Naslovnica Vijesti Crna kronika

Hrvat koji je opljačkao katarskog šeika poznat je po spektakularnim pljačkama

Vinko Tomić je već diljem svijeta pod raznim imenima služio kazne za spektakularne pljačke, a trenutno ga traži i švicarska policija zbog krađe nakita vrijednog 8 milijuna švicarskih franaka iz 2011.
09. studenoga 2018. u 08:13 4 komentara 4361 prikaza
Uhićeni pljačkaši dragulja
Foto: MUP
Pogledajte galeriju 1/3

Trag koji su policajci slijedili nakon pljačke nakita katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija s izložbe u Veneciji u siječnju ove godine, a koja se povezuje s kriminalnom skupinom Pink Panther, doveo je u Zagreb. Hrvatska je policija jučer objavila kako je, u koordiniranoj akciji s talijanskom policijom, uhitila četvoricu kriminalaca, među kojima je i 60-godišnji državljanin Hrvatske i BiH Vinko Tomić.

Uhićeni pljačkaši dragulja Ukrali šeikov nakit Jedan od uhićenih Hrvata povezan s velikim krađama Pink Panthera

On je već diljem svijeta pod raznim imenima služio kazne za spektakularne pljačke, a trenutno ga traži i švicarska policija zbog krađe nakita vrijednog 8 milijuna švicarskih franaka iz 2011.

- Moje su selo napali 1992. i potpuno ga uništili. Cijela mi je obitelj preko noći ostala na cesti. Jedina mi je nada bila da odem i zemlje i učinim sve da pomognem obitelji da preživi - pisao je tako Vinko Tomić još 1995. sucu na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku više od milijun dolara vrijednih Piaget satova.

Tad se, doduše, predstavljao Vinko Osmakčić, a uvid u taj spis otkriva detalje o njegovu životu. Borio se u ratu u BiH, dok su mu majka i brat prebjegli su u Hrvatsku. Tomić je ranjen, nakon čega odlazi u Zagreb, a potom u Njemačku, gdje ne može naći posao. A onda je posao našao njega. Počeo se baviti kriminalom i time uzdržavati obitelj. Štoviše, napomenuo je njegov odvjetnik, novcem od pljački uzdržavao je brata dok je ovaj u Zagrebu studirao arhitekturu, a i obnovio je kuću u BiH. U nju se ne može vratiti, kazao je, jer je okoliš miniran.

zlato U kućnom pritvoru Slovenac optužen za pljačku zlata iz Eurotowera: 'Ženi je zavezao noge i ruke, na usta stavio maramu'

Tomića su uskoro počeli povezivati s poznatom međunarodnom bandom kradljivaca dijamanata, iako taj podatak nije potvrđen. Drskim krađama privukli su pozornost javnosti, a kad je policija 2003. pronašla jedan od dijamanata ukradenih u Londonu kod sumnjivca koji ga je sakrio u kutiju s kremom, paralela s istim trikom u filmu Blakea Edwardsa o inspektoru Clouseau donijela im je naziv Pink Panther, Bivši Interpolov glavni tajnik Ron Noble usporedio je Pink Panther s terorističkom organizacijom - mreža ima desetke, ako ne i stotine sudionika, rade u malim ćelijama a predvodi ih misteriozna glavešina. Većina pripadnika je iz bivše Jugoslavije, borili u ratu, svatko na svojoj strani, a onda su krenuli na zapad i završili kao kriminalci. I surađuju. Od svake pljačke dobivaju postotak , dok plijen predaju dalje.

- Gotovo da je riječ o umjetnost. Krađa bez nasilja, bez oružja, bez ikakvih strke. Rade kao dobro podmazani stroj - divio im se jedan američki detektiv. Kao dokaz ingenioznosti navodi da su jednom su obojili klupu ispred draguljarnice u Parizu neposredno prije nego su je opljačkali. Svježa boja trebala je spriječiti prolaznike da sjednu na nju i svjedoče krađi.

Raznesen bankomat u mjestu Čavle Prilika čini lopova Raznijeli bankomat u Čavlima kod Rijeke

Ritam zločina zabilježila je nadzorna kamera draguljarnice u Las Vegasu 2002. godine. Tu je trgovinu pohodio dva, tri puta visok, uglađen muškarac. Kad bi odlazio, pozdravio bi sa "ciao", pa su prodavačice pretpostavljale da je Talijan. I tog jutra je navratio, kao i dan ranije. Prodavačicu je upitao za nakit iz izloga, lagano je primio za struk i izveo iz dućana. Točno 15 sekundi nakon njega, ušao muškarac s beretkom, te započeo razgovor s drugom prodavačicom. Četiri sekunde kasnije, ulaze još dvojica. Osoblje je zaokupljeno "kupcima" i ne primjećuju da su se ovi strateški poredali uz izložbenu vitrinu. Nešto po njoj petljaju, možda čak i podižu ili režu. Kako god, odlaze. Slijedi ih muškarac u beretki. Točno 3 minute i 52 sekunde nakon što je ušao, odlazi i prvi muškarac. Dućan ostaje prazan. Bez kupaca, ali i bez ogrlice od platine, crnog koralja i dijamanata vrijedne milijun dolara. Kada su pljačkaši dolijali, jedan od njih - onaj uglađeni, predstavio se kao Jure Markelić i pod tim imenom odslužio kaznu.

pljačkaši UPADALI U DOMOVE Hrvatske pljačkaše uhitili na španjolskoj obali: Uhićene žene stručnjakinje za provaljivanje vrata

No 3 minute i 52 sekunde Las Vegasa zapravo je sporije od prosjeka za modus operandi Pink Panthera. U Tokiju su 2004. ukrali ogrlicu vrijednu 31,5 milijuna dolara za manje od minute. Tri godine kasnije uvezli su se autima u lobi trgovačkog centa u Dubaiju, iskočili iz njih i ugrabili dijamante vrijedne 3,5 milijuna dolara i nestali za 55 sekundi. Ritam im je pao u Veneciji - za tu im je pljačku trebalo čak pet minuta.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

 • istina_boli:

  Ajd ne baljezgajte gluposti. Spektakularna pljacka je ona u kojoj te ne uhvate, a ovaj tupan je samo zeljan medijske promocije.

 • Avatar premijer
  premijer:

  Neki rođo Ante Tomića.

 • trade_mark:

  dao bih se kladiti da je Vinko Tomić neki počasni član hadezeja.