebamo to iskoristiti na najbolji mogući način. Najgore je iza nas i siguran sam da ćemo uspjeti – ističe Bosančić.

Kad je riječ o projektima koji se provode ili se početak njihove provedbe očekuje svakoga dana, upućuje na projekt Aglomeracije – poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području grada Vinkovaca.

Radi se i na unapređivanju prometnog sustava grada pa se tako sređuju prometnice, ali i gradi istočna obilaznica koja će konačno riješiti pitanje gužvi u gradu. Gradit će se, napokon, i nadvožnjak na lokaciji Duga ulica – Borinačka ulica, projekt koji se Vinkovčanima obećava više od 20 godina, Poduzetnički inkubator, nova Gradska knjižnica, šetnica uz obalu Bosuta… Obnavljaju se dječji vrtići, škole, dječja igrališta, sportski tereni, središnji gradski park, Sokolski dom…

Golema sredstva bit će uložena i u modernizaciju željezničke pruge Vinkovci – Vukovar.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić
1/5

Bosančić posebno ističe Projekt Vinkovačka obitelj koji je spominjao u vrijeme izborne kampanje, a koji je, kako kaže, zaživio u pravom smislu riječi.

– Ideja mi je bila da svatko iz obitelji na neki način bude „dotaknut“ gradskim proračunom. Nešto mora biti za djecu, nešto za roditelje, a nešto za bake i djedove. Svi mi živimo ovdje i svi nešto moraju dobiti iz proračuna – objašnjava Bosančić.

Tako grad djeci sufinancira boravak u vrtićima, a i novčana naknada za novorođeno dijete podignuta je s tisuću na dvije tisuće kuna.

Učenicima prvih razreda osnovnih i srednjih škola s po tisuću kuna sufinancira se nabava knjiga, a djeci od drugih do osmih razreda osnovnih škola grad sufinancira nabavu knjiga s po 500 kuna. Svi studenti koji su ispunili uvjete dobili su stipendije.

Kad je riječ o umirovljenicima, njima su osigurane božićnice.

Bosančić je posebno istaknuo projekt dodjele parcela mladim obiteljima po posebnim uvjetima. Za tu namjenu osigurano je zemljište u gradskoj četvrti Mirkovcima u kojima će mladim obiteljima biti osigurano 57 parcela. Prema planu, obitelji s jednim djetetom plaćat će parcelu s 25 posto popusta, obitelji s dvoje djece imat će popust od 50 posto, s troje djece 75 posto, a obitelji s četvero djece imat će popust od 99 posto ukupne cijene te parcele.

Parcele će biti po povoljnim cijenama pa će i obitelji bez djece moći povoljno kupiti zemljište na tom prostoru. Budući da se parcele nalaze u Mirkovcima, razgovara se i sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje da se tim obiteljima omogući i sufinanciranje građevinskog materijala za gradnju kuće.

Gradske komunalne tvrtke u okviru svojih mogućnosti osigurat će sve potrebne priključke. Svi oni imat će jedini uvjet da barem deset godina žive na tom području. To je, kako kaže Bosančić, jedna konkretna mjera koja će poboljšati demografsku sliku Vinkovaca.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić
1/8

– Sve što radimo na neki je način i demografska mjera, pa tako i te parcele. Cilj nam je kvalitetnijim životom i uvjetima života zadržati stanovnike u gradu, posebno mlade koji su naša budućnost. Inače, prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, u Vinkovcima trenutačno živi 2000 ljudi manje nego što ih je bilo po popisu 2011. godine. Odselile su se 5553 osobe, ali i doselile su se 4783 osobe koje danas rade, školuju se i žive u Vinkovcima – kaže Bosančić.

Sve te mjere doprinijele su da je u Vinkovcima ove godine sto zaposlenih više nego lani. Stopa nezaposlenosti u listopadu je iznosila 9,9 posto.

Gradske vlasti očekuju puno i od projekta gradnje Poduzetničkog inkubatora prema kojem će poduzetnici moći nekoliko godina poslovati pod posebnim uvjetima i tijekom tog razdoblja tvrtke bi stale na noge.

Da potencijala ima, govore i primjeri iz vinkovačkog Tehnološkog parka u kojem posluju i neke IT tvrtke koje surađuju s gigantima iz svjetske autoindustrije. Te su tvrtke po svojim kvalitetama i odrađenim poslovima poznate širom svijeta. Tu ističu kvalitetnu suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom i njezinim predsjednikom Lukom Burilovićem koji je također Vinkovčanin.

Najstarije naselje u Europi

Dodao je i da u budućnosti Vinkovce vidi kao grad u kojem posluje niz tvrtki koje će zapošljavati do 20-ak radnika i koje će predstavljati gospodarsku kralježnicu grada.

Stoga gradske vlasti razmišljaju i o pokretanju Visoke škole za informacijsku tehnologiju, što bi bila svojevrsna baza daljnjeg razvoja grada. Ta škola osiguravala bi kadrove za postojeće i nove IT tvrtke.

Za pokretanje škole osigurana je većina potrebnih preduvjeta tako da bi ona mogla zaživjeti već iduće akademske godine. Međutim, ne smiju se zaboraviti ni postojeće tvrtke koje već posluju u gradu, a u kojima radi velik broj građana. Tu posebno ističe tvrtke u sklopu HŽ-a, Spačvu, Dilj, PIK Vinkovce ali i niz građevinskih tvrtki koje Vinkovce pozicioniraju na sam vrh u Hrvatskoj kada je riječ o toj oblasti.

Čelnik grada ističe da u Vinkovcima radi 42 posto od ukupnog broja zaposlenih u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kaže i da jako puno kvalitetnih informacija dobiva od samih građana izravnim kontaktima s njima.

– Rekao sam im i da želimo na kvalitetniji način iskoristiti turistički potencijal Vinkovaca koji je s 8000 godina kontinuiranog života najstarije naselje u Europi. Turisti u svakom dijelu grada moraju znati da se ovdje živi već 8000 godina. Puno ulažemo i u razne manifestacije koje se odvijaju cijele godine – zaključio je Bosančić.

POGLEDAJTE VIDEO: Premijer i članovi Vlade na 5. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Komentara 2

MU
mulag
06:44 30.11.2018.

di ćeš namaknut

VI
virtual1
19:04 30.11.2018.

i pokrasti bar 30% haha. kod ovakvih projekata kilometar asfalta košta milijun. Budite fer i šutite dok kradete, te vaše fore nitko ne puši. Kako u saboru kradu pristojno u tišini, učite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije