Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZ HULJIĆEVE MEDITERANSKE ZVUKE

Hrvati u Austriji svečano obilježili Dan državnosti RH i 10. godišnjicu ulaska u EU

U Beču obilježen Dan državnosti RH i 10. obljetnica ulaska Hrvatske u EU
Foto: Snježana Herek
1/8
20.06.2023.
u 17:44

Goste je uvodno pozdravio župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, koji je bio ovogodišnji pokrovitelj proslave Dana hrvatske državnosti u Austriji

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i 10. godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, predstavnik Stalne misije RH pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Ujedinjenim narodima (UN)i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanik Mario Horvatić i vojni izaslanik, brigadir Mijo Ćubić upriličili su u ponedjeljak u povijesnoj palači Kursalon Hübner u Beču, svečani prijem.

Prijem je počeo austrijskom, hrvatskom i europskom himnom. Austrijsku i europsku otpjevao je naš poznati tenor u Beču Luka Gudelj, a hrvatsku, mlada splitska pjevačica Lorena Bućan, koja je bila gošća na bečkom koncertu Tončija Huljića. Huljić je naime, uoči svog koncerta svojim sjajnim orkestrom i zvucima Mediterana glazbeno uveličao prijem i slavlje Dana državnosti RH, na kojem je nazočilo preko 400 gostiju i uzvanika, među njima veliki broj diplomata i vojnih izaslanika, akreditiranih u Austriji. Ali i političara, gospodarstvenika i kulturnih djelatnika iz hrvatskog i austrijskog javnog života, te predstavnika Hrvatske katoličke misije u Beču na čelu s fra Josipom Korenom, kao i predstavnika hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga u Austriji.

Skupu je bila nazočna i austrijska državna tajnica za turizam Susanne Kraus Winkler. Među gostima bio je i zastupnik u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta Niki Berlaković i drugi austrijski uzvanici.

GALERIJA U Beču obilježen Dan državnosti RH i 10. obljetnica ulaska Hrvatske u EU

U Beču obilježen Dan državnosti RH i 10. obljetnica ulaska Hrvatske u EU
1/8

Goste je uvodno pozdravio župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, koji je bio ovogodišnji pokrovitelj proslave Dana hrvatske državnosti u Austriji.

“Pozdravljam sve vas u Beču, u srcu kulture Europe i želim se zahvaliti svima koji su omogućili da predstavimo povijesno-kulturnu baštinu Splitsko-dalmatinske županije protekla dva dana u Beču i Badenu. Proteklih dana je to bila Viteško alkarsko društvo, jedna od najstarijih kulturnih udruga na području Europe, stara preko 308 godina, a danas su ovdje predstavljamo hrvatskom gastro-eno ponudom. Promotori su mladi ugostitelji, kuhari i konobari iz Splitsko-dalmatinske županije, naša budućnost, koji su kuhali, servirali i pripremali ovaj prijem. Svi oni nose perjanicu gospodarstva i turizma ove najveće i najljepše hrvatske županije”, rekao je splitsko-dalmatinski župan.

Nakon toga nazočnima se je obratio veleposlanik za multilateralu Mario Horvatić, zahvalivši se na odazivu brojnim svojim kolegama i diplomatima. Pobrojavši sva dosadašnja postignuća Hrvatske u 10. godina članstva naše zemlje u EU predstavnik Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču je rekao:

“Hrvatska ove godine proslavlja 10. obljetnicu ulaska u Europsku uniju, a sljedeće će godine obilježiti 15 godina od svog ulaska u NATO savez”, naglasio je, između ostalog, veleposlanik Horvatić. Ukazao je na međunarodnu afirmaciju naše zemlje i članstvo Hrvatske u brojnim međunarodnim organizacijama.

VEZANI ČLANCI:

Veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić je najavivši mediteranski glazbeni okvir prijema i nastup poznatog hrvatskog hit skladatelja i glazbenika Tončija Huljića rekao kako je “Europa s Mediteranom usko povezana”.

“Hrvatska je najmlađa članica Europske unije i uskoro obilježava 10. obljetnicu svog ulaska u EU, u koju je ušla 1. srpnja 2013. godine. Bio je to povratak Hrvatske u europsku obitelj, kojoj je oduvijek pripadala. A ovi zvuci Mediterana također ukazuju na europsku obitelj i zajedništvo s mediteranskim zemljama, Italijom, Grkom itd. I na ujedinjenu Europu, koja se je pokazala međunarodnim uspješnim projektom”, istakao je Glunčić. Potom je zahvalio Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu Bobanu, te svim mladim ugostiteljima iz Turističke škole u Splitu na njihovom ogromnom angažmanu oko proslave Dana državnosti RH  i specijalitetima koje su ponudili Hrvatima i njihovim stranim prijateljima u Beču.

Hrvatski veleposlanik je također zahvalio i uspješnom hrvatskom poduzetniku u Austriji Josipu Šušnjari, koji već 35 godina upravlja bečkim Kursalonom i uvijek iznova ga daje Hrvatima na raspolaganje za njihove proslave. Potom je uslijedio kratki glazbeni koncert Tončija Huljića i njegovog sjajnog orkestra i gostiju, uz impozantan nastup Lorene Bućan. Sve izvođače publika je nagradila burnim pljeskom za mediteranske impresije i dašak hrvatskog mora, koji su im Splićani donijeli u srce jučer užarenog Beča. Na sreću prijem je bio u palači, u rashlađenom prostoru, jer vani u gledalištu u parku Kursalona, gdje se je muziciralo, pržilo je sunce i temperatura je bila oko 30 stupnjeva.

Onaj pravi, cjelovečernji koncert Tončija Huljića, bolje rečeno glazbeni spektakl pod nazivom “Meditteraneo”, sa specijalnim gostima, Jelenom Rozgom, Petrom Grašom, Hanom Huljić i Lorenom Bućan počeo je, nasreću, tek u 22 sata navečer. I bio je “pun pogodak”.

Komentara 1

DU
Deleted user
18:33 20.06.2023.

Hrvatska drzava mora biti iznad svih nas njenih obozavatelja i svih ostalih...mvp treba tuđmanizirati i croatizirati i dejugoslavenizirati...koliko djece hrvatskih branitelja je zaposleno u veleposlanstvima pod uvjetom da udovoljavaju uvjetima..itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije