Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekaju svoju dozu iz rusije

Hrvati se prijavljuju za cijepljenje Sputnjikom u malom mjestu u BiH. Već se zna i cijena

Cijepljenje protiv gripe
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
15.02.2021.
u 08:33

Epidemiologinja Andrea Jurić, direktorica kantonalnog Zavoda iz Gruda, uspjela ono što ni velike države nisu. Preskočila je uobičajeni birokratski državni aparat. Uspjela je stupiti u direktnu svezu s ruskim proizvođačem Sputnjika i dogovoriti nabavku 20 tisuća doza

Određeni broj naših građana za punu, dvostruku dozu cjepiva ruskog proizvođača, predbilježio se u Grudama u BiH. U zadnja dva tjedna formirala se lista narudžbi za Sputnjik cjepivo. Do petka navečer na njoj je bilo zapisano više od pet tisuća imena, od čega i stotinu građana iz Republike Hrvatske.

Slobodna Dalmacija piše kako je tekao razgovor s medicinskim osoblje iz Zavoda za javno zdravstvo Grude, s linije dežurnog telefona otvorenog samo za predbilježbu za cijepljenje.

- Iz Hrvatske ste, ma daaaa, možete se predbilježiti, trebaju nam samo vaši podaci da vas upišemo. Ne, ne, nema veze što ste iz Hrvatske, slobodno vas možemo upisati. Cijena cjepiva će se kretati između 25 i 40 konvertibilnih maraka po dozi, da, da, komercijalne je naravi. Ne plaćate odmah, tek kada dođete ovdje na cijepljenje. Plaća se ljekarni, mi preuzimamo doze za taj dan po planu cijepljenja i izdajemo račun korisnika. Trebaju nam samo vaši podaci, to je to. Na red za cijepljenje se dolazi kako ste se naručili. Daa, ima još Hrvata u predbilježbi, saznalo se očito, proširilo se, počeli su pozivi - ispričala je ljubazno sestra.

Epidemiologinja Andrea Jurić, direktorica kantonalnog Zavoda iz Gruda, uspjela ono što ni velike države nisu. Preskočila je uobičajeni birokratski državni aparat. Uspjela je stupiti u direktnu svezu s ruskim proizvođačem Sputnjika i dogovoriti nabavku 20 tisuća doza. Dovoljno za dvije ture cijepljenja deset tisuća osoba.

Ostaju još samo dvije stvari, to da Federalno ministarstvo zdravstva BiH odobri hitnu dozvolu za uvoz, i ruski proizvođač ispuni zadanu obvezu. S te dvije zadnje karike u lancu, Sputnjik u Grude po svim propisima transporta stiže do kraja trećeg, početkom travnja mjeseca.

Video: Uzavrelo na presici Stožera. Alemka Markotić: "Barem jedno od vas tu se cijepilo preko reda"

- Jesmo, hrabri smo, pioniri smo velikog projekta. Nisu nam vjerovali, rugali su nam se, brojni su bili skeptični misleći kako to da županija nalik našoj, preuzima na svoja pleća zadatak koji bi trebala napraviti država. Ali trebala nam je alternativa. Morala sam nešto pokušati. Stvorio se tim ljudi u Zavodu koji već nekoliko tjedana ne staje. Gorimo, izgaramo, u Zavodu smo po cijeli dan. Ali rekli smo, moramo narodu, federaciji nabaviti cjepivo - veli dr. Jurić.

Iz Hrvatske su prijavljeni građani mahom iz Zagreba. Očito je kako je tu, lokalizirano, procirkulirala vijest o projektu iz malih Gruda.

Ključne riječi

Komentara 14

JA
Jadranko
14:04 15.02.2021.

Prijava danas, isporuka za dvije godine, a možda ni tada. Dok na putu od Rusije do Hercegovine svatko uzme svoju proviziju, na odredište stižu prazne bočice.

MI
mile06
10:14 15.02.2021.

Zasto vi Novinari pisete tolike Lazi i tko vas placa ta to radite Sramite se Ljigavci jedni

JA
Jadranko
09:30 15.02.2021.

Ja uzimam samo moju Zenicu. Sva druga cjepiva imaju zastarjele čipove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije