Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolektivni ugovori

Hoće li nas na jesen potresati štrajkovi ili će sindikati popustiti?

prosvjed
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/6
12.07.2012.
u 16:49

Sindikati javnih službi duboko su podijeljeni, dio njih svjestan je da su dodaci žrtva potrebna za zadržavanje plaće, dok u pozadini poteza sindikata okupljenih u Maticu sindikata Hrvatske stoji uvjerenje da će na kraju ipak Vlada popustiti

Hoće li nas na jesen potresati štrajkovi u školama i bolnicama ili će sindikati staviti potpis na izmjenu Temeljnog kolektivnog ugovora pitanje je koje će se razriješiti tijekom petka, ali danas izrečeni stavovi ne daju podlogu za očekivanje dogovora. Sindikati javnih službi duboko su podijeljeni i dio njih svjestan je da su dodaci žrtva potrebna za zadržavanje plaće, dok u pozadini poteza sindikata okupljenih u Maticu sindikata Hrvatske stoji uvjerenje da će na kraju ipak Vlada popustiti. Tome je dokaz i izjava Branimira Mihalineca koji tvrdi: U tri mjeseca, koliko traje otkazivanje TKU-a, mi ćemo njih prisiliti da promjene politiku. Ako se politika Vlade ne promjeni, Matica sindikata organizirat će štrajk.

– Mi imamo analitičku, financijsku i štrajkašku moć – zaprijetio je Vilim Ribić resornom ministru Mirandu Mrsiću, ali iz Banskih dvora jasno poručuju da neće popustiti i da je alternativa samo potpis na Izmjene TKU-a ili njegovo otkazivanje. Ako se ugovor otkaže, krajem listopada javne službe ostaju potpuno nezaštićene, a Vlada će odmah smanjiti plaće za 10 posto kroz izmjenu koeficijenata.

Državne službe neće ucjenjivati već biraju mekši pristup kako bi izborile zadržavanje postojećih prava. Iako je sindikalist Dubravko Jagić prije prvog susreta s Vladinim timom izjavio da 'neće odustati ni od jednog od stečenih prava', pomirljivi tonovi nakon sastanka daju naslutiti da će se dvije strane dogovoriti na obostrano zadovoljstvo. Državne službe u nepovoljnijem su položaju od javnih jer njihov ugovor ističe pa moraju prionuti izradi potpuno novog akta.

Mrsić je više puta isticao da će ista odricanja vrijediti za sve, ali prije konačnog sastanka s osam podijeljenih sindikalnih vođa nije želio govoriti ni o ponudi koju će državnim službenicima staviti na stol. Zna se da će se i od službenika tražiti pristanak za neisplatu božićnice, regresa i jubilarnih nagrada u idućoj godini, a dodatne uštede traže se na reviziji naknade za prijevoz. Nadoknada troškova neće se ukinuti nego samo pooštriti, a na reviziji se može uštedjeti više od 250 milijuna kuna. 

Ključne riječi

Komentara 91

KO
Kostolomac
23:22 12.07.2012.

Pa kad imamo ovakve ljude, najbolje da se fakulteti i škole zatvore, te se djeca obrazuju kod ovakvih tutora!

KO
Kostolomac
22:54 12.07.2012.

Dobar dan!

AR
argo
23:41 14.07.2012.

Ukinuti javne škole, zdravstvo, sve privatizirati. Naplaćivati tržišne cijene obrazovanja, liječenja i svega ostalog. Koroz komentare se ovo provlači kao nekakvo rješenje za nas neradnike. Uvjeren sam da bi tek onda počeli zapravo kmečati. Razmislite malo što tražite, jer bi vam se moglo i ostvariti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije