Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE RATA

Hoće li kruh u Njemačkoj doseći 10 eura? Poljoprivrednici u strahu, cijena žitarica enormno raste

Šibenik: Pekarnica Pupa by Pelegrini
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
01.05.2022.
u 22:02

Rusija i Ukrajina su među najvećim proizvođačima pšenice, a zbog rata u Ukrajini cijene žitarica su krenule enormno rasti

Rat u Ukrajini doveo je do velikih poskupljenja u svim sektorima, a poljoprivrednici u Njemačkoj strahuju kako bi poskupljenja moglo biti još, posebno u sektoru žitarica. 

Nastavi li se ovako, Udruga poljoprivrednika u Njemačkoj najavila je kako bi kruh uskoro mogao koštati i do 10 eura, piše Fenix Magazin. 

Ove velike bojazni proizlaze iz činjenice što su Rusija i Ukrajina među najvećim proizvođačima pšenice, a zbog rata u Ukrajini cijene žitarica su krenule enormno rasti. 

Rast cijena potvrdio je i pekar iz Tirinške Thomas Bode koji je kazao kako je morao povisiti cijene svojih proizvoda za 20 posto. Inače su troškovi proizvodnje viši od troškova sirovina, no Bode kaže kako je sada potpuno drugačija situacija. 

- Troškovi sirovina i energije sada su na istoj razini kao i troškovi proizvodnje - kazao je za Focus Online. Kako bi svima omogućio da si priušte pekarske proizvode, Bode je svojim kupcima omogućio kruh od prethodnog dana, i to u pola cijene. 

Daniel Schneider, generalni direktor Središnjeg udruženja njemačkog pekarskog obrta smatra kako je Njemačka daleko toliko visokih cijena. 

- Poljoprivrednici proizvode pšenicu, pekari peku kruh. Potonji su ti koji moraju izračunati cijene na temelju svoje strukture troškova. Ali još smo daleko od toga da platimo deset eura za kilogram kruha - smatra Schneider. 

>> VIDEO Jeftino žičarom još samo ovaj vikend, od ponedjeljka cijene rastu, osobito za jednu skupinu

Komentara 18

BI
billynik
01:04 02.05.2022.

Pitanje je hoćemo li mi imati za kruh i po kojoj ćemo ga cijeni plaćati. Nema veze slobodno možemo vikati Slava Ukrajini iako pojma nemamo što to znači.

DI
dino85
23:22 01.05.2022.

Ma bravo, vrijeme sjetve, Slavonija neuzorana, seljaci kupuju kruh u pekarama, i mi pričamo o tome što će mo jesti na Jesen. Stvarno je ovaj svjet otišo da nekažem kud.

JU
juma
23:37 01.05.2022.

Nije to problem za Njemačku, niti za EU. Oni imaju jaku vlastitu proizvodnju i dosta novaca da plate veće cijene na svjetskom tržištu. Samo što će biti sa siromašnim zemljama Afrike i Azije? Neke od njih bi se mogle suočitii s gladju i pomorom stanovništva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije