Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za spas eura

Hrvatska će možda dvaput morati ratificirati ugovor

euro kovanice
VL
07.12.2011.
u 23:00

Hrvatski predstavnici od ponedjeljka će sudjelovati kao aktivni promatrači na gotovo svim radnim tijelima unutar EU

Hrvatska bi do stupanja u članstvo u Europsku uniju možda mogla i dvaput ići na ratifikaciju: prvo svog pristupnog ugovora, a kasnije promijenjenog Ugovora EU, koji će se možda mijenjati da bi se spasio euro.

Odluči li Vijeće EU ovoga tjedna podržati promjene "ustava", odnosno Ugovora EU, i ako se te promjene budu uvodile tijekom duljeg razdoblja, nakon što Hrvatska provede referendum i ratificira svoj pristupni ugovor, Hrvatska će u tom slučaju morati ponovno ići na ratifikaciju, ovaj put promijenjenog Ugovora EU. Objasnio je to visoki izvor iz Europske komisije odgovarajući na pitanje Večernjeg lista što će se dogoditi ako se Unija znatno promijeni nakon što u petak s njome potpišemo ugovor o pristupanju.

Visoki izvor iz Komisije objasnio je što će se događati između ovog petka i 1. srpnja 2013., kad Hrvatska postaje punopravna članica EU. Provodit će se nadzor, tzv. monitoring, nad rezultatima reformi koje je provela Hrvatska, posebno u pravosuđu, brodogradnji i spremnosti za Schengen. Počet će i arbitraža sa Slovenijom o granici u Savudrijskoj vali (Piranski zaljev), gdje Komisija također ima ulogu kao tijelo koje predlaže listu arbitražnih sudaca s kojeg će Slovenija i Hrvatska moći izabrati njih troje.

Hrvatski predstavnici od ponedjeljka će sudjelovati kao aktivni promatrači na gotovo svim radnim tijelima unutar EU. Nekoliko je iznimaka: primjerice, kad Vijeće EU raspravlja o Hrvatskoj, hrvatski predstavnik nije pozvan na taj dio rasprave.

Komentara 5

OB
-obrisani-
23:11 07.12.2011.

Ma znao sam ja da je onaj prvi bio bofl

PR
promatrac1965
00:54 08.12.2011.

Sto se mene tice, Hrvatska si moze ustedjeti troskove referenduma. I jednog i drugog. Tko pametan ide na tulum kad se pometaju ostatci? Smetlari.

OR
ordinaryhandsome
06:22 08.12.2011.

Ma kakav EU, zaboravite, pa vidi se iz aviona da će riknut ta debela baba lol... Dakle, nema euro-šminkanja, treba se primit posla :P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije