Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Hrvati otkrili molekulu vrijednu milijune dolara!

Očekuje se da će bolesnicima lijek omogućiti da znatno duže očuvaju funkciju bubrega i odgode početak dijalize.
25. studenoga 2009. u 20:57 42 komentara 18 prikaza
Genera

Prvi put nakon otkrića Azitromicina, odnosno antibiotika Sumamed, vodeća svjetska farmaceutska kompanija preuzima prava za razvoj novoga lijeka od hrvatskih znanstvenika.

Između hrvatske biotehnološke kompanije Genera i američkog Pfizera potpisan je ugovor čija se financijska vrijednost mjeri u milijunima dolara. Američka kompanija kupila je licencirana patentna prava na otkriće o proteinu te će razvijati lijek za bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega.

Očekuje se da će bolesnicima lijek omogućiti da znatno duže očuvaju funkciju bubrega i odgode početak dijalize, za što danas nema specifičnoga lijeka. Bolesnici bi godišnje primili dvije ili tri potkožne injekcije novoga lijeka (antitijela) i duže vrijeme bi normalno živjeli bez dijalize.

Produljuje životni vijek

– Analizirajući uzorke krvi zdravih osoba i bolesnika s kroničnom bolesti bubrega znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otkrili su da u krvi obiju skupina cirkulira protein astacin-toloid, ali da ga u bolesnih ima znatno više, gdje šteti tkivu bubrega i istovremeno ubrzava oštećenje funkcije bubrega.

Dalje smo dokazali da antitijelo koje smo proizveli potiskuje štetno djelovanje spomenutog proteina u štakora s oštećenom funkcijom bubrega, da znatno produžuje životni vijek, smanjuje smrtnost, a funkcija bubrega ostaje dobro očuvana.

Ukratko, izoliran je astacin-toloidni protein iz krvi bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega, a njegova neutralizacija usporava daljnji gubitak funkcije bubrega! – objašnjava prof. dr. Slobodan Vukičević, a kao jednu od najistaknutijih sudionica istraživanja izdvaja doc. dr. Lovorku Grgurević.

Potvrđeni rezultati

– Riječ je o otkriću svjetskih razmjera koje bi moglo imati golemo značenje za kliničku praksu i revolucionarom koraku u liječenju bolesnika sa smanjenom funkcijom bubrega – istakao je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Davor Miličić.

Ponosan je jer je istraživanje započelo 2004. u okviru “Tehnologijskog projekta” koje je Ministarstvo znanosti odobrilo prof. Vukičeviću, voditelju Laboratorija za mineralizirana tkiva; suradnjom MF-a i Genere došlo je do otkrića koje je zaštićeno patentom u svim državama svijeta.

U Pfizerovim laboratorijima potvrđeni su rezultati hrvatskih znanstvenika. Štakori s kroničnim zatajenjem bubrega tretirani antitijelima protiv djelovanja astacin-toloid proteina živjeli su tri puta duže od netretiranih štakora. Količina ožiljkastog tkiva u bubregu bila je znatno manja, a funkcija bubrega bolje očuvana.

Doris Pinčić Rogoznica i Boris Rogoznica
snimili ih
Doris Pinčić i Boris Rogoznica uhvaćeni zajedno: 'Razlog nije razvod braka'
Zabavi se
Riješi kviz i doznaj kakav si frend, a one najkreativnije Aircash daruje s 500 kuna
  • BrankoH:

    Svaka čast pronalazačima! Takve vijesti stavljajte na naslovnice, ljude koji se ponose radom i znanjem, a ne razmažena derišta bogatuna! (Radeljaka & co)

  • -obrisani-:

    25.11.2009. u 21:16h EU@Janez je napisao/la: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, .. ali sva ta otkrića se mogu sakriti pred ZLObenskim da je cijela Savudrijska vala njihova i da imaju stik s otvorenim morem :)))))))))))))))))))))).

  • -obrisani-:

    Hrvati otkrili molekulu vrijednu milijune dolara! Pa to nije ništa, čak ni Nikola Tesla nije ništa. Največe odkriče Hrvata u istoriji nauke je činjenica \"More je Kopno\"..Tu je čudesno domoljubno odkriče koje če izazvati revoluciju posvuda po svijetu. Naime sada ... prikaži još! i Švica, Austrija, Mađarska pa čak Srbija imaju more zaslugom otkriča \"More je kopno\"..Tako nešto jednostavno i suštinski može shvatiti samo jedan božji i pošten narod poput Hrvata.