Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakonsko pravo

HNS: Sv. Duh krši zakon, priziv savjesti ne smije ugrožavati prava drugih

Pobačaj
Foto: Thinkstock
17.10.2014.
u 15:24

Podsjećaju da statistika pokazuje kako nemogućnost žene da obavi pobačaj u legalnim i kontroliranim uvjetima često ne dovodi do očuvanja neželjene trudnoće, već traženja alternativnih rješenja upitnog zdravstvenog standarda koja ugrožavaju njen život

Potaknuti napisima u medijima kako je Klinička bolnica Sveti Duh već peta javna bolnica u kojoj žene ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo na namjerni prekid trudnoće, HNS Grada Zagreba priopćenjem je istaknuo svoju zabrinutost za ''ovakav smjer kojim kreću pružatelji javnih zdravstvenih usluga'', a koji smatraju iznimno opasnim za zdravlje žena.

- Kao liberalna stranka, nadasve poštujemo različita vjerska opredjeljenja i osjećaje, međutim smatramo da ona ne smiju ugrožavati prava drugih osoba, a sloboda savjesti jedne osobe, po svojoj samoj definiciji, ne smije ugrožavati ili isključivati prava drugih. Liječnik, pozivajući se na priziv savjesti, može odbiti pacijentu pružiti medicinsku uslugu, samo ako time ne ugrožava njegova prava, a o svojoj ga odluci pravodobno mora obavijestiti i uputiti drugom liječniku iste struke. Liječnik ne može odbiti pacijentu pružiti medicinsku uslugu pozivajući se na priziv savjesti ako time uzrokuje trajne posljedice za zdravlje pacijenta ili ugrozi njegov život - smatraju HNS-ovci.

Podsjećaju da statistika pokazuje kako nemogućnost žene da obavi pobačaj u legalnim i kontroliranim uvjetima često ne dovodi do očuvanja neželjene trudnoće, već traženja alternativnih rješenja upitnog zdravstvenog standarda koja ugrožavaju njen život.

- K tome, Sveti Duh ustanova je u vlasništvu Grada Zagreba te odluke poput ove o nepružanju usluga namjernog prekida trudnoće vodstvo bolnice ne može donijeti na svoju ruku, bez da se o tome pita vlasnik. Ukoliko je Upravno vijeće u kojem sjede predstavnici vlasnika takvu odluku donijelo, smatramo da bi javnost o tome morala biti izviještena - poručuju iz stranke.

Ističu da se HNS zalaže za pravo žene da imajući u vidu vlastitu životnu situaciju sama odlučuje o svome tijelu, a da joj javne ustanove s obzirom na osobnu odluku koja se zasigurno ne donosi olako omoguće ostvarenje njenih zakonskih prava. HNS smatra da se broj pobačaja neće smanjiti njegovom zabranom ili drugim onemogućavanjem već pravovremenom kvalitetnom edukacijom i informiranjem o metodama sprečavanja neželjene trudnoće za što bi idealno bilo uvođenje obveznog građanskog odgoja u sustav obrazovanja.

>>Iako legalan, pobačaj je sve teže dostupan

>>'Zašto otac može odlučiti o doniranju bubrega sinu, a majka u slučaju pobačaja ne može'

>>Marijana Petir: Dostojanstveno radno vrijeme i slobodna nedjelja za sve zaposlene

Komentara 44

SP
Spezispezi
15:40 17.10.2014.

Ako im savjest dozvoljava nek si sami ubijaju dijeci, nek ne traže od drugih da to čine.

ZZ
Zagreb Zagreb
15:55 17.10.2014.

HNS..............Zar je namjerno prekidanje zivota pruzanje zdravstvene usluge? Ova recenica nema nikavog smisla, logika na setnji!

Avatar abakus
abakus
16:44 17.10.2014.

Ova odluka bolnice može se samo pozdraviti. Svaka čast. Što se tiče hns-ovih argumenata protiv zabrane pobačaja, oni stoje na klimavim nogama. Činjenica je da se dozvoljen pobačaj danas koristi često upravo kao oruđe PROTIV prava žene na to da rodi svoje začeto dijete. Pa je oko tek započete trudnoće ucjenjuju poslodavci ali nerijetko i muž ili njegova obitelj koji ne žele dijete jer "je trošak". Znam za čitav niz žena koje nisu htjele napraviti pobačaj, ali su ucjenama muža i njegove obitelji (činjenica koju nije teško provjeriti jest da najveći broj žena koje pobacuju spadaju među one koje su u braku i imaju već jedno ili dvoje djece) ili poslodavca doslovce natjerane na to. A sve pod izgovorom da je pobačaj dozvoljen i da to "svi rade" pa zašto ne bi i ona, jel. Da je zabranjen, žene bi bile pod puno manjim pritiskom i osjećale bi se spremnije prijaviti takve ucjene i nasrtaje na sebe i svoje dijete. Što se tiče onog malog broja žena koje baš ne žele dijete, njima bi trebalo pružiti mogućnost da jednostavno, brzo i bez ikakve osude društva dijete mogu nakon rođenja dati na posvojenje. One en bi tako ostale opterećene djetetom koje ne žele, dijete bi ostalo živo, a neki par koji ne može imati vlastite djece usrećio bi se njime. Sve u redu, svi zadovoljni, jedno vrlo humano rješenje, bez ubijanja djeteta i bez toga da kroz taj neljudski čin i njegova majka i osoba koja pobačaj obavlja (plus svi suradnici) postanu ubojicama, što je i te kakav teret na savjesti tih ljudi i veliki problem cijelog društva o kojem se praktički ne govori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije