Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJSTARIJI U EUROPI

Hrast star 340 godina postaje turistička atrakcija

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Vedran Balen
1/2
23.09.2015.
u 13:10

U prašumi Prašnik uz novac iz europskih fondova gradit će se edukacijski centar, poučne staze, vidikovci priznanje šefa "Ispričavam se što smo iznevjerili povjerenje milijuna ljudi, nikad više ne smijemo manipulirati"

U zelenoj oazi u srcu Slavonije, u prašumi Prašnik kod Nove Gradiške, raste najveći i najstariji hrast lužnjak u Europi. Prema procjeni troje uglednih svjetskih znanstvenika iz Nizozemske, Finske i Engleske, koji su prije tri godine posjetili ovo područje, taj divovski lužnjak niknuo je oko 1675.

– Ponosni smo na svoj hrast, on je jedinstven slučaj da hrast u prirodnom okruženju doživi takvu starost – kaže Damir Jelić, dipl. ing iz novogradiške podružnice Uprave šuma. Svjedok vremena iz novogradiške prašume niknuo je u doba turske vladavine, a preživio je i Austro-Ugarsku, obje Jugoslavije i dočekao samostalnu Hrvatsku. S obzirom na to da se i njegov životni vijek ipak neumitno bliži kraju, novogradiški su šumari odlučili sačuvati njegov genetski kod za generacije koje dolaze. Skupili su žirove oko hrasta, uzgojili sadnice i predali ih Šumarskom institutu u Jastrebarskom, gdje su proizvedene i sadnice.

– Već dvije godine vegetativno ga razmnožavamo, uzgajamo potomstvo i cijepimo ga na mlade biljke kako bismo dobili identičnu strukturu DNK.

Dio tih sadnica posađen je u parku u Staroj Gradiški, ostatak ćemo podijeliti školama, institucijama i građanima – kaže dr. Mladen Ivanković, predstojnik Zavoda za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo pri Hrvatskom šumarskom institutu.

Prašuma Prašnik jedina je nizinska prašuma u Hrvatskoj. Na 53 hektara površine tu je oko 1400 prastarih stabala hrasta lužnjaka i 50 stabala graba i bukve.

– U Prašniku želimo organizirati edukacijske sadržaje, prihvatni punkt, poučne staze, vidikovce. Sve će se graditi u rubnim dijelovima prašume jer prirodna ravnoteža ne smije biti narušena – kaže Mario Pavičić iz Javne ustanove "Natura Slavonica". Cijeli projekt kandidirat će za europske fondove, iz kojih se može dobiti do 100 tisuća eura potpore.

>>Šibenik: Kako je ružno pače Dalmacije postalo turistički hit

Komentara 1

HR
hrUsrcu
09:25 24.09.2015.

sad ce doci kukuriku i to zrusiti:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije